ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαράθεση Τουρκίας - ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων

Αμερικανικές περιπολίες σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας
Αμερικανικές περιπολίες σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εξοπλίσει με βαριά όπλα τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας και να αναλάβουν αυτοί στο πλαίσιο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), και όχι ο τουρκικός στρατός, την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα, με πρώτο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματίσει να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16/5 για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ερντογάν χτες βράδυ κάλεσε τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφαση, καλώντας τις ΗΠΑ να συμπαρασταθούν στον ΝΑΤΟικό τους εταίρο. «Δεν μπορεί μία τρομοκρατική οργάνωση να ηγηθεί του αγώνα κατά της τρομοκρατίας... Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι στο πλευρό μας και όχι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντ. Τραμπ την επόμενη Τρίτη, εκφράζοντας την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν αυτό το λάθος».

Δριμύτατη ήταν και η αντίδραση και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Ο υπουργός Αμυνας, Φίκρι Ισίκ, μίλησε για «κρίση μεταξύ ΝΑΤΟικών εταίρων», προειδοποιώντας ότι η Αγκυρα «έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στη Συρία». Ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είπε πως καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και τις δυνάμεις του ΡΚΚ και ότι «κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια τους είναι μία απειλή ενάντια στην Τουρκία».

Η αμερικανο-τουρκική κόντρα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και έχει σχέση με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, τη μη έκδοση του επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που είναι στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν θεωρεί τον πρώην σύμμαχό του βασικό οργανωτή του πραξικοπήματος.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ (και επί της τελευταίας περιόδου κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Ομπάμα και επί Τραμπ) έχουν επιλέξει στρατηγικό εταίρο στην περιοχή τις κουρδικές δυνάμεις YPG και SDF και το δείχνουν με διάφορους τρόπους: Με την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και όπλων και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις YPG, με τις κοινές περιπολίες Αμερικανών πεζοναυτών των ειδικών δυνάμεων SEALS και Κούρδων κοντά στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας (ιδιαίτερα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έκαναν οι Τούρκοι στις 30 Απρίλη δίχως προσυνεννόηση με τις ΗΠΑ). Επιπλέον, σημαντικές επιχειρήσεις κουρδικών δυνάμεων στη Συρία γίνονται σε συντονισμό ή υπό τις οδηγίες του Πενταγώνου.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Αγκυρα, που φοβάται πως εάν οι κουρδικές δυνάμεις ανακαταλάβουν και τη Ράκα, θα δημιουργήσουν θύλακα ή άλλες δομές αρχικά αυτόνομου και μετέπειτα ανεξάρτητου Δυτικού Κουρδιστάν (Ροτζάβα), σε μία περίοδο που παρατηρείται έντονη κινητικότητα απόσχισης και από τη μεριά Κούρδων του Βορείου Ιράκ, που έχουν απειλήσει με δημοψήφισμα για ανεξαρτησία εντός τρέχοντος έτους.

Οι αντιδράσεις των Κούρδων της Συρίας

Οι Κούρδοι των δυνάμεων ΥPG της Συρίας χαιρέτισαν την απόφαση Τραμπ για βαρύ εξοπλισμό ως «ιστορική» και «σημάδι εμπιστοσύνης», ανακοινώνοντας το ίδιο 24ωρο πως ανακατέλαβαν πλήρως την πόλη Τάμπκα και το μεγάλο φράγμα της πόλης, που θεωρείται το τελευταίο «κάστρο» πριν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, όπου έχουν το προπύργιό τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Συνάντηση με στελέχη του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Ρεπορτάζ του κουρδικού πρακτορείου «Φιράτ» αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ο PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, συζήτησε με τον Γάλλο ηγέτη την πιθανότητα (δημιουργίας) μιας «Ομοσπονδίας στη Βόρεια Συρία».

Οι συναντήσεις Τραμπ - Λαβρόφ

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τραμπ είπε πως είχαν μία καλή συνάντηση και πως οι δύο χώρες θα πρέπει να δουν πώς μπορεί να «τερματιστεί η φοβερή αιματοχυσία», προσθέτοντας πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Προέτρεψε επίσης τη Ρωσία να «συγκρατήσει το καθεστώς Ασαντ και το Ιράν».

Ο Λαβρόφ, από τη μεριά του, είπε πως συζήτησαν εκτενώς τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία, που περιγράφονται αδρά σε πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν στην Αστάνα Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τη μέρα επίσκεψης του Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Τραμπ προκήρυξε με 10.000.000 δολάρια τη σύλληψη του αρχηγού του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Συντονιστική Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Λεβάντε») Μοχάμεντ αλ Γκολάνι.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Επιδίωξη «αναζήτησης λύσεων παρά τις διαφορές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

ΗΠΑ και Ρωσία «θα αναζητήσουν τρόπους να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μαζί, παρά τις όποιες διαφορές στις σχέσεις», τόνισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στην πρώτη επίσκεψη στις ΗΠΑ εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε νωρίτερα το απόγευμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις σε Συρία, Ουκρανία κ.α.

Ο Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι της κυβέρνησης Τραμπ «είναι άνθρωποι των επιχειρήσεων» και ότι κάνουν «διάλογο ελεύθερο από ιδεοληψίες». Ερωτηθείς για το «ρόλο» της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «είναι ταπεινωτικό για τον αμερικανικό λαό να ακούει πως η Ρωσία ελέγχει την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ». Απέρριψε τις αιτιάσεις σε βάρος της χώρας του για παρεμβάσεις με στόχο την εκλογή του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως δεν τεκμηριώνονται. Πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανή η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), τον Ιούλη στο Αμβούργο.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την αποπομπή του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κομέι, λέγοντας πως είναι «εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ νωρίτερα απέλυσε τον Τζ. Κομέι, κατηγορώντας τον για «ανικανότητα», για απώλεια της εμπιστοσύνης «σχεδόν όλων στην Ουάσιγκτον» και διαβεβαίωσε ότι θα τον αντικαταστήσει με κάποιον «πολύ καλύτερο». Γίνεται αναφορά για το χειρισμό της υπόθεσης με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον και τις φερόμενες παρεμβάσεις της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1993, που αποπέμπεται διευθυντής του FBI στη μέση της δεκαετούς θητείας του.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμος για επαφές σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

ΣΕΟΥΛ.--

Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε χτες ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της «ασφάλειας» στην Κορεατική Χερσόνησο θα ταξιδέψει «σύντομα σε Ουάσιγκτον, Πεκίνο και Τόκιο», και σημείωσε ότι «αν είναι απαραίτητο θα πάω και στην Πιονγιάνγκ, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Θα κάνω οτιδήποτε χρειαστεί για την ειρήνη στη Χερσόνησο». Ο 64χρονος, πρώην δικηγόρος, Μουν ορκίστηκε χτες στη θέση του Προέδρου της χώρας, μετά την επικράτησή του με 40,5% στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Δεύτερος ήρθε ο Χονγκ Γιουν-πιό από το συντηρητικό κόμμα «Ελευθερία» με 24,8% και ακολούθησαν ο υποψήφιος του κεντρώου Λαϊκού Κόμματος με 21,5%, ο Γιου Σεόνγκ-μιν του επίσης συντηρητικού Δίκαιου Κόμματος με 6,7% και ο Σιμ Σανγκ-γιουνκ του φιλελεύθερου Κόμματος Δικαιοσύνης με 6%.

Ο Μουν προέρχεται από το «Μινγιού» («Minjoo»), ένα κόμμα που δημιουργήθηκε το 2014 ως συνένωση του πρώην φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δυνάμεων που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του κόμματος «Νέα Πολιτική Αντίληψη» (NPVP). Στην ιστοσελίδα του, το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης «Μινγιού» αναφέρει ότι αναζητά «μια δημοκρατική οικονομία της αγοράς, επικεντρωμένη στους ανθρώπους, όπου κεφάλαιο και εργασία θα μπορούν να συνυπάρχουν».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στη Χερσόνησο, η εκλογή Μουν θα αναθερμάνει το ευρύτερο «παζάρι» μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με δεδομένες και απόψεις της παράταξής του για τη σημασία μιας καλύτερης «διαπραγμάτευσης» με τις ΗΠΑ και σε σχέσεις με την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα THAAD. Ο ίδιος ο Μουν πριν κάποιους μήνες είχε εκδώσει βιβλίο όπου εξηγούσε ότι η Νότια Κορέα πρέπει να μάθει «να λέει όχι στην Αμερική» και γενικά οι προεκλογικές του παρεμβάσεις επικέντρωναν στην ανάγκη να προτάσσεται «πρώτο το εθνικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον νέο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, τονίζοντας ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Σεούλ με βάση την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το στρατό

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) και το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 60 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά. Χτυπήθηκαν κατοικίες σε αρκετές συνοικίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με την καπιταλιστική Ρωσία) και υπήρξαν τραυματίες άμαχοι, ανάμεσά τους μια 27χρονη μητέρα με το οχτάχρονο κοριτσάκι της. Επίσης, όπως κατήγγειλαν οι πολιτοφυλακές, στο Ντονέτσκ επιχειρήθηκε να παρεμποδιστούν και οι εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη, ενώ τα τάγματα του Αζοφ προκλητικά εμφανίστηκαν με τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό στρατό.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, που συνεχίζονται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αποδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελεί ένα ακόμα πεδίο όπου εκδηλώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Ενας ανταγωνισμός που αφορά και τμήματα της αστικής τάξης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που έχουν διαφορετικές επιλογές συμμαχιών και είναι μέρος της αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου για πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, για σφαίρες επιρροής και έλεγχο αγορών, με τους λαούς να πληρώνουν το τίμημα και με το αίμα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ