Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέος οικιστικός νόμος επιβράβευσης της αυθαιρεσίας!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετα. Καθιερώνει τοπικές φορολογίες για αναπλάσεις πόλεων. Επαναφέρει την ιδιωτική πολεοδόμηση. Αυξάνει τις εισφορές σε γη και χρήμα, των μικρών ιδιοκτησιών που εντάσσονται σε σχέδια πόλης

Νόμο επιβράβευσης και νομιμοποίησης της αυθαίρετης δόμησης και προώθησης της ασύδοτης ιδιωτικής πολεοδόμησης, αποτελεί ο νέος οικιστικός νόμος που κατατέθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ χτες στη Βουλή. Παράλληλα, με το νέο αυτό νόμο, καθιερώνονται νέες δυσβάστακτες εισφορές σε γη και χρήμα για τις μικρές ιδιοκτησίες που θα εντάσσονται στο εξής στα σχέδια πόλης, ενώ αντίθετα, οι εισφορές των μεγαλομεσαίων ιδιοκτητών παραμένουν ίδιες ή ακόμη και ελαφρύνονται! Επίσης προβλέπει την επιβολή τοπικής ειδικής φορολογίας για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών!

Ο νέος οικιστικός νόμος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, βελτιώνει, εκσυγχρονίζει και ολοκληρώνει τον αντίστοιχο νόμο 1337/83 του Α. Τρίτση. Οπως προκύπτει, όμως, πρόκειται για αναθεώρηση προς το χειρότερο, αφού ο νέος νόμος δεν τολμά ούτε καν να θίξει μια σειρά νόμων και διατάξεων που θεσπίστηκαν στο μεταξύ, όπως αυτοί που προωθούν την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, ιδίως του Λεκανοπεδίου, την ιδιωτική πολεοδόμηση, την οικοπεδοποίηση των ακτών και άλλων, που αποτελούν πραγματική αντιπολεοδομική και αντιπεριβαλλοντική λαίλαπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με διατάξεις του νόμου, επιχειρείται η επαναφορά της ιδιωτικής πολεοδόμησης (των Μάνου - Κατσιγιάννη) για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων, η οποία ουσιαστικά είχε "παγώσει" με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Από τις διατάξεις και του νομοσχεδίου αυτού μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοκαταπατητές, οι καταστροφείς των δασών και οι σπεκουλαδόροι της γης, ενώ με τις συνεχείς επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων επιβραβεύονται ουσιαστικά όσοι έχτισαν αυθαίρετα πολυτελείς κατοικίες πάνω στα καμένα δάση της Αττικής και των άλλων περιοχών της χώρας.

Στο σημείο αυτό υπάρχει δηλαδή πλήρης αντιγραφή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της πολιτικής της ΝΔ, που συνίσταται στο εξής: "Κάντε πολλά αυθαίρετα για να ενταχτούν στο σχέδιο πόλης"!

Σύμφωνα με υπολογισμούς με το νέο οικιστικό νόμο αναμένεται να νομιμοποιηθούν 400.000 με 500.000 πρώτης, δεύτερης, τρίτης ή ακόμη και τέταρτης γενιάς αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες των οποίων, εκτός από τις εισφορές σε γη και χρήμα θα πληρώσουν και τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 800 δισ. δρχ.!

Τοπική φορολογία

Με άλλες διατάξεις του νόμου ουσιαστικά καταργείται η συμμετοχή του κράτους σε αναπλάσεις των υποβαθμισμένων περιοχών. Για τις αναπλάσεις των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών των πόλεων δίνεται η δυνατότητα επιβολής τοπικής φορολογίας που θα πληρώνουν φυσικά οι δημότες.

Δηλαδή, αφού προωθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις η δημιουργία και ανάπτυξη πόλεων, τέτοια που να υποχρεώνει τους πολίτες να διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, σήμερα τους ζητούνται πρόσθετα χρήματα για την αναβάθμιση των περιοχών τους και της ποιότητας ζωής τους!

Ο νέος νόμος καθιερώνει επίσης μεταξύ των άλλων:

  • Ρυθμιστικά Σχέδια για τα πολεοδομικά συγκροτήματα της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου, των Ιωαννίνων και της Καβάλας, κατά τα πρότυπα των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
  • Διευρυμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα ρυθμίζουν πολεοδομικά ολόκληρο τον αστικό και περιαστικό χώρο κάθε οικισμού με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.
  • Την οργάνωση των "Ανοιχτών Πόλεων" για μικρούς οικισμούς.
Οι εισφορές

Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι αναγκαίες εισφορές σε γη και χρήμα, προκειμένου να γίνουν τα έργα υποδομής από τους δήμους και τις κοινότητες, επιβαρύνουν περισσότερο τις μικρές ιδιοκτησίες που εντάσσονται στα σχέδια πόλεων, ενώ αντίθετα ελαφρύνονται οι μεγάλες ιδιοκτησίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές σε χρήμα των ιδιοκτητών 200 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές α και β κατοικίας δεκαπλασιάζονται, των ιδιοκτητών 4 μέχρι 10 στρεμμάτων η εισφορά ελαττώνεται (20% από 25%), ενώ για τους ιδιοκτήτες άνω των 10 στρεμμάτων παραμένει η ίδια (25%).

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης 300 τ.μ. α ή β κατοικίας και αν η τιμή του τετραγωνικού στην περιοχή του ανέρχεται σε 100.000 δρχ. θα πληρώσει εισφορά σε χρήμα μεγαλύτερη κατά 1.560.000 δρχ. για την ένταξη του οικοπέδου του στο σχέδιο.

Νέες εισφορές σε γη και χρήμα καθιερώνονται για οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους. Να σημειώσουμε ότι ειδικά για τις περιπτώσεις των μικρών αυτών οικισμών οι νέες εισφορές θα ισχύσουν μόνο για τις νέες επεκτάσεις πόλεων και όχι γι' αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ