Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσική πρόταση για αποστολή κυανοκράνων στα ανατολικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΚΙΕΒΟ.--

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ανακοίνωσε ότι η Μόσχα υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) σχέδιο απόφασης για την ανάπτυξη ένοπλης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. «Ελπίζουμε ότι το σχέδιο θα κυκλοφορήσει στα μέλη του Συμβουλίου σύντομα», δήλωσε ο Νεμπέζνια, ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ένας πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων. «Μια ψηφοφορία δεν είναι στην ατζέντα προς το παρόν», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης, ενώ η Ουκρανία παραμένει πεδίο σφοδρών διεργασιών, στο φόντο σκληρών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη σε όλο και περισσότερες ζώνες του (βλέπε εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ασία - Ειρηνικό).

Τη ρωσική πρόταση είχε αναγγείλει την Τρίτη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κίνα, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση για την έγκρισή της πρέπει να είναι η απόσυρση όλων των οπλικών συστημάτων αλλά και ο συντονισμός με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στο Βερολίνο, ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του, αναφέροντας ότι «εμείς μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ επιμέναμε για μήνες» για το ενδεχόμενο ανάπτυξης κυανοκράνων στο Ντονμπάς. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Ας τη χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο μια πολιτική ύφεσης (της έντασης)», είπε, ενώ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και άρσης των κυρώσεων πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό αν η Γερμανία και η Ευρώπη αρχίσουν να συζητούν νέους τρόπους για την εκτόνωση των εντάσεων... Προτείνοντας την ανάπτυξη ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία η Ρωσία άλλαξε την πολιτική της απέναντι στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη στιγμή»

Στο Κίεβο, πάντως, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόφασης για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής αποστολής, είναι εκτός συζήτησης η παρουσία του στρατού ή άλλου προσωπικού του κράτους - εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αποκλείοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια τέτοια επιχείρηση. Ανέφερε ακόμα ότι «δεν χρειάζεται άδεια από τις παράνομες ένοπλες δυνάμεις που δρουν σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ