ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χωρίς αντισεισμική θωράκιση παραμένει η χώρα
  • Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνέπειες αυτού του σεισμού, αλλά και για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί στο μέλλον, επισημαίνει το ΚΚΕ
  • Ακόμη περιμένουν την αποκατάσταση χιλιάδες οικογένειες που εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερς, ενώ πολλοί εξαναγκάστηκαν να επισκευάσουν όπως - όπως τα «κίτρινα» σπίτια τους

Ισως να προλάβουν να ξαναζήσουν σε κανονικά σπίτια, μέχρι να μεγαλώσουν...
Ισως να προλάβουν να ξαναζήσουν σε κανονικά σπίτια, μέχρι να μεγαλώσουν...
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 που έπληξε την Αττική, αλλά και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθούν να είναι σε χρήση τα 6.000 από τα 6.800 σπίτια - κοντέινερς - όπως παραδέχτηκε προχτές επίσημα το ΥΠΕΧΩΔΕ - αποδεικνύει ότι η αποκατάσταση προχωρεί ακόμη με βήματα χελώνας.

Τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του σεισμού, αλλά και για οποιοδήποτε ατύχημα προκύψει στο μέλλον, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Χαρακτηριστικό είναι πως δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν «μπει» σε σπίτια οι πληγέντες, αλλά ακόμα παραπέρα, η όποια αποκατάσταση των ζημιών, γίνεται με βάση τις προδιαγραφές εκείνες που οδήγησαν σε θύματα και καταστροφές. Εύλογα λοιπόν στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη και θα είναι ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα από νέο σεισμό». Η μόνη ευθύνη που όπως φαίνεται έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι η προώθηση νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπως η επιβολή ενός πρόσθετου χαραστιού στους εργαζόμενους για την ασφάλιση της κατοικίας τους.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει αποσπασματικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και επικίνδυνα για τη ζωή των κατοίκων. «Χιλιάδες οικογένειες, οι πιο αναξιοπαθούσες, στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά ακατάλληλα για χρήση σπίτια, με τεράστιο κόστος για υποφερτή διαμονή. Χιλιάδες πληγέντες παρακάμπτουν τις διαδικασίες που ουσιαστικά εμποδίζουν την έκδοση αδειών επισκευής (ελάχιστες είναι οι αιτήσεις και ακόμη λιγότερες οι άδειες για επισκευές και ανακατασκευές) και προχώρησαν στην επισκευή των ακινήτων τους συχνά μέσα από τα πλοκάμια των επιτήδειων της "ελεύθερης αγοράς"», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ούτε καν η στοιχειώδης προστασία

Αρκετές φορές κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας λύσεις οι σεισμόπληκτοι.
Αρκετές φορές κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας λύσεις οι σεισμόπληκτοι.
Τα δύο χρόνια φαίνεται δεν ήταν αρκετά όχι για να προωθηθούν, αλλά ούτε καν να δρομολογηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για στοιχειώδη προστασία από τους σεισμούς, όπως «για την κάλυψη του τεράστιου και επικίνδυνου κενού των κανονισμών και προδιαγραφών, για τη μελέτη και κατασκευή ιδιαίτερα των ιδιωτικών έργων, την έκδοση αδειών, τον έλεγχο και την επίβλεψή τους, τις προδιαγραφές και την ποιότητα των υλικών», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση αντί να επιβάλει τη θωράκιση των πληγέντων κτιρίων, καθόρισε την επισκευή τους με την επαναφορά στην κατάσταση που ήταν πριν τους σεισμούς, δηλαδή στην κατάσταση με την οποία έπαθαν τις ζημιές. Δυο χρόνια μετά επιβεβαιώνεται πιο καθαρά ότι οι νεκροί, οι τραυματίες, οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα ενός μεγάλου σεισμού. Είναι το φυσικό και μοιραίο αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που υποτάσσει την ανθρώπινη ζωή στους νόμους του κέρδους. Οι αιτίες είναι συνυφασμένες με την αντιλαϊκή πολιτική γης και τις χρήσεις της, την εμπορευματοποίησή της, την ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης, την απουσία αντισεισμικής θωράκισης της χώρας», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και διευκρινίζει:

  • Καρκινοβατούν η καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας, η μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων κατά προτεραιότητα περιοχών και η επιβολή νέων όρων και περιορισμών δόμησης.
  • Οι ελεύθεροι χώροι, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Η πολιτική γης παραμένει στα πλαίσια της κερδοσκοπίας. Ακόμη και τα στρατόπεδα του στρατού ξηράς που μεταφέρονται, τσιμεντοποιούνται.
  • Ο χωροταξικός σχεδιασμός ανατίθεται σε ιδιώτες.
  • Δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος και η θωράκιση των χώρων μαζικής συγκέντρωσης, όπως νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, εργοστάσια, φροντιστήρια, χώροι διασκέδασης της νεολαίας. Δεν έλαβε κανένα μέτρο ούτε γι' αυτά που επισκευάστηκαν χωρίς έλεγχο.
Νέα χαράτσια

Από το περυσινό μνημόσυνο για τα θύματα της ΡΙΚΟΜΕΞ. Η διαδικασία απονομής ευθυνών, τόσο γι'?αυτήν την περίπτωση όσο και για όλες τις άλλες, εξακολουθεί να βαδίζει στα γνώριμα από το παρελθόν βήματα της παραγραφής... υπόλοιπες
Από το περυσινό μνημόσυνο για τα θύματα της ΡΙΚΟΜΕΞ. Η διαδικασία απονομής ευθυνών, τόσο γι'?αυτήν την περίπτωση όσο και για όλες τις άλλες, εξακολουθεί να βαδίζει στα γνώριμα από το παρελθόν βήματα της παραγραφής... υπόλοιπες
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν πράττει ό,τι θα έπρεπε, προωθεί νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. «Επιβάλλεται στους εργαζόμενους ένα πρόσθετο χαράτσι για την ασφάλιση της κατοικίας τους. Το κράτος αποποιείται την ευθύνη του για την προστασία της κατοικίας. Εμπορευματοποιείται παραπέρα το κύκλωμα σχεδιασμού μελέτης, παραγωγής και προστασίας της κατοικίας. Δημιουργείται ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου των ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών εταιριών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Ακολούθως, σημειώνεται πως το διάστημα των δύο χρόνων είναι ικανό για να επιβεβαιωθεί πόσο επιτακτικά αναγκαία είναι μια άλλη πολιτική αντιμετώπισης του ενδημικού για τη χώρα φαινομένου των σεισμών. Μια πολιτική που - όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος - θα διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για το ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, που είναι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας και δε θα αφήνει στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» το σχεδιασμό των πόλεων και το κύκλωμα των έργων, δε θα τα υποτάσσει στο βωμό των κερδών, της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών.

«Απαιτείται - καταλήγει το Γραφείο Τύπου στην ανακοίνωσή του - η μαχητική συσπειρωμένη ενεργοποίηση των πληγέντων για την πλήρη αποκατάστασή τους, αλλά και των φορέων, των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων για λήψη και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, την προστασία της ζωής των κατοίκων της. Ενα μέτωπο για την αλλαγή πλεύσης της χώρας. Για μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες και τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό οι σεισμόπληκτοι

«Η κατάσταση είναι τραγική και ο εμπαιγμός όλων των αρμοδίων έχει πλέον εξαντλήσει τις αντοχές και την υπομονή μας», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Σεισμοπλήκτων καταυλισμού «Πλάτωνα», Μενιδίου, όπου εξακολουθούν να μένουν 182 οικογένειες, περίπου 750 άτομα. «Το 30% των οικιστών είναι ιδιοκτήτες και το 70% ενοικιαστές. Για τους πρώτους έχουν εγκριθεί δάνεια. Ομως όλοι έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», μας λέει ο Γ. Σιδηρόπουλος, μέλος της Επιτροπής. «Πολλοί έχουν πάρει την πρώτη δόση, αλλά εκκρεμούν οι εκδόσεις αδειών. Κοστίζουν τρία εκατομμύρια δραχμές και το κράτος θα συμβάλει με 600.000. Αλλά και τα ίδια τα δάνεια δε φτάνουν για να κτιστεί οικοδομή με κόστος 130 χιλιάρικα το τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος είναι 250.000 δραχμές. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν φύγει από τους οικισμούς των σεισμοπλήκτων. Επισκεύασαν όπως- όπως τα «κίτρινα» σπίτια τους και έχουν εγκατασταθεί σε αυτά. Στην περιοχή μας υπάρχουν εννέα καταυλισμοί, οι άνθρωποι ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες χωρίς να φαίνεται προοπτική βελτίωσης».

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Σεισμοπλήκτων επισημαίνει ότι «εκτός από την πορεία της λεγόμενης αποκατάστασης των ζημιών που καρκινοβατεί λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων της κυβέρνησης, είναι και η καταβολή του πενιχρού επιδόματος των δυο εκατομμυρίων για τις κατεστραμμένες οικοσκευές, που έχει «κολλήσει» και που κάνει «μπαλάκι» 490 ακόμη οικογένειες δικαιούχων από αρμόδιο σε αρμόδιο. Το συγκεκριμένο επίδομα καταγγέλλουμε ότι καταβλήθηκε προεκλογικά και επιλεκτικά και μέχρι σήμερα εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν κι αυτά ακόμη τα ψίχουλα της μέριμνας της πολιτείας».

Στο Μενίδι 1.300 κτίρια κατεδαφίστηκαν και 6.000 είναι επισκευαστέα. Οι σεισμόπληκτοι περιμένουν την αποκατάστασή τους και όπως επισημαίνει η Επιτροπή «οι νεκροί, αλλά και οι ζωντανοί δικαιώνονται και τιμούνται όταν η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι φορείς και η δημοτική αρχή του τόπου κάνουν πράξη τις ίδιες τους τις δικές τους εξαγγελίες. Για μια ακόμα φορά ζητούμε τη δικαίωσή μας από τους αρμόδιους και τους βάζουμε μπροστά στις ευθύνες τους, γιατί η δικαίωση νεκρών και ζωντανών δεν έρχεται με εκδηλώσεις - φιέστες πάνω στα ερείπια και τον πόνο, αλλά με την πλήρη αποκατάσταση όλων των πληγέντων».

Παραπέμπονται για κακούργημα οι υπεύθυνοι της «ΒΙΟΚΥΤ»

Παραγράφτηκαν οι κατηγορίες των υπευθύνων της «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ»

Τρεις υπεύθυνοι του εργοστασίου «ΒΙΟΚΥΤ», που κατέρρευσε στο σεισμό της 7-9-1999 προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων, παραπέμπονται να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο». Πρόκειται για τον πολιτικό μηχανικό Νίκο Τσίτση και τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου Ισαάκ και Ιωσήφ Ματαράσο.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο πρώτος κατηγορούμενος ευθύνεται για την κατασκευή της οικοδομής το 1981 χωρίς να έχει εκδοθεί η απαραίτητη πολεοδομική άδεια και μελέτη. «Ετσι σημειώνουν στο βούλευμά τους οι τρεις δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου - "στήθηκε" από την αρχή ένα ελαττωματικό κτίριο, που ο κατηγορούμενος Ν. Τσίτσης γνώριζε ότι σε επικείμενο σεισμό θα κατέρρεε και θα είχε νεκρούς». Οσον αφορά τους δύο ιδιοκτήτες του εργοστασίου, το βούλευμα τούς θεωρεί επίσης υπαίτιους της κατάρρευσης με τα τραγικά αποτελέσματα γιατί, όπως αναφέρει, «το διάστημα 1991 - 1999 επέστρωσαν με βιομηχανικό δάπεδο την οικοδομή, επιβαρύνοντας τον ήδη καταπονημένο σκελετό της. Επίσης, τοποθέτησαν παλέτες με χαρτί (!) βάρους 900 κιλών η καθεμία, αλλά και μηχανήματα. Αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν με τις ισχυρές δονήσεις οι πλάκες, παρασύροντας και τους δοκούς».

Σημειώνεται ότι με άλλο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκαν προχτές από κάθε κατηγορία οι υπεύθυνοι της επιχείρησης «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ», στα ερείπια του κτιρίου της οποίας είχαν βρει το θάνατο δύο εργάτριες και η κόρη του ιδιοκτήτη. Το βούλευμα μετέτρεψε την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο» σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα, το οποίο παραγράφτηκε λόγω παρέλευσης πενταετίας), με το σκεπτικό ότι «κατά την κοινή πείρα και λογική κανένα άτομο δε θα κατοικούσε το ίδιο ούτε θα έβαζε την οικογένειά του να κατοικήσει σε επικίνδυνη προς κατάρρευση οικοδομή, ένεκα πράξεων ή παραλείψεών του, ούτε αποδέχεται το γεγονός αυτό που θα είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο της οικογένειάς του, αλλά και του ίδιου».

Απάνεμο λιμάνι για τους 269 πρόσφυγες το Μαντούδι

Κρατούνται όμως στριμωγμένοι και φυλακισμένοι σε λίγες αίθουσες του κτιρίου του ΟΑΕΔ. Κίνδυνο ασθενειών επισημαίνουν οι γιατροί

Πρώτη μέρα στην «ελευθερία»; Πρώτη μέρα στην «καλύτερη ζωή»; Ηταν και παραμένει το ζητούμενο «όνειρο» για τους 269 οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν περισυλλεχθεί μέχρι αργά χτες το απόγευμα από λιμενικούς και αστυνομικούς στη γύρω από το λιμάνι Κυμασίου περιοχή του Μαντουδίου και για τους υπόλοιπους - μέχρι τους 350 σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων - που ακόμα αναζητούνται. Οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι που συνελήφθησαν αργά προχτές το απόγευμα και κρατήθηκαν τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου, χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χαλκίδας και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο το Σάββατο.

Το ταξίδι «για το όνειρο» των 350 μεταναστών, που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου από τη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου οι δουλέμποροι έναντι εισιτηρίου 2.500 και 3.000 δολαρίων τους στοίβαξαν σε μια σάπια σκούνα χωρίς νερό και φαγητό, θα παραμείνει για πολύ ακόμα άπιαστο όνειρο. Πού θα βρουν άραγε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη λιγότερη καταπίεση, τα περισσότερα αγαθά που τους λείπουν, όταν το ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που τους ξερίζωσε από τις χώρες τους, επικρατεί και στη χώρα προορισμού τους; Δεν ήταν αυτό το σύστημα που ανάγκασε τον 22χρονο Κούρδο Μοσέν Μοχάμεντ Α. Καντίρ, που έχει χάσει και τα δύο του πόδια από νάρκες στο Ιράκ, στη φυγή; Και δεν είναι τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές που εκμεταλλεύονται τους λαούς, τους σπρώχνουν στον αλληλοσκοτωμό, δημιουργούν τους πολέμους;

Πάντως σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, στο Μαντούδι, που οι κάτοικοί του έχουν νιώσει στο πετσί τους όσο κανείς άλλος τι σημαίνει εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση, βρήκαν ένα απάνεμο λιμάνι. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μοναδική. Ρούχα, τρόφιμα, βοήθεια, ζεστή συνεννόηση με τα μάτια. Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ (που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν Σχολές Μαθητείας) είναι ικανές να φιλοξενήσουν τους 350 μετανάστες, αν όμως χρησιμοποιηθούν και τα δύο κτίρια, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Οι 269 μετανάστες που έχουν περισυλλεχθεί, έχουν τοποθετηθεί αρχικά σε τρεις μεγάλες αίθουσες (όχι όμως ικανές να φιλοξενήσουν από 70 έως 80 άτομα, αλλά πολύ λιγότερα) και από χτες οι 14 γυναίκες και τα 13 παιδιά μεταφέρθηκαν σε μπροστινή αίθουσα του κτιρίου, ξεχωριστά. Κατά συνέπεια, όπως εξάλλου επιβεβαίωσαν και οι γιατροί, ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Επίσης είναι απάνθρωπο να κρατούνται όλο το ημερόνυχτο κλεισμένοι σε αυτές τις αίθουσες για να ελέγχεται καλύτερα και με λιγότερα άτομα η φύλαξή τους, ενώ υπάρχει τεράστιος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο προαύλιο. Εξάλλου και οι ίδιοι οι μετανάστες δε θα μπορούν να ζήσουν το επόμενο διάστημα κάτω από τέτοιες συνθήκες αμπαριού.

Οι κάτοικοι του Μαντουδίου στάθηκαν στο πλευρό των λαθρομεταναστών προσφέροντάς τους ρουχισμό και τρόφιμα
Οι κάτοικοι του Μαντουδίου στάθηκαν στο πλευρό των λαθρομεταναστών προσφέροντάς τους ρουχισμό και τρόφιμα
Από κει και πέρα η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης(στήθηκε σκηνή - ιατρείο χτες) γίνεται από προσωπικό του ΕΣΥ, των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Γιατροί του Κόσμου, καθώς και του τμήματος Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τη σίτιση και τους προμήθευσε στρώματα και σκεπάσματα.

Χτες επισκέφτηκε τον καταυλισμό και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, όχι όμως για να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα δουλεμπορικά κυκλώματα που λειτουργούν υπεράνω συνόρων τόσο από Τούρκους όσο και από Ελληνες, αλλά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την όλη κατάσταση στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Συνεχάρη επίσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενήργησε άμεσα, αλλά δεν είπε αν η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει. Πάντως η όλη διαδικασία και η παραμονή των μεταναστών προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από 20 μέρες, μέχρι να γίνει καταγραφή, να απαγγελθούν κατηγορίες από τον εισαγγελέα Χαλκίδας και στη συνέχεια να προωθηθούν στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών για απέλαση.

Περιμένουν ακόμη το επίδομα οικοσκευής!

Νέα Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Το θέμα της μη καταβολής επιδόματος οικοσκευής στους σεισμόπληκτους της Αττικής έφεραν με Ερώτησή τους για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για μια ακόμη φορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Αφού υπενθυμίζουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι του έχουν καταθέσει σχετική Ερώτηση στις 13 Ιούνη 2001, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση, παρ' όλο που έχει συμπληρωθεί ο 2ος χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 και «η πλειοψηφία των σεισμοπλήκτων παραμένει σε καταυλισμούς, αναμένοντας ακόμα τα ψιχία της κυβερνητικής πρακτικής και τα οποία απέχουν πολύ κι απ' αυτές τις λειψές κυβερνητικές εξαγγελίες», οι βουλευτές τονίζουν τα εξής:

«Οι σεισμόπληκτοι σε συχνές επισκέψεις τους στα γραφεία των ενδιαφερομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες, έλαβαν την απάντηση ότι δεν το δικαιούνται, επειδή δεν κατέρρευσαν εντελώς τα σπίτια τους. Στη δικαιολογημένη απάντηση των ενδιαφερομένων ότι απαγορεύεται η είσοδος στα υπό κατεδάφιση ετοιμόρροπα σπίτια, λόγω επικινδυνότητας, αλλά και εκ του γεγονότος ότι όσοι έλαβαν το επίδομα δεν είχαν υποστεί τα σπίτια τους πλήρη κατάρρευση, η απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι "δεν υπάρχουν χρήματα", μετά όμως από λίγες μέρες η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εξέδωσε πίνακα με 71 ακόμη δικαιούχους. Παραμένει όμως ένας μεγάλος αριθμός σεισμοπλήκτων, οι οποίοι όχι μόνο έμειναν με τα ρούχα που φορούσαν, αλλά υποχρεώθηκαν να εξοφλήσουν οφειλές για οικοσκευές που καταστράφηκαν εντελώς.

Με βάση τα παραπάνω και αφού οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση έχει πει ότι έδωσε αποζημίωση οικοσκευής σε σεισμόπληκτους, με βάση τα στοιχεία που του δόθηκαν από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, ερωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η καταβολή του επιδόματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε τους σεισμόπληκτους;
  • Γιατί υπάρχει «επιλεκτικότητα» καταβολής του επιδόματος;
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα οικοσκευής άμεσα;
Αδεια παραμονής σε 24χρονη εγκυο Ιρανή

Αδεια παραμονής στη χώρα, διάρκειας ενός χρόνου, αποφάσισε να χορηγήσει στην 24χρονη Ιρανή, Ταγιεμπέ Αχμαντζααμπέ, το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ταγιεμπέ κρατούνταν από τις αρχές Ιούνη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή διανύει ήδη τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, με πιθανή ημερομηνία τοκετού την 10η Σεπτέμβρη - όπως γνωμάτευσε ο γιατρός των φυλακών - αποφασίστηκε να της δοθεί η άδεια παραμονής.

Να σημειώσουμε ότι στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού κρατείται και ο σύζυγος της 24χρονης, επίσης για παραμονή είσοδο στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ