Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 69
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αναδιάρθρωση δυνάμεων στο εξωτερικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πλήρη αναδιάρθρωση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου αμυντικού δόγματος και την οικοδόμηση «του αμερικανικού αιώνα», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Κατάργηση των μεγάλων στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό και αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο μικρότερων, ευέλικτων και πολυάριθμων προκεχωρημένων βάσεων κοντά στα «καυτά» σημεία του πλανήτη.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο την ταχύτατη αντίδραση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής εναντίον τρομοκρατών, εχθρικών χωρών και εν δυνάμει εχθρικών προς τις ΗΠΑ στοιχείων. Ετσι, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει λίγες από τις μεγάλες υφιστάμενες βάσεις της, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε υπερπόντια αμερικανικά εδάφη, όπως το Γκουάμ, αλλά και σε εδάφη στενών συμμάχων της, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Ωστόσο, αρκετές μεγάλες βάσεις στη Γερμανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότιο Κορέα θα αντικατασταθούν από μικρότερες διάσπαρτες «προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, που θα λειτουργούν κυρίως ως βάσεις υποστήριξης.

Οι βάσεις αυτές θα «φιλοξενούν» επαρκή ποσότητα στρατιωτικού υλικού και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις για άμεσα χτυπήματα κατά εχθρικών στόχων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει παρόμοιες βάσεις στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, ενδιαφέρονται, επίσης, για βάσεις που θα βρίσκονται πάνω σε γραμμές ανεφοδιασμού στη Νότια Ευρώπη, όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον Αντι Χεν, αξιωματούχο του υπουργείου Αμύνης, και άλλους αξιωματούχους, το ένα από τα σενάρια που μελετά η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Γερμανία και την εγκατάστασή τους στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα στην Κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια και είναι λιγότερο περιοριστικές όσον αφορά την εκπαίδευση των Αμερικανών στρατιωτών. Στην Κεντρική Ασία, οι ΗΠΑ ήδη διατηρούν δυνάμεις στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία, από την εποχή του πολέμου στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ