Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Διεργασίες και πιέσεις για νέα κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την αποκήρυξη των αιτημάτων της λεγόμενης «Πλατφόρμας των Τιράνων» και εγγυήσεις για τον «ενιαίο χαρακτήρα» της ΠΓΔΜ απαίτησε χτες από τον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, ως προϋπόθεση για να του δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Ιβάνοφ επιβεβαίωσε ότι πήρε την επιστολή του αλβανόφωνου νέου προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι για την ύπαρξη νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό το κόμμα SDSM του Ζάεφ, τονίζοντας ότι αναμένει εγγυήσεις από τον Ζάεφ για την τήρηση και το σεβασμό του Συντάγματος της χώρας. Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της Βουλής Τ. Τζαφέρι συνέχισε τις διαδοχικές συναντήσεις με δυτικούς πρεσβευτές, αλλά και τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια, Φάτος Ρέκα. Ο Ρέκα τον συνεχάρη για την εκλογή του, λέγοντας πως ήταν «πολύ κρίσιμο βήμα στη σταθερότητα των πολιτικών εξελίξεων» στα Σκόπια, προσθέτοντας πως είναι σημαντική η διατήρηση «διμερών φιλικών σχέσεων». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Αλβανίας στους στόχους της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο αρχηγός του κόμματος VMRO - DPMNE, πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, προτίμησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ για επανεκλογή των δικαστών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει δίχως να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί δεν διαθέτει την υποστήριξη των 2/3 της 120μελούς Βουλής.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ στα Σκόπια μετέδωσε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γι, που παραμένει από το τέλος Απρίλη στην ΠΓΔΜ, είχε προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, DUI, BESA και «Συμμαχία Αλβανών», δίχως ωστόσο να γνωστοποιηθούν άμεσα τυχόν αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, μερίδα του Τύπου στην ΠΓΔΜ αναφέρεται σε διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά και σε πιέσεις που φέρεται να ασκούνται στην Αθήνα για επίσπευση των διαδικασιών ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ. Η εφημερίδα «Nova Makedonja», επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πάντοτε επιμένει σε θέσεις που στηρίζονται στην ισχύ και τον εκβιασμό και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερους λόγους για να αλλάξει την έως τώρα στάση της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ