Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Συμμετέχει στη διαδικασία Συντακτικής Συνέλευσης με δικές του προτάσεις

Σε μια πρώτη τοποθέτηση για την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης που θα τροποποιήσει το υπάρχον σύνταγμα, το ΚΚ Βενεζουέλας, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, προβάλλοντας το δικό του σχέδιο. Η πρόταση Μαδούρο παρουσιάστηκε ως «κίνηση εθνικής συμφιλίωσης και συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε υπέρ της συμμετοχής στη διαδικασία και παίρνοντας υπόψιν την εξέλιξη της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας και στον κόσμο, το ραντιέρικο μοντέλο του βενεζουελάνικου καπιταλισμού και τις συνεχείς παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά του λαού και της χώρας μας, καλούμε σε μια πλατιά αντιιμπεριαλιστική αντιφασιστική ενότητα. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την ενίσχυση της ταξικής πάλης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ξεκινήσει, θα υπάρξει έντονη διαπάλη ανάμεσα στην αντιδραστική φασιστική αντιπολίτευση, το ρεφορμισμό και τις λαϊκές επαναστατικές δυνάμεις. Πρέπει να επισημάνουμε στο λαό, που ταυτίζεται με το σχέδιο που εγκαινίασε ο Τσάβες, ότι αυτό το σχέδιο θα ανατραπεί αν το πάνω χέρι πάρει στη Συντακτική Συνέλευση η αντιδραστική αντιπολίτευση, ότι κινδυνεύει να πάρει άλλη κατεύθυνση αν κυριαρχήσει ο ρεφορμισμός και ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να βαθύνει αν οι επαναστατικές λαϊκές δυνάμεις είναι οι κυρίαρχες».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το κόμμα το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση, που θα συζητήσει και με άλλες δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι «η συμμαχία πρέπει να μπορεί να έχει τους υποψηφίους της για μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση όλων των φορέων των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων και όχι μόνο του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, να μην υπάρχει αποκλεισμός πραγματικών επαναστατικών δυνάμεων».

Κατά τ' άλλα, η αντιδραστική αντιπολίτευση είχε προγραμματίσει για χτες νέες συγκεντρώσεις, συνεχίζοντας τις πιέσεις για πρόωρες εκλογές και πτώση του Ν. Μαδούρο, ενώ τα κόμματα που συμμετέχουν στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) έχουν απορρίψει τη συμμετοχή στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης. Την Τρίτη, επίσης, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι συνελήφθησαν 4 μέλη μιας ένοπλης ομάδας που κινείται γύρω από το κόμμα «Πρώτα Δικαιοσύνη» (Primero Justicia - που ανήκει στη MUD) και συμμετείχαν σε βίαιες συγκρούσεις.

Η αντίδραση στη Βενεζουέλα, βεβαίως, αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, των ελλείψεων και της σοσιαλδημοκρατικής κυβερνητικής διαχείρισης των συμβιβασμών με τμήματα του κεφαλαίου, ενώ έχει και τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ), που επιχειρούν στη Βενεζουέλα και όλη τη Λατινική Αμερική να ανακτήσουν αγορές και επιρροή από ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, που κέρδισαν τα τελευταία χρόνια θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ