Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζητώντας «ενόχους» για την επίθεση αυτοκτονίας

Γερανός ανασύρει το μοιραίο λεωφορείο των Γερμανών στρατιωτών, από το οποίο βγήκαν νεκροί τέσσερις. Το ποιος ευθύνεται,«μυστήριο»

Associated Press

Γερανός ανασύρει το μοιραίο λεωφορείο των Γερμανών στρατιωτών, από το οποίο βγήκαν νεκροί τέσσερις. Το ποιος ευθύνεται,«μυστήριο»
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου, που κόστισε τις ζωές τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών της ISAF και ενός πολίτη. Η αλ Κάιντα, λέει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πίτερ Στρουκ. «Ξένοι» τρομοκράτες, αντιτείνει ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Οι δύο πάντως συμφωνούν σε κάτι μάλλον σημαντικότερο: Η επίθεση «αποδεικνύει» την ανάγκη ενίσχυσης της ξένης στρατιωτικής παρουσίας (διάβαζε: κατοχής) στη χώρα. Για την «ενίσχυση της ασφάλειας», στη χώρα, ασφαλώς.

Το Σάββατο το πρωί ένα λεωφορείο με Γερμανούς στρατιώτες της ISAF βγήκε από μια βάση στην Καμπούλ, σε ένα δρομολόγιο ρουτίνας - τους μετέφερε σε διάφορα πόστα. Αλλά αυτή τη φορά η ρουτίνα διακόπηκε πριν το όχημα προλάβει να διανύσει δυο χιλιόμετρα. Ενα ταξί έπεσε πάνω του. Ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη. Κατά τη μαρτυρία ενός αυτόπτη στον Λουκ Χάρντινγκ της εφημερίδας «Observer», «η γη σείστηκε. Το λεωφορείο τινάχτηκε έξι ή επτά μέτρα στον αέρα, και μετά έπεσε στην άλλη πλευρά του δρόμου. Κορμιά ήταν σκορπισμένα στο έδαφος». Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 5 νεκρούς, τέσσερις από τους στρατιώτες και έναν διερχόμενο Αφγανό, και 29 τραυματίες Γερμανούς στρατιωτικούς και αρκετούς ακόμη Αφγανούς πολίτες.

Ενίσχυση της κατοχής;

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Στρουκ είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι στην επίθεση ενέχεται η αλ Κάιντα», μετά από συνομιλία του με τον Μοχάμεντ Φαχίμ, τον Αφγανό ομόλογό του, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο απόψεις: ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών Τζαλαλί κατηγόρησε «το Πακιστάν» ότι φιλοξενεί στρατόπεδα τρομοκρατών και προστατεύει Ταλιμπάν και μέλη της αλ Κάιντα. Ο Καρζάι, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής από τη φιλολογία περί «ανασύνταξης» του κινήματος αυτού, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν είναι «τελειωμένοι» και κατηγόρησε «ξένους τρομοκράτες» για την επίθεση. Ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ πάντως, ούτως ή άλλως, «πολύ θαρραλέα» (ναι!) «τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της ISAF και η συμβολή της Γερμανίας σε αυτές θα συνεχιστεί». Το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ασφάλειας του Αφγανιστάν, «δεν είναι πολιτικό πρόβλημα... έχει μόνο στρατιωτική λύση». Αυτό μάλλον αποτελεί την «πρόγευση» του ποια αποστολή θα επιφορτιστεί το ΝΑΤΟ, το οποίο τον Αύγουστο διαδέχεται την ISAF στην αποστολή της παροχής «ασφάλειας» στην Καμπούλ κι ίσως όχι μόνο. Υπερθεματίζοντας, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ με ανακοίνωσή της για την επίθεση αναφέρει πως «η Προεδρία επιθυμεί να επαναλάβει... την απαρασάλευτη αποφασιστικότητά της να παραμείνει δεσμευμένη στη μακρά και δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν και της μεταμόρφωσής του σε ένα σταθερό και δημοκρατικό κράτος». Μια «ανοικοδόμηση» που κάθε άλλο παρά προχωρά...

Χτες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Πανζουάγιε της νότιας επαρχίας Κανταχάρ, ενώ δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην περιοχή. Κατά την τηλεόραση της Καμπούλ μεταξύ των νεκρών φέρεται να βρίσκεται ο διοικητής Χαφί Αμπντούλ Ραχίμ, πληροφορία που διέψευσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ. Την περασμένη εβδομάδα είχαν σκοτωθεί περίπου 40 Ταλιμπάν στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ