Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ζητάει ανάσχεση της «αντι-τουρκικής ρητορικής» από την ΕΕ

Συνέχιση εντάσεων και δηλώσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκκληση στη λογική απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του για την αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ με πρωτοστάτη τη Γερμανία, εκτιμώντας ότι «στη γερμανική πολιτική κυριαρχούν τα συναισθήματα έναντι της λογικής» και ότι «η αντι-τουρκική ρητορική των Γερμανών πολιτικών πληγώνει τις διμερείς σχέσεις».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είπε χτες ότι «είτε (οι Ευρωπαίοι) θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, θα ανοίξουν το δρόμο για την ενταξιακή πορεία της ΕΕ και θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία για την παράνομη μετανάστευση, είτε θα πουν "δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας με την Τουρκία"».

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ και υποψήφιος καγκελάριος με το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές τον Οκτώβρη, Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε για πολλοστή φορά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τάχθηκε σαφώς κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Επίσης, ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας στις Βρυξέλλες του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών αυτή τη βδομάδα στο Ταλίν, θα υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση, που έχει διαμηνύσει πως θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ενόσω δεν αλλάζει η κατάσταση στην Τουρκία.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανανέωσε χτες τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους Γερμανούς πολίτες που πηγαίνουν στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος παρόμοιων συλλήψεων» (όπως έγινε πρόσφατα με Γερμανούς που οι τουρκικές αρχές συνδέουν με «τρομοκρατικές οργανώσεις») αναφέρει το ΥΠΕΞ, «συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών περιοχών». Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν πρόκειται για επίσημη ταξιδιωτική προειδοποίηση, όπως εκείνες που εκδίδονται για εμπόλεμες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή η Υεμένη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ