ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Ενθαρρύνεται η αντιδημοκρατική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τη χορήγηση 135 εκατομ. Ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας, τόνισε τα παρακάτω:

«Εννιά μήνες μόλις έχουν περάσει από την απόφαση του Ελσίνκι που ανακήρυξε την Τουρκία υποψήφιο μέλος. Είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν επρόκειτο να βοηθήσει, όπως πολλοί διατείνονταν, προς τον εκδημοκρατισμό, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαών της Τουρκίας, αλλά θα ενθάρρυνε το καθεστώς να εντείνει ακόμη περισσότερο την καταπίεσή του. Εννιά μήνες μετά, βλέπουμε με λύπη μας ότι επιβεβαιωθήκαμε, γιατί είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαμε να είχαμε διαψευστεί.

Ερχεται σήμερα η πρόταση του Συμβουλίου να αποδεσμευτούν 135 εκατ. Ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας. Φοβόμαστε πολύ ότι ένα σημαντικό μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του καταπιεστικού μηχανισμού.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά στοιχεία. Οπως ξέρουμε όλοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, το Σύνταγμα παραμένει βαθιά αντιδημοκρατικό ο ποινικός κώδικας το ίδιο οι φυλακές της Τουρκίας φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πάνω από 15.000 πολιτικούς κρατούμενους σε συνθήκες απάνθρωπες, οι οποίες «εκσυγχρονίζονται» με την ένταση της απομόνωσης, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπως αυτές του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, που με ειδική έκθεση καταγγέλλει αυτά τα μέτρα. Εχουμε τις πρόσφατες συλλήψεις με την ευκαιρία εκδηλώσεων για την 1η του Σεπτέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Η Κύπρος συνεχίζει να είναι υπό κατοχή ενώ ο Ετσεβίτ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, την ώρα που εμείς αποδεσμεύουμε τα χρήματα, λέει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, δηλαδή με τη βάρβαρη εισβολή και τη συνέχιση της κατοχής, περιφρονώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και θέλω να πω επίσης, ότι τα ίδια λέει και ο Τζεμ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και ας μην καυχώνται ορισμένοι, διότι αυτές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται σε συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που θα τροφοδοτούν τις ορέξεις της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι σίγουρο ότι θα είναι πηγές παραπέρα εντάσεων. Θέλετε, κατά τα άλλα, τα λεφτά αυτά για να διεισδύσετε ακόμη περισσότερο στην οικονομία της Τουρκίας, να λεηλατήσετε ακόμη περισσότερο τον πλούτο του τουρκικού λαού. Εμείς δε θα πούμε δώστε τα ή μην τα δίνετε, θέλουμε απλώς να σημειώσουμε κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιο λόγο δίνονται αυτά τα χρήματα».

Συνεχίζεται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εξ άλλου, την αμείωτη και συχνά εντεινόμενη συνέχιση της καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, εννέα μήνες μετά την ανακήρυξή της σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου ο Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής: «Εννέα μήνες μετά την ανακήρυξη της Τουρκίας, ξεκινώντας από αισθήματα αλληλεγγύης προς το λαό της Τουρκίας, σε υποψήφιο μέλος, στο Ελσίνκι, και ανεξάρτητα από τη δική μου αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας, πιστεύετε ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα του εκδημοκρατισμού, πράγμα που ήταν όρος για την ένταξη, ή διαπιστώνετε την πραγματικότητα που είχαμε προβλέψει τότε, ότι δηλαδή η απόφαση του Ελσίνκι θα ενθαρρύνει το τουρκικό καθεστώς να συνεχίσει την απάνθρωπη πολιτική του;».

«Διαπιστώνουμε πράγματι, και το βλέπετε», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «μηδενική πρόοδο στον εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα, απαγόρευση κομμάτων όπως το κομμουνιστικό, αφόρητη κατάσταση στις φυλακές, απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, δημιουργία των κελιών F, που είναι σκληρή και απάνθρωπη απομόνωση, ταπείνωση των δικηγόρων που υπερασπίζονται τους πολιτικούς κρατούμενους, νέους βομβαρδισμούς σε κουρδικά χωριά στο Ιράκ, νέους ξυλοδαρμούς, συλλήψεις στο Ντιγιαρμπακίρ, την Κωνσταντινούπολη και αλλού με αφορμή εκδηλώσεις την 1η του Σεπτέμβρη, που είναι Διεθνής Μέρα Ειρήνης. Επίσης, η κατοχή του 38% της Κύπρου όχι μόνο συνεχίζεται έπειτα από μια βάρβαρη εισβολή το '74, αντίθετα με τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες η Τουρκία περιφρονεί με τον πιο προκλητικό τρόπο, αλλά ο κ. Ετσεβίτ δηλώνει ότι το Κυπριακό λύθηκε το '74 και αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της Κας Λοϊζίδου».

Απαντώντας στην ερώτηση του Στρ. Κόρακα, ο κ. Μοσκοβισί, και αφού επανέλαβε το γνωστό, πλέον, και κενό νοήματος τροπάριο περί υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας έγινε δεκτή μετά την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία χαιρέτισε, και τις αμοιβαίες διπλωματικές προσπάθειες των δύο χωρών. Κατέληξε, δε, - καλύπτοντας έτσι με τον πλέον κυνικό τρόπο τα ανομήματα του τουρκικού καθεστώτος - ότι «εννέα μήνες μπορεί να είναι επαρκείς για την κύηση ενός ανθρώπινου όντος αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πολιτική».

Αγώνας μετ' εμποδίων το δικαίωμα της «ελεύθερης διακίνησης»

Τοποθέτηση του Γιάννη Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση σχετικά με τη διακίνηση και τη διαμονή των πολιτών της Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, σημείωσε τα παρακάτω:

«Το πλήθος των προβλημάτων και προσκομμάτων που συνδέονται με τα δικαιώματα όσων Ευρωπαίων πολιτών μετακινούνται στο εσωτερικό της ΕΕ ή διαμένουν σε χώρα - μέλος άλλο από τη χώρα υπηκοότητάς του, αλλά και από τους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι νόμιμα εγκαταστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τόσο μεγάλο, που για πολλούς πολίτες το περίφημο δικαίωμα της "ελεύθερης διακίνησης" καθίσταται είτε ανύπαρκτο, είτε ένας συνεχής και τεράστιος αγώνας μετ' εμποδίων.

Σπουδαστές, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ορισμένων κατηγοριών, ιδιαίτερα όσοι απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας, σε θέσεις μερικής απασχόλησης, καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων διαμονής στη χώρα υποδοχής, λόγω του πλήθους και του όγκου των διατυπώσεων για την παροχή και ανανέωση του δελτίου παραμονής και άλλων δυσκολιών που συνδέονται με την απόδειξη ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Στην πραγματικότητα ο περιβόητος "ευρωπαϊκός χώρος ελευθερίας" όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά είναι τόσο ασφυκτικά συνδεδεμένος με οικονομικά κριτήρια, που το δικαίωμα διαμονής, ενώ αναγνωρίζεται ως "αναφαίρετο" δικαίωμα, παρέχεται μόνο στα οικονομικά ανεξάρτητα άτομα. Εχουμε δηλαδή να κάνουμε όχι μόνο με πλήρη στρέβλωση εννοιών, αλλά και με κατάφωρο εμπαιγμό εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών και των οικογενειών τους.

Εάν επιπλέον προσθέσουμε σε όλα αυτά και τα απαράδεκτα φαινόμενα καταχρηστικής ερμηνείας της έννοιας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση όχι απλά υποσκάπτεται και καταστρατηγείται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά γίνεται και εφαλτήριο παραβίασης θεμελιωδών δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτού της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με πρόσχημα την επίκληση της δημόσιας τάξης, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν αποθηκεύει, διαβιβάζει και επεξεργάζεται στοιχεία των πολιτών που παραβιάζει τις Συνθήκες, το κοινοτικό αλλά και το διεθνές δίκαιο. Επισημαίνουμε επίσης τις πολυάριθμες περιπτώσεις απέλασης πολιτών για λόγους οικονομικούς ή γενικής πρόληψης που σε καμία περίπτωση δε στοιχειοθετούν πραγματικές και αρκούντως σοβαρές κατηγορίες που να αιτιολογούν τη βίαιη απομάκρυνση.

Για λόγους στοιχειώδους διαφύλαξης βασικών δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της αξιοπρέπειας των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτών τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην ΕΕ είναι απαραίτητη η άμεση απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και διαμονής, με τρόπο που θα οργανώνεται και θα διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος αυτού και θα αίρονται οι ανισότητες και οι παραβιάζεις βασικών δημοκρατικών αρχών.

Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να απλοποιήσουν και να χαλαρώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις απαιτούμενες διαδικασίες και διατυπώσεις για σπουδαστές και συνταξιούχους όσον αφορά στα θέματα επάρκειας πόρων, παροχής και ανανέωσης δελτίων διαμονής. Πρέπει να διευκολυνθεί η έκδοση και ανανέωση τίτλων διαμονής στους διακινούμενους εργαζόμενους και να βελτιωθεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και παροχής ιατρικής περίθαλψης ούτως ώστε να τεθεί τέρμα στις διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται οι εργαζόμενοι αυτοί. Πρέπει να διευκολυνθεί επίσης η οικογενειακή συνένωση με την απλοποίηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης μελών της οικογένειας. Να απλοποιηθεί εν γένει το σύστημα απόδοσης δελτίου διαμονής και παροχής του, εφόσον ο αιτών διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.

Πρέπει, τέλος, να τεθεί τέρμα στην κατάχρηση προσφυγής σε λόγους δημόσιας τάξης που μετατρέπει τους Ευρωπαίους πολίτες σε "συνήθεις υπόπτους" για λόγους αλλότριους από τη δημόσια ασφάλεια παραβιάζοντας κατάφωρα το κράτος δικαίου, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Στο δημόσιο ο έλεγχος των οπτικοακουστικών μέσων

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις «αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την κοινοτική πολιτική στον οπτικοακουστικό τομέα στην ψηφιακή εποχή», επισήμανε τα εξής:

«Από την εμφάνισή τους, τα οπτικοακουστικά μέσα ήταν ισχυρός παράγοντας ιδεολογικής παρέμβασης. Στην ψηφιακή εποχή, ο έλεγχός τους αποκτά στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση συνειδήσεων και τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου, αφού όποιος τα ελέγχει, θα καθορίζει τις είδους πληροφορίες θα διοχετεύουν.

Για το ΚΚΕ, ο έλεγχος πρέπει να ανήκει στο δημόσιο. Οχι γιατί έχουμε αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν την πλήρη και ουσιαστική πληροφόρηση, αλλά γιατί τότε μπορούμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό κοινωνικό έλεγχο.

Αντίθετα, η Επιτροπή αναθέτει στο Δημόσιο το ρόλο του φτωχού συγγενή και στους νόμους της αγοράς το ρόλο του ουσιαστικού ρυθμιστή. Η κατ' επίφαση «αντιμονοπωλιακή πολιτική» αποσκοπεί στη δημιουργία ολιγοπωλίων, που θα βλάψουν μεν εξίσου την αντικειμενικότητα της πληροφόρησης, θα εξασφαλίσουν όμως άφθονα κέρδη αλλά και ασφαλέστερη ιδεολογική χειραγώγηση με έλεγχο της ροής των πληροφοριών από κάποια ευρωπαϊκά μονοπώλια, σε βάρος κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας.

Για μας, αγαπητοί συνάδελφοι, το πρόβλημα δεν είναι αν η πληροφόρηση ελέγχεται από αμερικανικά ή ευρωπαϊκά μονοπώλια. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να αναπτύξουν οι λαοί τις αντιστάσεις τους και να επιβάλουν το δικαίωμά τους στην ουσιαστική πληροφόρηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ