Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις ΟΗΕ στην αντιπολίτευση για διαπραγματεύσεις

Νέα κλιμάκωση των παζαριών ανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ (φωτ.)

© KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Νέα κλιμάκωση των παζαριών ανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ (φωτ.)
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ηττα της συριακής αντιπολίτευσης στον πόλεμο» που εξαπολύεται από το 2011 στη Συρία διαπίστωσε χτες, για πρώτη φορά ανοικτά, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, καλώντας την να ανασυγκροτηθεί, «να γίνει αρκετά ρεαλίστρια» και να ενωθεί ώστε να προχωρήσει σε «σοβαρές διαπραγματεύσεις» μέσα στον Οκτώβρη. Ερωτηθείς αν υπονοεί πως κέρδισε ο Ασαντ, ο Στάφαν ντε Μιστούρα απάντησε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα γράψει την ιστορία αυτής της σύγκρουσης (...) αλλά αυτή τη στιγμή δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως κέρδισε τον πόλεμο».

Επιπλέον, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση «να ετοιμαστεί για ειλικρινή διάλογο και όχι απλώς να ανακοινώνει νίκες», γιατί η εναλλακτική «θα είναι πολύ επικίνδυνη... μία ενδιάμεση κατάσταση που δεν θα είναι ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος». Εκτίμησε, επίσης, ότι θα έρθει η σειρά ανακατάληψης της Ράκα, μετά από την προχτεσινή άρση της πολιορκίας που πέτυχαν στην ανατολική πόλη Ντέιρ Εζόρ οι δυνάμεις του συριακού στρατού, τερματίζοντας πολιορκία περίπου δύο ετών από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει επιθέσεις σε βάρος αμάχων

Το ίδιο 24ωρο, η Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ στη Συρία, που είχε διοριστεί το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία ισχυρίζεται, χωρίς να αποκαλύπτει συγκεκριμένα τεκμήρια, ότι ο συριακός στρατός από την 1η του περασμένου Μάρτη έως τις 7 του περασμένου Ιούλη έκανε από αέρος χρήση του χημικού τοξικού αερίου «σαρίν» στο χωριό Χαν Σεϊχούν (αρχές Απρίλη), με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 80 αμάχων και χρήση αερίου χλωρίου σε άλλες τρεις περιπτώσεις σε περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα, καθώς και στην Ανατολική Γκούτα (προάστιο Δαμασκού). Είναι ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός πως η συγκεκριμένη «Επιτροπή Ερευνας» του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνη για τη χρήση του «σαρίν» στο συριακό στρατό, μολονότι απέφυγε να το πράξει την περασμένη άνοιξη ομάδα επιθεωρητών του «Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (OPCW)...

Τέλος, η «Επιτροπή Ερευνας» κατήγγειλε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» για βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή δεν κατάφεραν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των αμάχων κατά το βομβαρδισμό του συγκροτήματος τεμενών αλ Τζίναχ στο Χαλέπι τον περασμένο Μάρτη «κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ