Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συναντήσεις εν μέσω ανακατατάξεων

ΣΕΟΥΛ.--

Η διευκόλυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών αποτελεί βασικό στόχο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής Βόρειας - Νότιας Κορέας, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνάντησης, που θα γίνει μέχρι τέλη Απρίλη.

«Η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ ή ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ» αποτελεί καθαρό στόχο και όραμα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Μουν, που στις επιδιώξεις περιέλαβε ακόμα «την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την καθιέρωση ενός συστήματος διαρκούς ειρήνης στη Χερσόνησο, την εξομάλυνση των σχέσεων Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ, την ανάπτυξη των δια-κορεατικών σχέσεων».

Επιπλέον, ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είπε γενικόλογα ότι ανάλογα με το μέρος που θα γίνουν και τις συνθήκες, η συνάντηση Βορρά - Νότου και η συνάντηση Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία τριμερή σύνοδο» μεταξύ Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσιγκτον.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNΑ ανέφερε σε άρθρο του - όπως τουλάχιστον αναμετέδωσε το αμερικανικό «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι «τα προληπτικά μέτρα και η φιλειρηνική πρόταση» της Πιονγιάνγκ έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας «σημαντικής ατμόσφαιρας για συμφιλίωση» στις «σχέσεις ανάμεσα στο Βορρά και τη Νότια Κορέα», ενώ έχουν φανεί «σημάδια αλλαγών και στις σχέσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ». Το ίδιο κείμενο μιλά για το «θερμό πατριωτισμό και τη βούληση υπεράσπισης της ειρήνης» που οδήγησε στην προετοιμασία της Συνόδου Βορρά - Νότου.

Κανονικά οι ασκήσεις

Πάντως, το ενδεχόμενο συνάντησης ακόμα και μεταξύ Τραμπ και Κιμ δεν αναιρεί στο ελάχιστο τον επικίνδυνο χαρακτήρα των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που άλλωστε πηγάζουν από την κόντρα με αντίπαλα κέντρα, καταρχήν την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλωστε, οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας (που είχαν αναβληθεί προσωρινά λόγω Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων) ξεκινούν κανονικά την 1η Απρίλη, ενώ συνεχίζεται και η συγκέντρωση νέων οπλικών συστημάτων στην περιοχή, με πρώτη την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD, την εγκατάσταση της οποίας επικρίνουν έντονα Πεκίνο και Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, η όποια επανέναρξη των συνομιλιών για τη Χερσόνησο (που υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «πάγωσαν» την προηγούμενη δεκαετία) είναι σίγουρο ότι θα αλληλεπιδράσει και με άλλες παράλληλες διεργασίες, δεδομένης και της ανάμειξης σε αυτές ισχυρών δυνάμεων. Στο «εξαμερές» σχήμα που είχε χρησιμοποιηθεί την τελευταία φορά, πήραν μέρος εκτός από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, δηλαδή δυνάμεις μεταξύ των οποίων «εκκρεμούν» μεγάλες αντιθέσεις. Επιπλέον, είναι κρίσιμο ζήτημα ο βαθμός στον οποίο κάθε πλευρά θα διασφαλίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στρώνοντας το έδαφος και για τις μετέπειτα «ισορροπίες» σε Χερσόνησο και γενικά Ασία - Ειρηνικό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, φημολογείται ήδη ότι το Μάη θα γίνει συνάντηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Κίνας και Νότιας Κορέας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την τριμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν Τραμπ και Κιμ (2019-07-02 00:00:00.0)
Ουάσιγκτον - Σεούλ ετοιμάζουν τα επόμενα γυμνάσια (2018-02-21 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για πιθανές συνομιλίες Βορρά - Νότου (2018-01-06 00:00:00.0)
Επαναλειτουργία της γραμμής επικοινωνίας Βορρά - Νότου (2018-01-04 00:00:00.0)
Προχωρά η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD (2017-09-07 00:00:00.0)
«Μαστίγιο και καρότο» προς τη ΛΔ Κορέας (2002-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ