Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Η μαφία δείχνει τα δόντια της

Ολα τα στοιχεία, γύρω από την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση εναντίον της γυναίκας του διοικητή Ασφαλείας Ηρακλείου, δείχνουν ότι στην Κρήτη το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί πλέον μαφιόζικα και διαπλέκεται με πολιτικοοικονομικά συμφέροντα

Μεγάλα κυκλώματα και μεγάλα συμφέροντα, που δρουν πλέον με καθαρά μαφιόζικες μεθόδους, βρίσκονται πίσω από την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση σε βάρος της γυναίκας του διοικητή Ασφαλείας Ηρακλείου Κ. Σολδάτου, που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη και με ακρωτηριασμένο το αριστερό της πόδι.

Σήμερα μεταβαίνει εσπευσμένα στην Κρήτη η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, θορυβημένη από την πρωτοφανή σε σύλληψη κι εκτέλεση βομβιστική επίθεση. Ο λόγος που προβάλλεται για την επίσκεψη αυτή είναι η εκδήλωση έμπρακτης συμπαράστασης στην οικογένεια του αξιωματικού και η εμψύχωση των αστυνομικών. Ενδεικτική, πάντως, της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών Κρήτης Αντ. Δαριβιανάκη,ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για την πορεία των ερευνών, είπε ότι δε θα ήθελε να εστιάσει σε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση "ούτε τις έρευνες, ούτε τα κυκλώματα, διότι στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλα κυκλώματα και μεγάλα συμφέροντα".Για τους γνωρίζοντες τα αστυνομικά πράγματα της Κρήτης, είναι δεδομένες οι ισχυρές παρεμβάσεις μεγαλόσχημων παραγόντων του νησιού στο έργο της Αστυνομίας.

Μαφιόζικες οικογένειες

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, πρόκειται για μια μαφιόζικη τρομοκρατική ενέργεια, που εκτελέστηκε από αδίστακτους ανθρώπους, με προφανή σκοπό να δώσουν ένα γερό μάθημα στον διοικητή της Ασφάλειας. Το γεγονός ότι προτίμησαν να πλήξουν την οικογένειά του και όχι τον ίδιο καταδεικνύει την εκδικητική διάθεση των σχεδιαστών της επίθεσης, αλλά και ότι δεν επιθυμούσαν να εξοντώσουν τον ίδιο.

Ολα αυτά δείχνουν ότι στην Κρήτη το οργανωμένο έγκλημα δεν αντιγράφει απλώς κάποιες πρακτικές μαφιόζων, αλλά λειτουργεί πλέον μαφιόζικα. Με άλλα λόγια, στην Κρήτη δραστηριοποιούνται μαφιόζοι εγκληματίες, οι οποίοι, όπως συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, διαπλέκονται με τα ίδια τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα του τόπου τους, που εκπροσωπούνται συνήθως από γνωστές σε όλους "οικογένειες". Και η θρασύτητα των μαφιόζων τροφοδοτείται από την πεποίθηση ότι θα μείνουν ατιμώρητοι, καθώς θεωρούν αναμφισβήτητη την προστασία που τους παρέχεται.

Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη οι ζωοκλοπές, το εμπόριο όπλων και "λευκής σαρκός" έχουν περάσει στα χέρια οργανωμένων εγκληματιών, ενώ το εμπόριο ναρκωτικών κάνει θραύση. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι θάνατοι στην Ελλάδα από το ναρκωτικό "έκσταση", σημειώθηκαν στην Κρήτη. Ο υπόκοσμος δραστηριοποιείται στις εκβιάσεις - απαγωγές, ενώ τα ηλεκτρονικά παιγνίδια αποδίδουν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές στους εκμεταλλευτές τους.

Απαιτείται πολιτική βούληση

Το ερώτημα, επομένως, είναι αν η ηγεσία του υπουργείου έχει συνειδητοποιήσει τη διάσταση του προβλήματος της εγκληματικότητας στην Κρήτη (και όχι μόνο), ώστε να μην περιοριστεί, για άλλη μια φορά, στις συνήθεις δηλώσεις, αλλά να ξεκινήσει πράγματι μια εκστρατεία για την πάταξη της καλπάζουσας εγκληματικότητας, η οποία προϋποθέτει, βεβαίως, την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τους μαφιόζους σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαίως, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία χρόνια, βλέποντας ότι η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει παντελώς από τον έλεγχο της Αστυνομίας, ίδρυσε στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων ειδικές υπηρεσίες δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες πράγματι έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με κακοποιούς. Οι ομάδες αυτές όμως, όχι μόνο δεν έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν σε Θεαματικές επιχειρήσεις, όχι εναντίον πραγματικών εγκληματιών, αλλά απλών ανθρώπων, τρομοκρατώντας ολόκληρα χωριά και πόλεις.

Οι έρευνες

Οι έρευνες της Αστυνομίας κινούνται σε κάθε κατεύθυνση, αν και θεωρείται απίθανο να πρόκειται για ενέργεια των παραδοσιακών τρομοκρατικών ενεργειών. Η συμμετοχή στις έρευνες ενός αξιωματικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι περισσότερο συμβολική, παρά ουσιαστική. Το κλειδί της εξιχνίασης της μαφιόζικης επίθεσης φαίνεται ότι το κρατά ο ίδιος ο διοικητής της Ασφάλειας. Ολοι τον περιέγραψαν ως έναν έντιμο και απηνή διώκτη των κακοποιών του νησιού, που δέχτηκε τις πρώτες "φιλοφρονήσεις" τους πριν από εννιά περίπου χρόνια. Ενα βράδυ, όταν επέστρεφε στο σπίτι του, ξυλοκοπήθηκε μαζί με τη γυναίκα του και για την ενέργεια αυτή καταδικάστηκαν κάποια άτομα, τα οποία στη συνέχεια αθωώθηκαν, όταν η ίδια η σύζυγος του Σολδάτου άλλαξε την κατάθεσή της. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ηγεσία της Αστυνομίας τότε, για να τον προστατέψει, τον μετακίνησε από την Κρήτη στην Αθήνα. Η μετάθεση δεν έγινε όμως ποτέ, διότι ο Κ. Σολδάτος επικαλέστηκε λόγους υγείας, ενώ όταν το 1989 σχηματίστηκε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε ο ίδιος οριστικά τη μετάθεσή του.

Οι αξιωματικοί που παίρνουν μέρος στις έρευνες εξετάζουν αν ο συνάδελφός τους είχε και προσωπικούς λογαριασμούς με ανθρώπους του σκληρού πυρήνα του υποκόσμου. Σαν δυναμικός αξιωματικός που είναι, θεωρείται βέβαιο ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Κρήτη. Η θέση που κατέχει, άλλωστε, του επέτρεπε μέχρι προχτές τουλάχιστον να ανακατεύεται με τα ...πίτουρα. Το ερώτημα είναι, αν θα του επιτρέψουν να συνεχίσει τη δράση του από την ίδια ή παρεμφερή θέση.

Τρεις είναι, πάντως, οι επικρατέστερες εκδοχές για τα κίνητρα των μαφιόζων: Να ήθελαν να του ανταποδώσουν το χτύπημα που υπέστησαν κάποτε οι ίδιοι, δεύτερο να ήθελαν να τον προειδοποιήσουν ότι αν ανοίξει το στόμα του θα τον βρουν μπροστά τους και τρίτο ότι αν συνεχίσει να τους παρενοχλεί θα επιστρέψουν δριμύτεροι. Το τρίτο σενάριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πληροφορίες τον έφεραν να κινείται "επιλεκτικά" στην αντιμετώπιση των εγκληματιών και γι' αυτό προκάλεσε την αντίδραση εκείνων που ήταν συνεχώς στο στόχαστρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ