Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Δημοψήφισμα για ΕΕ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισαν τελικά οι Πολωνοί ψηφοφόροι. Το ποσοστό υπέρ της ένταξης έφτασε στο 77,5%, ενώ το 22,6% την καταψήφισε. Η συμμετοχή έφτασε το 59%, ξεπερνώντας με δυσκολία το όριο του 50%.

Το αποτέλεσμα φυσικά έσπευσαν να χαιρετίσουν τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, και ο πρωθυπουργός, Λέζεκ Μίλερ, όσο και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να επιτευχθεί τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλαδή συμμετοχή πάνω από 50%), είχαν ασκηθεί πολύ μεγάλες πιέσεις στους Πολωνούς ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικά εκκλήσεις υπέρ του «ναι» είχαν κάνει οι Τόνι Μπλερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο Πάπας. Εξάλλου, την Κυριακή και ενώ η συμμετοχή κατά την πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος ήταν μόλις 18%, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πολωνίας, «Gazeta Wyborcza», σε έκτακτη έκδοσή της που διανεμόταν και δωρεάν, καλούσε τους Πολωνούς να σπεύσουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της ΕΕ...

Πάντως, χτες, ο Λέζεκ Μίλερ μετά από αυτή την «επιτυχία» δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο Μίλερ ανέβαλε για την άνοιξη του 2005 τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών και ζήτησε από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να δημιουργήσουν μια νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μίλερ χρειάζεται μια νέα πλειοψηφία προκειμένου να φέρει σε πέρας τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ