Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Προειδοποιεί για μεγάλες μάχες

Συμμορία η Ευρωπαϊκή Ενωση

ABANA-ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ-ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, γιατί μια συμμορία, μια μαφία, ενώνεται με τον ιμπεριαλισμό των Γιάνκηδων και συμμαχεί με τον φασιστικό ιμπεριαλισμό... που υπηρετεί επονείδιστα τη νεοφασιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε σε εξαιρετικά οργισμένο τόνο ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, ενώπιον 7.000 ατόμων, σε ομιλία του σε προάστιο της Αβάνα μετά την επιστροφή από την ιστορική - όπως χαρακτηρίστηκε - επίσκεψη στην Αργεντινή.

Η οξύτατη επίθεση και ο λόγος περί συμμορίας αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις διπλωματικές κυρώσεις που επέβαλε κατά της Κούβας «εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως προέταξε η ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Φιντέλ κατόπιν προειδοποίησε τους Κουβανούς για τις «μεγάλες μάχες που περιμένουν», τονίζοντας ότι στις επόμενες μέρες «πρέπει να μιλήσουμε πολύ και να αποκαλύψουμε πολλούς».

Φυσικά ο Φιντέλ Κάστρο έδωσε το πολιτικό στίγμα και το ύφος, όμως μια μέρα νωρίτερα ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, απαντώντας στην απόφαση της ΕΕ, είχε τονίσει: «Η θλιβερή, αλλά αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι η ΕΕ υπήρξε ανίκανη να διαμορφώσει τη δική της πολιτική απέναντι στην Κούβα και υποτάχθηκε στην πίεση και στις επιθέσεις της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κούβα». Οπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», των μέτρων της ΕΕ, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κούβας και ξένο επενδυτή, προηγήθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «παγώσει» την αίτηση της Κούβας να ενταχθεί στα ανθρωπιστικά προγράμματα της Κομισιόν αλλά και τη Συμφωνία του Κοτονού.

Ενιαίο μέτωπο κατά της Κούβας

Στο μεταξύ, την Παρασκευή στην Αβάνα ξεκίνησαν οι διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ και Κούβας σχετικά με την παραβίαση της συμφωνίας για την προώθηση της ελεγχόμενης μετανάστευσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν κατάλογο 636 Κουβανών, στους οποίους έχει χορηγηθεί βίζα εισόδου στο αμερικανικό έδαφος, και ζήτησαν από την Κούβα να σταματήσει να αρνείται να τους χορηγήσει την άδεια να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Κούβα, όπως πολλαπλώς έχει αποκαλύψει ο Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατέθεσε τα στοιχεία των παραβιάσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και τις κατηγόρησαν ότι προωθούν μία πολιτική εσωτερικής αναταραχής για να υπάρξουν παραβιάσεις της εν λόγω συμφωνίας ώστε να αποτελέσει το πρόσχημα μιας επέμβασης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», από το Σαν Χουάν που βρέθηκε, καθ' οδόν για τη Χιλή, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανώς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΕΕ, υιοθετώντας κοινή στρατηγική και πολιτική έναντι της Κούβας, «σε μία προσπάθεια να αντιδράσουν στις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Κάστρο». «Ο κόσμος αρχίζει να προσέχει τι συμβαίνει», δήλωσε ο Πάουελ όσον αφορά στις καταδίκες των αντιφρονούντων, χωρίς να διευκρινίσει τι κοινά μέτρα πρόκειται να ληφθούν. Εντούτοις, πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Χιλή.

Τέλος, σε μία παράλληλη εξέλιξη σε σχέση με τη Σύνοδο του ΟΑΣ, ο Μπιλ Γκράχαμ, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά - χώρα που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο και την παραδίδει στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου - δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από τη Σύνοδο του Οργανισμού να υιοθετήσει καταδικαστική απόφαση για την Κούβα που θα συνοδεύεται από κυρώσεις, όχι οικονομικής φύσης, ως «απάντηση στις διώξεις των αντιφρονούντων», σύμφωνα με συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «Global and Mail». Τόνισε επίσης ότι ο ΟΑΣ πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική που χάραξε η ΕΕ «και να διακοπούν όλες οι υψηλόβαθμες συναντήσεις, αφού είναι ένας καλός τρόπος να παραδώσεις το μήνυμά σου», προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές κυρώσεις τιμωρούν το λαό και εμείς επιθυμούμε να τιμωρήσουμε την ελίτ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ