Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Να βγουν νικητές"

Την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών δήλωσαν χτες, σε μια σειρά χώρων δουλιάς, εργάτες άλλων κλάδων, στη διάρκεια ενημερωτικών επισκέψεων που έκαναν απεργοί καθηγητές

"Ελπίζουμε να δικαιωθείτε, εμείς είμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα που κάνετε και με τη σειρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας"."Η ενότητα που έχουμε μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, η δική σας στήριξη μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο, για να φτάσουμε στη νίκη".Τα παραπάνω λόγια ανταλλάχτηκαν ανάμεσα σ' έναν εργαζόμενο και έναν καθηγητή, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας, που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Απεργιακής Επιτροπής της ΕΛΜΕ Πειραιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος.

Στο πλευρό των καθηγητών τάχθηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης, που βρίσκονται και αυτοί σε περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. "Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας", είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης προς το κλιμάκιο των απεργών καθηγητών.

Η πρώτη στάση έγινε στο καφενείο, δίπλα από το Παράρτημα του Συνδικάτου, εκεί που μαζεύονται οι άνεργοι της Ζώνης. Μόλις ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο της Απεργιακής Επιτροπής των καθηγητών του Πειραιά έχει έρθει για να τους ενημερώσει, αμέσως οι άνεργοι μαζεύτηκαν γύρω από τους απεργούς καθηγητές και άνοιξαν μάτια και αυτιά για να ακούσουν. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο καθηγητής Κ. Ευστρατίου τόνισε: "Αυτό το ποτάμι που ξεχειλίζει από κάθε γειτονιά από κάθε δήμο, από κάθε εργατικό χώρο, είναι αυτό που θα βάλει μπλόκα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". "Μαθητές και γονείς - συνέχισε - πρέπει να παλέψουν μαζί σ' αυτόν τον αγώνα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να στρέψει εναντίον μας τους γονείς και τους μαθητές. Απέτυχε! Η Τοπική ΕΛΜΕ προσπαθεί να αναπτύξει το μέτωπο παιδείας στον Πειραιά. Εμείς προτείνουμε και πρέπει το υπουργείο Παιδείας να δεσμευτεί ότι τα λεφτά της απεργίας θα τα διαθέσει για να φτιάξει νέα σχολεία".Ο Ι. Πουντίδης, παίρνοντας το λόγο είπε ότι τα σωματεία της Ζώνης δεν έχουν βγάλει μόνο ψηφίσματα συμπαράστασης, αλλά συμπαραστέκονται ενεργά σ' αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Στη ΝΑΥΣΙ

Δεύτερη στάση έγινε στη ΝΑΥΣΙ.Εκεί ο Κ. Ευστρατίου τόνισε ότι το κλίμα που υπάρχει στις συνελεύσεις των καθηγητών είναι ανεπανάληπτο. Κάνοντας μια αναφορά στα προβλήματα, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ μίλησε για τις διπλές και τριπλές βάρδιες στα σχολεία, για τα κτιριακά προβλήματα, για τις τρομερές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, προβλήματα που όπως φάνηκε ήταν γνωστά στους εργαζόμενους. "Από την πολιτεία - συνέχισε - υπάρχει μια συστηματική υποβάθμιση της παιδείας. Η θέση του εκπαιδευτικού υποβαθμίζεται. Αυτό που ζητάμε από όλους τους εργαζόμενους είναι να είναι ενημερωμένοι, ν' αντιμετωπίσουν θετικά τα αιτήματά μας και μαζί να παλέψουμε για τα παιδιά μας".

"Πώς βλέπετε τα πράγματα, θα ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα που προβάλλετε;", ρώτησε ένας εργαζόμενος και απαντώντας ο Κ. Ευστρατίου είπε: "Οσο το ποτάμι της πίεσης και της στήριξης μεγαλώνει, η κυβέρνηση θ' αναγκαστεί να δώσει λύσεις". Αμέσως άνοιξε κουβέντα και ένας άλλος εργαζόμενος, παίρνοντας το λόγο ρώτησε: "Αν σας λύσουν το οικονομικό σας αίτημα, θα σταματήσετε την απεργία;". "Και εγώ σας ρωτώ, οι 6.000 διορισμοί που ζητάμε δεν κοστίζουν, η υλικοτεχνική υποδομή δεν κοστίζει; Δεν υπάρχουν αίθουσες εργαστηρίων. Ολα λοιπόν κοστίζουν".

Η τρίτη και τελευταία στάση έγινε στο ναυπηγείο του Καρρά, όπου στη συγκέντρωση που έγινε συμμετείχαν και υπάλληλοι των γραφείων που ήθελαν ν' ενημερωθούν για την απεργία των καθηγητών και να δηλώσουν και αυτοί τη στήριξή τους στον αγώνα τους.

Στον ΟΣΕ

Στο κεντρικό εργοστάσιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) στον Πειραιά, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο της Απεργιακής Επιτροπής της ΕΛΜΕ Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσει για τον αγώνα τους, ο οποίος δεν είναι αγώνας μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και όλου του εργαζόμενου λαού.

Ο Γ. Μπερνιδάκης,μέλος της Απεργιακής Επιτροπής της ΕΛΜΕ Πειραιά, μιλώντας στους εργάτες είπε ότι αυτή η απεργία, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", σημειώνοντας: "Δεν πάει άλλο. Παλεύουμε για αναβάθμιση της παιδείας και του εκπαιδευτικού. Δεν μπορεί να υπάρχει αναβαθμισμένο σχολείο χωρίς αναβαθμισμένο καθηγητή, όπως και το αντίθετο".

Εκανε λόγο, επίσης, για την ελληνική οικογένεια, που αναγκάζεται να δίνει έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό για να παρέχει στα παιδιά της αυτά που αρνείται να παρέχει η πολιτεία, τονίζοντας: "Η προσπάθεια της κυβέρνησης για υποβάθμιση της παιδείας είναι συνειδητή επιλογή, όπως άλλωστε της επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος" και η ΕΕ. Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει γίνει υπουργείο Ιδιωτικής Παιδείας, υποβαθμίζοντας τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο στην ιδιωτική παιδεία".

"Αν δεν πιέσουμε όλοι μαζί τότε δε θα καταφέρουμε τίποτα και η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης θα διαιωνίζεται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον αγώνα. Η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει κάθε εργαζόμενο που απεργεί", κατέληξε.

Ο Ηλίας, ένας από τους εργάτες του ΟΣΕ, μιλώντας προς τους συναδέλφους του είπε, μιλώντας για τους καθηγητές: "Εχουν δικαίωμα και αυτοί να ζήσουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους. Δίκαια τα οικονομικά τους αιτήματα. Στο κάτω κάτω αυτοί είναι που μορφώνουν τα παιδιά μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, γιατί είμαστε εργαζόμενοι γονείς και δεν έχουμε λεφτά για την παραπαιδεία".

Εργαζόμενος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων με τη σειρά του εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και φαίνεται ότι θέλει να καθυποτάξει το κίνημα των εκπαιδευτικών. "Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγουν νικητές. Τότε και όλοι οι εργαζόμενοι θα βγουν νικητές",κατέληξε.

  • Νωρίς το πρωί το κλιμάκιο της Απεργιακής Επιτροπής επισκέφτηκε και τη ΔΕΗ Καμινίων, όπου σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απεργία και για τα αιτήματα που προβάλλουν. Ταυτόχρονα τους κάλεσαν να σταθούν στο πλευρό τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ