Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 69
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Σκέψεις για πυρηνικά όπλα ως μέσου άμυνας...

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν τις επεμβατικές απειλές έναντι της ΛΔ Κορέας επανέλαβαν χτες Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, σημειώνοντας πως το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή καθαρά για αμυντικούς λόγους και πως δε θα έχει στόχο «ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλήσει άλλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων που μετέδωσε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, η υλοποίηση της επιθυμίας της Πιονγιάνγκ να προχωρήσει - άγνωστο πότε... - στη δημιουργία πυρηνικών όπλων θα έχει μεταξύ άλλων ως παράπλευρη επίπτωση και τη μείωση του κόστους διατήρησης του πολυάριθμου στρατεύματος και των συμβατικών όπλων προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. «Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να απειλούν τη ΛΔ Κορέας με πυρηνικά, αντί να εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Πιονγιάνγκ, τότε δεν έχουμε άλλη λύση απ' το να δημιουργήσουμε μία πυρηνική αποτρεπτική δύναμη», έγραφε χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του πρακτορείου, που έμοιαζε απάντηση στην προ ημερών δήλωση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Ρο Μου-γιουν, πως η Σεούλ «δε θα αποδεχτεί ποτέ μία ΛΔ Κορέας εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα».

Ο ίδιος ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, εμφανίστηκε «ηπιότερος» προτιμώντας να δώσει έμφαση στην εκτόνωση της έντασης μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας, εντούτοις, πως η διαπραγμάτευση μίας λύσης με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο «χρειάζεται χρόνο και όχι μία ή δύο μέρες». Ανεξαρτήτως προθέσεων, πολλά μέλλει να αναδειχτούν κατά την πραγματοποίηση (στα τέλη της βδομάδας) της ανεπίσημης συνάντησης Αμερικανών, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων στη Χονολουλού με στόχο τη συγκρότηση κοινής «πολιτικής και στάσης» έναντι της Πιονγιάνγκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ