ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει η Ουάσιγκτον για τις παλαιστινιακές οργανώσεις

Προσπαθώντας να σώσουν κάτι από τα υπάρχοντά τους μετά τις κατεδαφίσεις από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Προσπαθώντας να σώσουν κάτι από τα υπάρχοντά τους μετά τις κατεδαφίσεις από τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Η συνέχιση των επιθέσεων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον ισραηλινών στόχων υποσκάπτει την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, προειδοποίησε, χτες, σε εντονότατο ύφος, ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας την επίθεση στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ, την Κυριακή. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, καταδίκασε την επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο προς τις οργανώσεις. Ο Αριέλ Σαρόν αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δε διαπραγματεύεται την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Οσοι επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στόχων είναι εχθροί της ειρήνης και δεν παίρνουν μόνον τη ζωή Ισραηλινών αλλά υποσκάπτουν και την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», δήλωνε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε σαφώς εντονότερο τόνο από την πρώτη αντίδραση τόσο του ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, όσο και της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, οι οποίοι μετά την είδηση της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο φυλάκιο του Ερέτζ δήλωναν, απλώς, ότι «η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί παρά τα εμπόδια» και καλούσαν τον Αραφάτ «να διαδραματίσει θετικότερο ρόλο».

Την Κυριακή τα ξημερώματα, 3 ένοπλοι Παλαιστίνιοι, φορώντας στολές του ισραηλινού στρατού, πλησίασαν και άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες, να τραυματιστούν άλλοι 4 και να σκοτωθούν και οι 3 Παλαιστίνιοι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Χαμάς», «Τζιχάντ», «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», τονίζοντας ότι όσο υπάρχει κατοχή, θα συνεχίζεται και η αντίσταση. Την ίδια ώρα, στη Δ. Οχθη, ένας έποικος έχανε τη ζωή του κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Χεβρώνας, ενώ, λίγο αργότερα, σε διαφορετικό περιστατικό Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν, στην ίδια πόλη, 2 ενόπλους Παλαιστινίους. Τα ισραηλινά αντίποινα ήταν άμεσα: Ευρεία επιχείρηση συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στη Χεβρώνα, ενώ 15 σπίτια κατεδαφίστηκαν στην Μπέιτ Χανούν στη Βόρεια Γάζα, όπου επιβλήθηκε αποκλεισμός.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε τις επιθέσεις, επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να «αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως η Ιντιφάντα» και απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο στις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο Αμπάς, πάντως, ανέβαλε τη μετάβασή του στην πόλη της Γάζας μετά την επίθεση. Η ηγεσία της «Χαμάς» συναντιόταν, χτες, για να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην έκκληση Αμπάς. Οπως δήλωναν ορισμένα στελέχη, «δεν έχει αλλάξει κάτι από τη σύνοδο στην Ακαμπα στη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, άρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε και εμείς στάση».

Σαρόν: «Οσο υπάρχει βία, δεν παραχωρούμε τίποτε»

«Η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στις προκλήσεις και στις δολοφονίες», σχολίαζε, μετά την επίθεση στο Ερέτζ, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος διαβεβαίωνε την ολομέλεια της ηγεσίας του Λικούντ ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να δώσει τίποτε στους Παλαιστινίους αν η κυβέρνηση Αμπάς δεν πατάξει δραστικά την τρομοκρατία». Ο Σαρόν συναντήθηκε, χτες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του, από τον οποίο ζήτησε, μόλις αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, να ασκήσει «ισχυρές πιέσεις στους Παλαιστινίους». Ανάλογο αίτημα φέρεται να υπέβαλε στη ρωσική ηγεσία και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, που επισκέπτεται τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός άρχιζε την κατεδάφιση 15, όπως διέρρευσε, ακατοίκητων παράνομων εποικισμών, αρχής γενομένης από τον Νέβε Ερέτζ, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, δε γίνεται καμία αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους, πλέον των 130, εποικισμούς. Ο Μπερλουσκόνι, από την άλλη, ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, χωρίς να συναντηθεί, τελικά, με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, όπως είχε ανακοινωθεί. Ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δε δέχεται τον Ιταλό ομόλογό του, εφόσον ο Μπερλουσκόνι αρνούνταν να ακολουθήσει το παλαιστινιακό πρωτόκολλο και να συναντηθεί και με τον Γιάσερ Αραφάτ.

ΡΩΣΙΑ
Επικίνδυνη για τη ζωή... η κερδοφορία των επιχειρήσεων

Μέσα σε λίγες ώρες δύο δολοφονίες διευθυντικών στελεχών επιχείρησης της αμυντικής βιομηχανίας που συμμετέχει στην κατασκευή των «C-300»

Την Παρασκευή 6 Ιούνη, με διαφορά λίγων ωρών, δολοφονήθηκαν στη Μόσχα και στα περίχωρά της, δύο ανώτατα στελέχη της μεγάλης ρωσικής εταιρίας «Almaz-Antei», που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής και εμπορίας πολεμικών αντιαεροπορικών συστημάτων, μεταξύ των άλλων των γνωστών «C-300», αλλά και των «-1», που σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» επρόκειτο να προμηθευτεί και η χώρα μας!

Συγκεκριμένα άγνωστοι δολοφόνησαν τον Ιγκορ Κλίμοφ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρίας «Almaz-Antei» και λίγες ώρες αργότερα τον Σεγκέι Σιτκό, εμπορικό διευθυντή της εταιρίας «Ratep», που αποτελεί τμήμα της «Almaz-Antei».

Να σημειωθεί ότι η «Almaz-Antei» ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα του Β. Πούτιν τον Απρίλη 2002, ενώνοντας μια σειρά εταιριών της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας και μέσα σε ένα χρόνο αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη εταιρία της χώρας στο σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στις 26 Ιούνη 2003 αναμενόταν η εκλογή του νέου γενικού διευθυντή και του συμβουλίου των διευθυντών της επιχείρησης, από τη συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Ολα έδειχναν ότι το Κρεμλίνο προωθούσε στη θέση του νέου γενικού διευθυντή τον Ι. Κλίμοφ, 42 ετών και πρώην αξιωματικό της Υπηρεσίας Πολεμικής Κατασκοπίας μέχρι το φετινό Φλεβάρη. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κλίμοφ αναδείχτηκε σε αυτή τη θέση μετά από εισήγηση του Βίκτορ Ιβανόφ, αναπληρωτή υπεύθυνου της ρωσικής Προεδρίας και συνταγματάρχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.

Τα ρωσικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι οι παραπάνω δολοφονίες έχουν να κάνουν ακριβώς με τις νέες «αναδείξεις» στις θέσεις - κλειδιά της εταιρίας, που έχει ετήσιο τζίρο από 1 με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά πολύ κυνικά ομολογεί η ιστοσελίδα «gazeta.ru», «ο θάνατος του Κλίμοφ είναι πραγματικός δείκτης του ότι το ρωσικό πολεμικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα έγινε κερδοφόρο!».

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης μέσα στο φετινό χρόνο 500 δημόσιες επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Το νέο μοίρασμα της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να οξύνει παραπέρα τη σύγκρουση ανάμεσα στις κυρίαρχες πολιτικο-οικονομικές «φατρίες» της χώρας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εργατική ανέχεια και απελπισία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι κατέβηκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους προκειμένου να καταδικάσουν τις πολιτικές της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ιόν Ναστάσε που τους καταδικάζουν στην ανέχεια.

Στην πόλη Πλοϊέστι, περίπου 60χλμ. νοτιοδυτικά του Βουκουρεστίου, χιλιάδες εργάτες βάδισαν 15 χιλιόμετρα φωνάζοντας «ντροπή» και «θέλουμε δουλιά», πραγματοποιώντας, όπως είπαν οι ίδιοι, μια «πορεία της απελπισίας». Οι εργαζόμενοι κατέληξαν έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης για να καταθέσουν τα αιτήματα τους, αλλά εκεί τους περίμενε η αστυνομία... Στην πόλη αυτή η τοπική στρατιωτική βιομηχανία παρακμάζει αφού οι νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ (στο οποίο είναι πλέον μέλος η Ρουμανία) σημαίνουν λιγότερη δουλιά για τους εργαζόμενους, οπότε και μερικές χιλιάδες απολύσεις...

Εξάλλου, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Βουκουρέστι από τους εργαζόμενους της βιομηχανίας «Ρεπούμπλικα», αφού η νέα Ρωσο-αμερικανική διεύθυνση (η εταιρία ιδιωτικοποιήθηκε) δεν τους πληρώνει εδώ και τρεις μήνες...

Ολα αυτά τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα ξεπερνάει το 11%, ενώ το 42% των Ρουμάνων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ