Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγαλώνει την αυτοτελή κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της

Πριν από 15 χρόνια ήταν εξαρτημένη κατά 80% από εισαγωγές, πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο μισό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αγκυρας επειδή πλέον καλύπτει πάνω από το 60% των στρατιωτικών της αναγκών από την εγχώρια παραγωγή, παρεμβαίνοντας στη 13η Διεθνή Εκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών (International Defense Industry Fair), πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Η συγκεκριμένη Εκθεση, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και γίνεται κάθε δυο χρόνια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, θεωρείται από τις σημαντικότερες του κόσμου στο είδος της. Αποτυπώνοντας την προτεραιότητα που δίνει στην ενίσχυση των στρατιωτικών της εξοπλισμών, ο Γιλντιρίμ εξήγησε ότι πριν από 15 χρόνια η εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία ήταν κατά 80% εξαρτημένη από το εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος οι τουρκικές βιομηχανίες «τρέχουν» 460 σχέδια συνολικής αξίας 123 δισ. τουρκικών λιρών.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι δεδομένου του μεγέθους της Τουρκίας - που εμφάνισε ως 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και 6η στην Ευρώπη - «όπως είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία, είναι αδύνατη και η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή χωρίς την Τουρκία».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, είπε ότι ο ετήσιος τζίρος της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας πλησίασε τα 6 δισ. δολάρια πέρσι και μόνο οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,7 δισ. δολάρια. «Προχωράμε με σθεναρά βήματα προς το στόχο της μετατροπής μας σε μία από τις δέκα χώρες με την πιο προηγμένη στρατιωτική βιομηχανία».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εξακολουθεί να μελετά και νέες συμμαχίες, μέσα από τις οποίες θα αναβαθμίσει ευρύτερα το ρόλο της στις κόντρες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Γι' αυτό και ο Ισίκ αναφέρθηκε ξανά στον «πεντα-εθνή μηχανισμό» που απαρτίζουν - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - Τουρκία, Πακιστάν, Κατάρ, Μαλαισία και Ινδονησία και μπορεί να βελτιώσει την «περιφερειακή σταθερότητα» αλλά και την «παγκόσμια ειρήνη».

Συνομιλία Μέι - Ερντογάν

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επαφή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά την οποία εκφράστηκε «δέσμευση» στη σχέση των δύο χωρών και επιθυμία για την περαιτέρω εμβάθυνσή της. Η Μέι φέρεται να υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία «της δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», ενώ οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για την πρόοδο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής «Turkish Aerospace Industries» και της βρετανικής «BAE Systems» που αφορά τον σχεδιασμό τουρκικών μαχητικών.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μέι στην Αγκυρα και εμφανίζεται ως ένδειξη της όλο και βαθύτερης «αμυντικής» συνεργασίας των δύο πλευρών. Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν ακόμα και για το Κυπριακό αλλά και τη Συρία (βλ. αντίστοιχα θέματα).

Νέες αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη, η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2017 μόλις κατά 2,6%, αντανακλώντας το «επιδεινούμενο επενδυτικό αίσθημα». Η έκθεση σημειώνει ότι το 2016 η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 2,9% εξαιτίας της απότομης μείωσης των τουριστικών αφίξεων, των ρωσικών κυρώσεων, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, που συμπλήρωσαν την αδύναμη κατανάλωση και τις αδύναμες επενδύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες εκτιμήσεις για δυσκολίες(2018-03-24 00:00:00.0)
Επίσκεψη Γιλντιρίμ(2017-11-28 00:00:00.0)
Συμφωνία άνω των 2 δισ. δολαρίων για τους «S-400»(2017-11-03 00:00:00.0)
Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα(2017-05-12 00:00:00.0)
Σταθερά στο προσκήνιο το παζάρεμα με την ΕΕ(2017-04-25 00:00:00.0)
Επαφές του Τούρκου επιτελάρχη στη Ρωσία(2016-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ