Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προχωρά η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD

Οπως και τα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή

Από την εγκατάσταση του THAAD στη Νότια Κορέα
Από την εγκατάσταση του THAAD στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ - ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

«Λάδι στη φωτιά» των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ρίχνει η εγκατάσταση της υπερσύγχρονης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, που αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό, απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν και οι τελευταίοι τέσσερις εκτοξευτήρες, στη νοτιοανατολική επαρχία της Νότιας Κορέας Σεονγκζού. Ηδη, έχουν εγκατασταθεί δύο εκτοξευτήρες αλλά και ένα ραντάρ τύπου AN/TPY-2, ενώ, επιχειρηματολογώντας για την πλήρη ανάπτυξη της THAAD, η Σεούλ σημειώνει ότι αυτή «αφορά την καλύτερη προετοιμασία για τις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας και την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που αφορά την εθνική ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ενισχύσει κι άλλο τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, στέλνοντας σταθερά στη Χερσόνησο ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο αλλά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αναβαθμίζοντας δηλαδή σημαντικά τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία που άρχισαν να έχουν οι ΗΠΑ στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου στη Χερσόνησο (1950 - 1953).

Συναντήσεις του Πούτιν

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε - Ιν, στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ (βλέπε σχετικό θέμα). Εκεί, ο Πούτιν επανέλαβε ότι «η κατάσταση στη Χερσόνησο δεν μπορεί να λυθεί μόνο με κυρώσεις και πίεση. Δεν πρέπει να αντιδρούμε συναισθηματικά και να εξωθούμε τη Βόρεια Κορέα σε αδιέξοδο», ζητώντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Από τη δική του μεριά, ο Μουν σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «δε θα αποφύγω κανένα είδος διαλόγου που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του πυρηνικού θέματος της Βόρειας Κορέας. Αλλά θεωρώ ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν να καταδικάσουμε σθεναρά τις επικίνδυνες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και να πιέσουμε το Βορρά και ότι τώρα δεν είναι ακριβώς ώρα για διάλογο». Οπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Προεδρίας, Γιουν Γιουνγκ-τσαν, η Σεούλ θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν πιο σοβαρές οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας τουλάχιστον για να πιεστεί να επιστρέψει στο διάλογο», προσθέτοντας ότι ο Μουν «ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει (σε αυτήν την κατεύθυνση), παρατηρώντας ότι είναι επιτακτικό τουλάχιστον να διακοπεί η προμήθεια πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα».

Ζυμώσεις για τις κυρώσεις

Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα - το αργότερο - αναμένεται νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω σε σχέδιο επιβολής νέων κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ που εδώ και μέρες διακινεί η Ουάσιγκτον. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε χτες ότι «είναι λάθος να λέμε αν θα το μπλοκάρουμε ή θα το στηρίξουμε, χωρίς πρώτα να δούμε το κείμενο», και πρόσθεσε: «Για πολλά χρόνια έκαναν προσπάθεια να λύσουν το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου με νέα και άλλα νέα μέτρα πίεσης, δήλωναν ότι χρειάζεται (και) διάλογος αλλά δεν έκαναν τίποτα για την επανάληψή του (...) Αναμφίβολα, εμείς θα απευθύνουμε έκκληση να κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτή που θα έρθει μέσω διαπραγματεύσεων και σε καμία περίπτωση στρατιωτική (λύση)...».

Παρέμβαση για τη Βόρεια Κορέα έκανε χτες και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε «ενιαία απάντηση» της διεθνούς κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ