Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμος για επαφές σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

ΣΕΟΥΛ.--

Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε χτες ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της «ασφάλειας» στην Κορεατική Χερσόνησο θα ταξιδέψει «σύντομα σε Ουάσιγκτον, Πεκίνο και Τόκιο», και σημείωσε ότι «αν είναι απαραίτητο θα πάω και στην Πιονγιάνγκ, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Θα κάνω οτιδήποτε χρειαστεί για την ειρήνη στη Χερσόνησο». Ο 64χρονος, πρώην δικηγόρος, Μουν ορκίστηκε χτες στη θέση του Προέδρου της χώρας, μετά την επικράτησή του με 40,5% στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Δεύτερος ήρθε ο Χονγκ Γιουν-πιό από το συντηρητικό κόμμα «Ελευθερία» με 24,8% και ακολούθησαν ο υποψήφιος του κεντρώου Λαϊκού Κόμματος με 21,5%, ο Γιου Σεόνγκ-μιν του επίσης συντηρητικού Δίκαιου Κόμματος με 6,7% και ο Σιμ Σανγκ-γιουνκ του φιλελεύθερου Κόμματος Δικαιοσύνης με 6%.

Ο Μουν προέρχεται από το «Μινγιού» («Minjoo»), ένα κόμμα που δημιουργήθηκε το 2014 ως συνένωση του πρώην φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δυνάμεων που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του κόμματος «Νέα Πολιτική Αντίληψη» (NPVP). Στην ιστοσελίδα του, το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης «Μινγιού» αναφέρει ότι αναζητά «μια δημοκρατική οικονομία της αγοράς, επικεντρωμένη στους ανθρώπους, όπου κεφάλαιο και εργασία θα μπορούν να συνυπάρχουν».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στη Χερσόνησο, η εκλογή Μουν θα αναθερμάνει το ευρύτερο «παζάρι» μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με δεδομένες και απόψεις της παράταξής του για τη σημασία μιας καλύτερης «διαπραγμάτευσης» με τις ΗΠΑ και σε σχέσεις με την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα THAAD. Ο ίδιος ο Μουν πριν κάποιους μήνες είχε εκδώσει βιβλίο όπου εξηγούσε ότι η Νότια Κορέα πρέπει να μάθει «να λέει όχι στην Αμερική» και γενικά οι προεκλογικές του παρεμβάσεις επικέντρωναν στην ανάγκη να προτάσσεται «πρώτο το εθνικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον νέο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, τονίζοντας ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Σεούλ με βάση την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ