Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις Μπους

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις συλλήψεις Ιρακινών

Associated Press

Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις συλλήψεις Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος Μπους «τη νέα τακτική στο Ιράκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το σχέδιο θα έχει 3 άξονες: Λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση Μάλικι στο πλαίσιο σαφούς χρονοδιαγράμματος που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης, παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας και αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων, που εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 20.000-40.000 στρατιωτών.

Το σχέδιο Μπους θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν, ήδη, εκφράσει αντιρρήσεις. Μεταξύ αυτών, η νέα σιδηρά κυρία του Κογκρέσου η Νάνσι Πελόζι. Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων προτάσεων Μπους, πάντως, είναι αρκετές. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια του πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, Αμερικανού στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ, στη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Τόνισε ότι η αποστολή επιπλέον δυνάμεων «όσες και αν είναι αυτές, είναι ανεπαρκής και γίνεται πολύ αργά».

Επανάληψη της δίκης και συγκρούσεις

Εντός Ιράκ, στο μεταξύ, επαναλήφθηκε, χτες, 9 ημέρες μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, η δίκη για την επιχείρηση Ανφάλ στα κουρδικά εδάφη (1986-87) που στοίχισε τη ζωή σε 180.000 Κούρδους. Οι σχετικές κατηγορίες κατά του Σαντάμ αποσύρθηκαν, ενώ στο εδώλιο παραμένουν οι υπόλοιποι 6 συγκατηγορούμενοί του. Μετά από ημέρες σιωπής, «θλιβερό και απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον τρόπο εκτέλεσής του, η βρετανική κυβέρνηση.

Από την άλλη, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι το τελευταίο 24ωρο «σκότωσαν 26 αντάρτες και συνέλαβαν 5», σε Ραμάντι, Μοσούλη και κυρίως Βαγδάτη. Στην πρωτεύουσα αναμένεται να αναπτυχθούν, εντός των ημερών, και 3 κουρδικές ταξιαρχίες του στρατού, για να συμμετάσχουν «στο σχέδιο ασφαλείας», προοπτική που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την ενδοκοινοτική ένταση.

Κατά τα άλλα, 9 σιίτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, όλοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του αεροδρομίου, όταν το υπηρεσιακό λεωφορείο τους έπεσε σε ενέδρα στη σουνιτική συνοικία Τζιχάντ. Στη νότια Βαγδάτη, από έκρηξη σε αγορά, σκοτώθηκαν άλλοι 3 πολίτες.

Συνολικά, με βάση στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2ο εξάμηνο του 2006, σκοτώθηκαν 17.000 Ιρακινοί πολίτες και αστυνομικοί, τριπλάσιος αριθμός από το πρώτο εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ