Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αναγκαστικές οι συνενώσεις

Το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών. Στόχος, ο περιορισμός του συνολικού αριθμού δήμων και κοινοτήτων στο 1/3 περίπου του σημερινού αριθμού

Σε αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διοικητικού χαρακτήρα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση. Παραβλέποντας, ουσιαστικά, τις διαφωνίες των τοπικών κοινωνιών, επιβάλλει τις συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων και για να "χρυσώσει το χάπι", θα ξεκινήσει "κοινωνικό διάλογο" - μέσα όμως στα ασφυκτικά πλαίσια του Προγράμματος αναγκαστικών συνενώσεων - προκειμένου να επιτύχει την "κοινωνική συναίνεση". Ενας "διάλογος", τα συμπεράσματα του οποίου δε θα πρέπει να αποκλίνουν από το στόχο της κυβέρνησης, τον οποίο εξυπηρετεί το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. "Την ενίσχυση, δηλαδή, και προσαρμογή της χώρας στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", όπως αναφέρει η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος παρουσίασε, χτες, το σχετικό Πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφού έλαβε την έγκριση από όλους τους υπόλοιπους κυβερνητικούς παράγοντες, το έδωσε στη δημοσιότητα. Οπως είπε ο ίδιος, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το καλοκαίρι και επομένως οι δημοτικές εκλογές του '98 θα γίνουν με το νέο δημοτικό χάρτη. Μέχρι το καλοκαίρι θα γίνει, βέβαια, "εθνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή κόμματα, Συμβούλια Περιοχής, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Οπως υποστήριξε ο υπουργός, για τις συνενώσεις θα ληφθούν υπόψη "οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, όπως αν είναι παραθαλάσσιες, ορεινές, νησιωτικές, παραμεθόριες ή ιστορικές". Στο Πρόγραμμα, πάντως, δεν προσδιορίζεται ο αριθμός των νέων ΟΤΑ που θα προκύψουν. Βάση, όμως, για τη δημιουργία τους θα αποτελέσουν τα Συμβούλια Περιοχής (500 σήμερα) και οι γεωγραφικές ενότητες. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέοι ΟΤΑ να μην ξεπερνούν τους 1.300. Με δεδομένα, λοιπόν, το στόχο για όσο το δυνατό λιγότερους ΟΤΑ και το γεγονός ότι από τις αναγκαστικές συνενώσεις δε θα "ξεφύγουν", βάσει του Προγράμματος, παρά ελάχιστες κοινότητες, συμπεραίνει κανείς ότι ο "διάλογος" θα γίνει μέσα σε ασφυκτικό, προκαθορισμένο πλαίσιο που δε θα αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές στα σχέδια της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα διατεθούν σ' αυτούς 250 δισ. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (τα κονδύλια που δίνονται στους ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλα 2 δισ. από το πρόγραμμα "Κλεισθένης" και διάφορα κονδύλια από υπουργεία, όπως τα ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος τους.

Τέλος, κατά τα λεγόμενα του Αλ. Παπαδόπουλου, το πρόγραμμα των συνενώσεων δεν αφορά τα μικρά νησιά και τις "χειμάζουσες κοινότητες". Από το Πρόγραμμα προκύπτει ότι από τις αναγκαστικές συνενώσεις "γλιτώνουν" 18 μικρά νησιά και 32 κοινότητες. Παράλληλα, το Πρόγραμμα δεν αφορά την Αττική και τα πολεοδομικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης και του Βόλου Νέας Ιωνίας. Γι' αυτές τις περιοχές, κατά τα σχέδια της κυβέρνησης, η χωρική τους ανασυγκρότηση θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο ενός συστήματος Μητροπολιτικής Διοίκησης. Για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου συστήματος θα ανατεθεί εκπόνηση μελέτης σε πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ