Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κλιμάκωση της ενδοπαλαιστινιακής έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε 21 συλλήψεις στη Δ. Οχθη ενώ ο υπουργός Αμυνας, Περέτζ, παρουσίασε μια δική του εκδοχή στον «οδικό χάρτη», που σημαίνει νέα κλιμάκωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών, στη Δυτική Οχθη φαίνεται να μεταφέρεται η ένταση μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλα αλλά και στη Νάμπλους. Ως αφορμή της νέας κλιμάκωσης παρουσιάζεται η απόφαση του Προέδρου Αμπάς, το Σάββατο, να κηρύξει «εκτός νόμου» μία από τις δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχει η «Χαμάς», η οποία με τη σειρά της απάντησε ότι θα διπλασιάσει τους άνδρες του συγκεκριμένου σώματος, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 12.000.

Τα ξημερώματα, χτες, άγνωστοι πυρπόλησαν καταστήματα στη Ραμάλα, που φέρονται να ανήκαν σε μέλη της «Χαμάς», ενώ σημειώθηκε και ανταλλαγή πυρών. Στη γειτονική Ελ Μπίρεχ, άγνωστοι προσπάθησαν να απαγάγουν τον δήμαρχο, μέλος της «Χαμάς», ενώ στη Νάμπλους απελευθερώθηκε μετά από δύο μέρες ο αντιδήμαρχος, επίσης μέλος της «Χαμάς», Μέχντι Χαμπάλι. Την Κυριακή, δημοσιοποιήθηκε βίντεο με τον Χαμπάλι και μασκοφόρους, που απειλούσαν να «απαντούν με επιθέσεις κατά της "Χαμάς" στη Δ. Οχθη κάθε φορά που γίνεται στόχος επίθεσής της η "Φατάχ" στη Λωρίδα της Γάζας».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ανάλογες προειδοποιήσεις για «απάντηση σε κάθε επίθεση» είχε απευθύνει, μιλώντας σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών της «Φατάχ» στην πόλη της Γάζας, ο βουλευτής Μουχάμαντ Ντάχλαν, που θεωρείται «ισχυρός άνδρας» στον τομέα της ασφάλειας και εκτιμάται ότι ελέγχει προσωπικά μεγάλο αριθμό ενόπλων. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν, επίσης, «σιίτες σιίτες», κατηγορώντας ουσιαστικά τη «Χαμάς» (σουνιτική) για εξάρτηση από το Ιράν. Στο περιθώριο πέρασαν, συνεπώς, οι εκκλήσεις να μη χυθεί άλλο παλαιστινιακό αίμα.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, χτες, κάλεσε τηλεφωνικώς τους Αμπάς - Χανίγια να αποκλιμακώσουν την ένταση ενώ ανησυχία εξέφρασαν πολλές αραβικές χώρες για το ενδεχόμενο «εμφύλιας σύρραξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ