Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Αναζητήσεις» στα επιτελεία των αστικών κομμάτων

Διάφοροι δίαυλοι συνεργασιών φανερώνουν την ένταση των αντιλαϊκών διεργασιών

Ολάντ και Μακρόν σε μια ακόμα κοινή εμφάνισή τους, με αφορμή τη «Μέρα κατάργησης της δουλείας»

AFP or licensors

Ολάντ και Μακρόν σε μια ακόμα κοινή εμφάνισή τους, με αφορμή τη «Μέρα κατάργησης της δουλείας»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (ο α' γύρος) θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως αναδεικνύουν καθημερινά οι διεργασίες στα σημαντικότερα κόμματα της χώρας.

Χτες, έγινε γνωστό ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η αποπομπή του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της χώρας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), Μανουέλ Βαλς, αφού δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής με το πολιτικό σχήμα «Δημοκρατία Εμπρός!» (Republique en Marche! - ReM) του νέου Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ReM, Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ, δήλωσε χτες ότι προς το παρόν, δεν πληρούνται τα απαιτούμενα «κριτήρια» για να γίνει δεκτή μια υποψηφιότητα Βαλς, συμπληρώνοντας ότι στην επικράτειά του το ReM έχει ήδη επιλέξει υποψήφιους, αλλά και ότι «δεν είναι δουλειά μας να ανακυκλώνουμε αποχωρήσαντες πολιτικούς». Αντίστοιχες δηλώσεις, περί μη πλήρωσης κριτηρίων, έκανε ο Ντελεβουάγ και για τον Μπρουνό λε Μερ, βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, που επίσης είχε πει ότι θέλει να συνεργαστεί με το ReM στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η προχτεσινή ανακοίνωση της 27χρονης βουλευτή του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ότι «προσωρινά» θα αποσυρθεί από τα πολιτικά και θα παραιτηθεί τόσο από τη θέση της βουλευτή όσο και από τη θέση της επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου στην επαρχία Αλπ-Κοτ ντ' Αζούρ. Η ίδια φέρεται να αποδίδει την απόφαση σε προσωπικούς λόγους, ωστόσο επισημαίνει τον «προσωρινό» της χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι η Μαρεσάλ είχε εκφράσει προ ημερών προβληματισμούς για τους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας του FN, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουμε» από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ότι «ξεχάσαμε ορισμένα θέματα: αυτά της οικογένειας, της (εθνικής) ταυτότητας, της ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται ευρύτερα στο χώρο της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας. Εκτός από τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών του PS που εντάσσονται (ή θέλουν να το κάνουν) στο κόμμα του Μακρόν, δεν αποκλείεται και η εμφάνιση νέων «σχημάτων». Ο υποψήφιος του PS στις προεδρικές εκλογές - που έφτασε καταϊδρωμένος στην 5η θέση - Μπενουά Αμόν ανακοίνωσε πως την 1η Ιούλη θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός «μεγάλου, διακομματικού» κινήματος, για να συνεχίσει τη δουλειά «που άρχισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές» και να «ανοικοδομήσει την αριστερά», εξηγώντας ωστόσο ότι δεν θα φύγει από το PS. «Θα είναι ένα κίνημα διακομματικό, που θα τραφεί από τη δουλειά διανοουμένων, απ' αυτή τη δημοκρατική καινοτομία που θέσαμε σε εφαρμογή κατά την προεδρική εκστρατεία... Σήμερα μπορεί κάποιος να ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στους Οικολόγους, να ταυτίζεται με διάφορες υποψηφιότητες και να επιθυμεί να δουλέψει μαζί με άλλους», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκανε και η υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επικρίνοντας τις δηλώσεις Βαλς και μιλώντας για έναν «ωμό ευτελισμό της πολιτικής συζήτησης με αυτές τις διαμάχες».

Τέλος, το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, με μια μακροσκελή ανακοίνωση που υπογράφει ο γραμματέας του Πιερ Λορέν, διαμαρτύρεται επειδή η «Ανυπότακτη Γαλλία» (του Ζαν-Λικ Μελανσόν) απέρριψε την πρόταση συνεργασίας τους στις βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ