Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επικίνδυνη για τη ζωή... η κερδοφορία των επιχειρήσεων

Μέσα σε λίγες ώρες δύο δολοφονίες διευθυντικών στελεχών επιχείρησης της αμυντικής βιομηχανίας που συμμετέχει στην κατασκευή των «C-300»

Την Παρασκευή 6 Ιούνη, με διαφορά λίγων ωρών, δολοφονήθηκαν στη Μόσχα και στα περίχωρά της, δύο ανώτατα στελέχη της μεγάλης ρωσικής εταιρίας «Almaz-Antei», που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής και εμπορίας πολεμικών αντιαεροπορικών συστημάτων, μεταξύ των άλλων των γνωστών «C-300», αλλά και των «-1», που σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» επρόκειτο να προμηθευτεί και η χώρα μας!

Συγκεκριμένα άγνωστοι δολοφόνησαν τον Ιγκορ Κλίμοφ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρίας «Almaz-Antei» και λίγες ώρες αργότερα τον Σεγκέι Σιτκό, εμπορικό διευθυντή της εταιρίας «Ratep», που αποτελεί τμήμα της «Almaz-Antei».

Να σημειωθεί ότι η «Almaz-Antei» ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα του Β. Πούτιν τον Απρίλη 2002, ενώνοντας μια σειρά εταιριών της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας και μέσα σε ένα χρόνο αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη εταιρία της χώρας στο σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στις 26 Ιούνη 2003 αναμενόταν η εκλογή του νέου γενικού διευθυντή και του συμβουλίου των διευθυντών της επιχείρησης, από τη συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Ολα έδειχναν ότι το Κρεμλίνο προωθούσε στη θέση του νέου γενικού διευθυντή τον Ι. Κλίμοφ, 42 ετών και πρώην αξιωματικό της Υπηρεσίας Πολεμικής Κατασκοπίας μέχρι το φετινό Φλεβάρη. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κλίμοφ αναδείχτηκε σε αυτή τη θέση μετά από εισήγηση του Βίκτορ Ιβανόφ, αναπληρωτή υπεύθυνου της ρωσικής Προεδρίας και συνταγματάρχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.

Τα ρωσικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι οι παραπάνω δολοφονίες έχουν να κάνουν ακριβώς με τις νέες «αναδείξεις» στις θέσεις - κλειδιά της εταιρίας, που έχει ετήσιο τζίρο από 1 με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά πολύ κυνικά ομολογεί η ιστοσελίδα «gazeta.ru», «ο θάνατος του Κλίμοφ είναι πραγματικός δείκτης του ότι το ρωσικό πολεμικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα έγινε κερδοφόρο!».

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης μέσα στο φετινό χρόνο 500 δημόσιες επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Το νέο μοίρασμα της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να οξύνει παραπέρα τη σύγκρουση ανάμεσα στις κυρίαρχες πολιτικο-οικονομικές «φατρίες» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ