Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Εκκρυθμη κατάσταση με τους Ροχίγκια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Κατάσταση που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» διαπιστώνει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επιστολή που έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μιανμάρ με τη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίγκια. Ο Γκουτέρες κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ να τερματίσουν τη βία, καθώς τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι ειδήσεις που αναφέρονται σε μεγάλες διώξεις κατά της συγκεκριμένες μειονότητας, με αποτέλεσμα το μαζικό διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, από τους οποίους μάλιστα δεκάδες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο διασχίζοντας τα σύνορα με το Μπανγκλαντές. Οι αρχές της Μιανμάρ συνδέουν πολλούς Ροχίγκια με τρομοκρατικές ομάδες.

Εντονες αντιδράσεις για την ασφάλεια των Ροχίγκια εκφράζει την τελευταία βδομάδα και η Τουρκία, που γενικά επιδιώκει να καρπωθεί οφέλη από την «υπεράσπιση των μουσουλμάνων».

Πάντως, χρήσιμο είναι να μην ξεχνάμε ότι οι «περιπέτειες» μειονοτήτων έχουν αξιοποιηθεί για την προώθηση διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (π.χ. πόλεμοι σε Βαλκάνια κ.τ.λ.), όπως και ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών, μεταξύ κέντρων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ