Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αμερικανικές απειλές με αιχμή το πυρηνικό πρόγραμμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες κόντρες αμερικανικών και ιρανικών μονοπωλίων και τις γεωπολιτικές αντιθέσεις των δύο χωρών, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, εκτόξευσε το περασμένο 48ωρο νέες απειλές κατά της Τεχεράνης με αιχμή τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφτεί τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη.

Οπως είπε, εάν η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μείνει ως έχει, τότε θα επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει το ίδιο είδος πυραύλων με αυτό της Βόρειας Κορέας, «συνιστώντας απειλή για πόλεις των ΗΠΑ». Απέφυγε να αποσαφηνίσει τι έχει η ίδια προτείνει στον Πρόεδρο Τραμπ, δεδομένου ότι ο τελευταίος θα ανακοινώσει στα μέσα Οκτώβρη τις αποφάσεις του για τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εάν πιστεύει πως το Ιράν συμμορφώνεται με αυτή. «Εάν αποφασίσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία, τότε θα έχει βάσιμους λόγους να το κάνει... Το τι θα συμβεί, όμως, μετά επαφίεται στο Κογκρέσο. Κατανοώ ότι το Κογκρέσο δεν το θέλει αυτό και δεν θα είναι εύκολη η απόφαση...», πρόσθεσε η Χάλεϊ.

Εως τώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν υποστηρίξει σε εκθέσεις τους ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη διεθνή συμφωνία.

Η αντίδραση Ροχανί

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, αντέδρασε χτες στις παραπάνω δηλώσεις επισημαίνοντας πως οι απειλές των ΗΠΑ ώθησαν τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Χαρακτήρισε δε τις απειλές των ΗΠΑ «επικίνδυνο παιχνίδι για ολόκληρο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ