Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στοιχεία αγοράς" στην υγεία!
  • Τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για την υγεία αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης η ΟΕΝΓΕ, με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ

Με βασικό στοιχείο την εισαγωγή "στοιχείων της αγοράς" και στον τομέα της υγείας, εγκρίθηκαν χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο οι βασικές κατευθύνσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την υγεία, καθώς και η ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προχωρεί στην οριστική διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου, για να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται τα "στοιχεία της αγοράς", με την τοποθέτηση μάνατζερ στα Δημόσια Νοσοκομεία, τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς, τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία και την κατ' οίκον νοσηλεία, ενώ προβλέπονται σκληρές ρυθμίσεις για τους γιατρούς με τις κρίσεις και την πρόσληψη των νεοεισερχομένων χωρίς μονιμότητα. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει, εις βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλαγή του καθεστώτος υπολογισμού του ημερήσιου κόστους θεραπείας των ασθενών (διαφοροποιημένο νοσήλιο κατά κατηγορία παρεχομένων υπηρεσιών).

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου. Οι δύο πρώτοι αφορούν την ανάπτυξη δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας (σχολικές υπηρεσίες). Ειδικότερα προβλέπεται η ενοποίηση των πολυιατρείων του ΙΚΑ, των ιατρείων άλλων Ταμείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κέντρων Υγείας. Οι ιατρικές μονάδες θα λειτουργούν ως δίκτυα και θα συνδέονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, στη συζήτηση που έγινε βάσει της επερώτησης για την υγεία που κατέθεσε το ΚΚΕ, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει τα "Κέντρα Υγείας αστικού τύπου" κι έτσι ο οικογενειακός γιατρός θα εφαρμοστεί με βάση τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δηλαδή, το βάρος θα το επωμιστούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Ο τρίτος άξονας του νομοσχεδίου αφορά την εισαγωγή μάνατζερ και πληροφορικής στα Δημόσια Νοσοκομεία και ο τέταρτος άξονας αφορά την εξέλιξη των γιατρών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το προσχέδιο νόμου για την υγεία θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να καθοριστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ αναφερόμενος στο ιατρικό μισθολόγιο, είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είπε ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο "θα ολοκληρωθεί συντομότατα, ώστε να γίνει νόμος του κράτους".

Ο νοσοκομειακοί γιατροί

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν τους καλέσει σε διάλογο για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση που κρατά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, που δεν έχει ενημερώσει, δηλαδή, τον κλάδο για τα σχέδια που προωθεί στο χώρο της υγείας.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων και τη στελέχωσή τους με προσωπικό, καθώς και στην ανάπτυξη της υλικοτεχνικής τους υποδομής. "Εάν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δε δώσει λύση σ' αυτά τα πραγματικά προβλήματα και προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κάθε μορφής, αυτό θα είναι αιτία πολέμου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αποδοχές των γιατρών, είπε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφού το 60% των συνολικών αποδοχών τους είναι από την υπερωριακή απασχόληση.

Σημειώνεται ότι η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε αγωνιστική ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ