Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα καύσιμα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Αγκυρα έριξαν και χτες στο θαλάσσιο χώρο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεκάδες αλιείς με τα ψαροκάικά τους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σχετικά με την κυβερνητική απόφαση που τριπλασίασε την τιμή του πετρελαίου, έτσι που μεγάλος αριθμός αλιέων οδηγείται στη χρεοκοπία.

Οι παράκτιοι αλιείς πήραν την απόφαση να αποκλείσουν το λιμάνι αφού προηγούμενα δεν τους ικανοποίησε η απάντηση που πήραν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Προχτές λίγο μετά τις 7 το απόγευμα άρχισαν να ηχούν οι κόρνες των πλοιαρίων, ενώ οι ψαράδες άναψαν δεκάδες πυρσούς και με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής κινήθηκαν προς την ανατολική πύλη του λιμανιού, όπου και παρέμεναν μέχρι και χτες το βράδυ. Ενταση προκλήθηκε στις 2 χτες το μεσημέρι όταν οι ψαράδες απέκλεισαν και τη δυτική είσοδο του λιμανιού, όπου αγκυροβολούν τα επιβατηγά πλοία, ώστε να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου "Αριάδνη", που έφτασε από το Ηράκλειο Κρήτης. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις των λιμενικών με τους ψαράδες, το πλοίο "έδεσε" στην προβλήτα 26. Επίσης, χωρίς προβλήματα αναχώρησε το πλοίο στις 8 το βράδυ για την Κρήτη.

Οπως δήλωσαν οι ψαράδες, θα συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό του λιμανιού, ενώ η Συντονιστική τους Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης ευθύς μόλις επιστρέψει από την Αθήνα.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους παράκτιους ψαράδες όλης της χώρας, προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν και οι ψαράδες της Κέρκυρας, οι οποίοι σήμερα στις 10.30 το πρωί πραγματοποιούν παγκερκυραϊκή σύσκεψη στα γραφεία του αλιευτικού συλλόγου Μαντουκίου. Οπως ομόφωνα διαπιστώθηκε, χτες σε γενική συνέλευση των ψαράδων των Συλλόγων Λιαπάδων, Λακώνων και Βορειοδυτικής Κέρκυρας, αν εφαρμοστεί η απόφαση Δρυ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ψαράδες.

Με τις εταιρίες πετρελαιοειδών η κυβέρνηση

Απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης καυσίμων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς έκανε επίδειξη κυβερνητικής αναισθησίας, αναλγησίας και προκλητικότητας.

Από την απάντηση του υφυπουργού προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στις εταιρίες καυσίμων, αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι οδηγεί τους μικρομεσαίους αλιείς σε αφανισμό. Ο Γ. Δρυς αιτιολόγησε την άρνηση των εταιριών να χορηγούν καύσιμα με το σύστημα του συμψηφισμού ατέλειας, "λόγω της συνυπευθυνότητας που αποδίδεται σ' αυτές για πράξεις λαθρεμπορίας καυσίμων". Μ' άλλα λόγια, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε ευθύνη για τη λαθρεμπορία καυσίμων στους ψαράδες!!!

Σε ό,τι αφορά στο "τι μέλλει γενέσθαι", ο υφυπουργός είπε ότι οι ψαράδες θα αγοράζουν κανονικά τα καύσιμα, πληρώνοντας το ειδικό φόρο κατανάλωσης, "ο οποίος θα επιστρέφεται από τα τελωνεία στους αλιείς με διαδικασία που θα καθοριστεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των αλιέων". Πρόσθεσε δε ότι ο χρόνος επιστροφής του φόρου δε θα υπερβαίνει τις 30 μέρες.

Οταν όμως ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας ρώτησε τον Γ. Δρυ γιατί η κυβέρνηση συνηγόρησε στην αλλαγή του καθεστώτος πριν προχωρήσει στον καθορισμό της νέας διαδικασίας, έτσι ώστε τα συμφέροντα της παράκτιας αλιείας να είναι εξασφαλισμένα, ο υφυπουργός τήρησε "σιγήν ιχθύος". Επίσης, επικαλέστηκε αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τις κρατικές εταιρίες ΕΚΟ και ΕΛΔΑ να συνεχίσουν να χορηγούν καύσιμα με το παλιό σύστημα.

Στρ. Κόρακας: Αφανίζετε τη μικρομεσαία αλιεία

Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας περιέγραψε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παράκτιοι ψαράδες. "Η κυβέρνηση - τόνισε - καλύπτει τις εταιρίες με τη στάση της και έτσι ταυτόχρονα προωθεί και την πολιτική αφανισμού της παράκτιας αλιείας σε όφελος των μεγάλων ψαράδων. Οι μεγάλοι ψαράδες συνεχίζουν να παίρνουν αφορολόγητο καύσιμο, το ίδιο και οι εφοπλιστές".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η παροχή αφορολόγητου καυσίμου στην παράκτια αλιεία ήταν ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα και η κυβέρνηση έπρεπε να το προστατεύσει. "Μας είπατε - τόνισε ο Στρ. Κόρακας απευθυνόμενος στον υφυπουργό - ότι θα μπορούσαν οι ψαράδες να παίρνουν πετρέλαιο και σε 30 το πολύ μέρες να γίνεται η επιστροφή φόρου από τα τελωνεία. Αναγνωρίσατε όμως ότι δεν έχετε ακόμη βρει τον τρόπο για να γίνεται κάτι τέτοιο. Γιατί τότε δεν περιμένατε να βρείτε πρώτα τον τρόπο και μετά να επιτρέψετε στις εταιρίες να σταματήσουν να χορηγούν πετρέλαιο; Επίσης δεν καταλαβαίνουμε πώς έρχεστε και λέτε εδώ ότι οι κρατικές εταιρίες δε δέχονται να βοηθήσουν στην κατεύθυνση ώστε να μην επιβαρύνονται οι ψαράδες. Υπαινίσσεστε ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι παράκτιοι ψαράδες ευθύνονται για τη λαθρεμπορία καυσίμων, ενώ ξέρετε πώς γίνεται και από ποιους. Υπάρχουν καταγγελίες".

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα γιατί πέραν των άλλων είναι και πρόβλημα επιβίωσης της παράκτιας αλιείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ