ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις Μπους

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις συλλήψεις Ιρακινών

Associated Press

Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις συλλήψεις Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος Μπους «τη νέα τακτική στο Ιράκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το σχέδιο θα έχει 3 άξονες: Λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση Μάλικι στο πλαίσιο σαφούς χρονοδιαγράμματος που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης, παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας και αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων, που εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 20.000-40.000 στρατιωτών.

Το σχέδιο Μπους θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν, ήδη, εκφράσει αντιρρήσεις. Μεταξύ αυτών, η νέα σιδηρά κυρία του Κογκρέσου η Νάνσι Πελόζι. Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων προτάσεων Μπους, πάντως, είναι αρκετές. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια του πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, Αμερικανού στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ, στη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Τόνισε ότι η αποστολή επιπλέον δυνάμεων «όσες και αν είναι αυτές, είναι ανεπαρκής και γίνεται πολύ αργά».

Επανάληψη της δίκης και συγκρούσεις

Εντός Ιράκ, στο μεταξύ, επαναλήφθηκε, χτες, 9 ημέρες μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, η δίκη για την επιχείρηση Ανφάλ στα κουρδικά εδάφη (1986-87) που στοίχισε τη ζωή σε 180.000 Κούρδους. Οι σχετικές κατηγορίες κατά του Σαντάμ αποσύρθηκαν, ενώ στο εδώλιο παραμένουν οι υπόλοιποι 6 συγκατηγορούμενοί του. Μετά από ημέρες σιωπής, «θλιβερό και απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον τρόπο εκτέλεσής του, η βρετανική κυβέρνηση.

Από την άλλη, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι το τελευταίο 24ωρο «σκότωσαν 26 αντάρτες και συνέλαβαν 5», σε Ραμάντι, Μοσούλη και κυρίως Βαγδάτη. Στην πρωτεύουσα αναμένεται να αναπτυχθούν, εντός των ημερών, και 3 κουρδικές ταξιαρχίες του στρατού, για να συμμετάσχουν «στο σχέδιο ασφαλείας», προοπτική που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την ενδοκοινοτική ένταση.

Κατά τα άλλα, 9 σιίτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, όλοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του αεροδρομίου, όταν το υπηρεσιακό λεωφορείο τους έπεσε σε ενέδρα στη σουνιτική συνοικία Τζιχάντ. Στη νότια Βαγδάτη, από έκρηξη σε αγορά, σκοτώθηκαν άλλοι 3 πολίτες.

Συνολικά, με βάση στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2ο εξάμηνο του 2006, σκοτώθηκαν 17.000 Ιρακινοί πολίτες και αστυνομικοί, τριπλάσιος αριθμός από το πρώτο εξάμηνο.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κλιμάκωση της ενδοπαλαιστινιακής έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε 21 συλλήψεις στη Δ. Οχθη ενώ ο υπουργός Αμυνας, Περέτζ, παρουσίασε μια δική του εκδοχή στον «οδικό χάρτη», που σημαίνει νέα κλιμάκωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών, στη Δυτική Οχθη φαίνεται να μεταφέρεται η ένταση μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλα αλλά και στη Νάμπλους. Ως αφορμή της νέας κλιμάκωσης παρουσιάζεται η απόφαση του Προέδρου Αμπάς, το Σάββατο, να κηρύξει «εκτός νόμου» μία από τις δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχει η «Χαμάς», η οποία με τη σειρά της απάντησε ότι θα διπλασιάσει τους άνδρες του συγκεκριμένου σώματος, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 12.000.

Τα ξημερώματα, χτες, άγνωστοι πυρπόλησαν καταστήματα στη Ραμάλα, που φέρονται να ανήκαν σε μέλη της «Χαμάς», ενώ σημειώθηκε και ανταλλαγή πυρών. Στη γειτονική Ελ Μπίρεχ, άγνωστοι προσπάθησαν να απαγάγουν τον δήμαρχο, μέλος της «Χαμάς», ενώ στη Νάμπλους απελευθερώθηκε μετά από δύο μέρες ο αντιδήμαρχος, επίσης μέλος της «Χαμάς», Μέχντι Χαμπάλι. Την Κυριακή, δημοσιοποιήθηκε βίντεο με τον Χαμπάλι και μασκοφόρους, που απειλούσαν να «απαντούν με επιθέσεις κατά της "Χαμάς" στη Δ. Οχθη κάθε φορά που γίνεται στόχος επίθεσής της η "Φατάχ" στη Λωρίδα της Γάζας».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ανάλογες προειδοποιήσεις για «απάντηση σε κάθε επίθεση» είχε απευθύνει, μιλώντας σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών της «Φατάχ» στην πόλη της Γάζας, ο βουλευτής Μουχάμαντ Ντάχλαν, που θεωρείται «ισχυρός άνδρας» στον τομέα της ασφάλειας και εκτιμάται ότι ελέγχει προσωπικά μεγάλο αριθμό ενόπλων. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν, επίσης, «σιίτες σιίτες», κατηγορώντας ουσιαστικά τη «Χαμάς» (σουνιτική) για εξάρτηση από το Ιράν. Στο περιθώριο πέρασαν, συνεπώς, οι εκκλήσεις να μη χυθεί άλλο παλαιστινιακό αίμα.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, χτες, κάλεσε τηλεφωνικώς τους Αμπάς - Χανίγια να αποκλιμακώσουν την ένταση ενώ ανησυχία εξέφρασαν πολλές αραβικές χώρες για το ενδεχόμενο «εμφύλιας σύρραξης».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Συγκεντρώσεις κατά της αιθιοπικής εισβολής

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Οι έντονες αντιδράσεις του σομαλικού λαού στην αιθιοπική εισβολή με τη στήριξη των ΗΠΑ, άρχισαν να εκδηλώνονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα και σε άλλες μικρότερες πόλεις της Σομαλίας.

«Δεν παραδίδουμε τα όπλα υπό αιθιοπική κατοχή», φώναζαν πολλοί από τους διαδηλωτές, που λίγο μετά δέχτηκαν τα πυρά μισθοφόρων της «μεταβατικής» σομαλικής κυβέρνησης. Παρόμοιο ήταν το κλίμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων στο Μπέλετ Γουέιν. Τουλάχιστον τέσσερις (ανάμεσά τους ένα 13χρονο αγόρι) έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των μισθοφόρων της «μεταβατικής» σομαλικής κυβέρνησης και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια του τελευταίου τριημέρου...

Παράλληλα, σφοδρές παραμένουν οι μάχες στη μεθόριο Σομαλίας -Κένυας μεταξύ Αιθιόπων στρατιωτών και Σομαλών ισλαμιστών, ηγετικά στελέχη των οποίων αναφέρθηκε πως κατέφυγαν στο Αντεν της Υεμένης...

Μέσα σ' όλα αυτά, ο 72χρονος «μεταβατικός» πρόεδρος Αμπντουλαχί Γιουσούφ πάτησε χτες - μετά από 40 χρόνια - το πόδι του στο Μογκαντίσου, απαιτώντας από το σομαλικό λαό να παραδώσει τα όπλα. Παρόμοια ήταν και η απαίτηση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Τζεμαγί Φρέιζερ, που κάλεσε τους Σομαλούς να αποδεχτούν την αιθιοπική εισβολή...

Τέλος, στη συνάντηση Αμερικανών, Ευρωενωσιακών, Αφρικανών και Αράβων διπλωματών στις 5 Γενάρη στην Κένυα έγινε έκκληση για την ανάπτυξη 8.000 «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στη Σομαλία, με την Ουγκάντα να παραμένει η μόνη που προσφέρθηκε να συμμετάσχει με 1.500 στρατιώτες...

ΗΠΑ
Αντιμεταθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ αναμένεται να διορίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στη θέση του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο 55χρονος Χαλιλζάντ, μουσουλμάνος αφγανικής καταγωγής, υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Αφγανιστάν και από τον Ιούνη του 2005 κατείχε τη θέση του πρεσβευτή στη Βαγδάτη, διαδεχόμενος τον Νεγκρεπόντε. Ο Χαλιλζάντ θα αντικαταστήσει τον Τζον Μπόλτον ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβρη καθώς θεωρείτο απίθανο ο διορισμός του να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Επισήμως, πάντως, τελευταίος πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ήταν ο Τζον Νεγκρεπόντε, που πλέον προορίζεται για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή ο Τζορτζ Ου. Μπους. Πάντως, ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία...

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε και το διορισμό του Μάικλ ΜακΚόνελ, στη θέση που έως σήμερα κατείχε ο Νεγκρεπόντε, δηλαδή του επικεφαλής των εθνικών πληροφοριών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Θαμμένοι στη λάσπη...

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τους 50 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών και δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν αυτή τη βδομάδα στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο κρατίδιο του Ρίο ντε Ζανέιρο όπου η βροχή παρέσυρε καλύβες στις φτωχογειτονιές χαμόσπιτων που χτίζονται με καταπατήσεις γης σε απότομες πλαγιές. «Η πολιτική άμυνα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση συναγερμού και αναζητούμε ανθρώπους που αγνοούνται» δήλωσε ο Λεουνάρντο Φράνκου της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας, ενώ αναμένονται και νέες σφοδρές βροχοπτώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ