Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Επιδίωξη «αναζήτησης λύσεων παρά τις διαφορές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

ΗΠΑ και Ρωσία «θα αναζητήσουν τρόπους να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μαζί, παρά τις όποιες διαφορές στις σχέσεις», τόνισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στην πρώτη επίσκεψη στις ΗΠΑ εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε νωρίτερα το απόγευμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις σε Συρία, Ουκρανία κ.α.

Ο Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι της κυβέρνησης Τραμπ «είναι άνθρωποι των επιχειρήσεων» και ότι κάνουν «διάλογο ελεύθερο από ιδεοληψίες». Ερωτηθείς για το «ρόλο» της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «είναι ταπεινωτικό για τον αμερικανικό λαό να ακούει πως η Ρωσία ελέγχει την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ». Απέρριψε τις αιτιάσεις σε βάρος της χώρας του για παρεμβάσεις με στόχο την εκλογή του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως δεν τεκμηριώνονται. Πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανή η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), τον Ιούλη στο Αμβούργο.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την αποπομπή του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κομέι, λέγοντας πως είναι «εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ νωρίτερα απέλυσε τον Τζ. Κομέι, κατηγορώντας τον για «ανικανότητα», για απώλεια της εμπιστοσύνης «σχεδόν όλων στην Ουάσιγκτον» και διαβεβαίωσε ότι θα τον αντικαταστήσει με κάποιον «πολύ καλύτερο». Γίνεται αναφορά για το χειρισμό της υπόθεσης με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον και τις φερόμενες παρεμβάσεις της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1993, που αποπέμπεται διευθυντής του FBI στη μέση της δεκαετούς θητείας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ