Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για δυσκολίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δυσκολίες στους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας προβλέπει και νέα έκθεση, η οποία αυτήν τη φορά έγινε για λογαριασμό του κρατικού πρακτορείου «Αναντολού».

Σύμφωνα με αυτήν, οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2018 θα επιβραδυνθούν και κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 4,6% (οι εκτιμήσεις διακυμαίνονται από 4% μέχρι 5,5%), από 7,3% που ήταν το 2017. Η μείωση είναι σημαντική, κάτω και από το στόχο του 5% που έχει θέσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τουρκική οικονομία οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της, η καθυστέρηση στην προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.τ.λ. Φυσικά, αυτά που επιδρούν πάνω απ' όλα (και) στην τουρκική οικονομία είναι οι νόμοι της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, η όξυνση του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, η μεγάλη αβεβαιότητα που γεννούν και οι ανακατατάξεις, τόσο σε διάφορες συμμαχίες, όσο και στο χάρτη της περιοχής κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έσπευσε, με αφορμή την επέμβαση στο Αφρίν, να διαφημίσει την ντόπια στρατιωτική βιομηχανία. Μιλώντας σε εκδήλωση για την «αξιολόγηση» και «στήριξη» της «βιομηχανικής ικανότητας» της χώρας, είπε ότι «έχουμε έναν όγκο επιχειρήσεων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμυντική μας βιομηχανία. Εχουμε πάνω από 600 σχέδια. Θα υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια». Πρόσθεσε ότι την τύχη της επιχείρησης στο Αφρίν καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τα εξοπλισμένα ή μη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ