ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αποστολές θανάτου από τις ΗΠΑ

... και συμφωνίες με πολέμαρχους

Ασταμάτητες είναι οι επιδρομές από τα μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ»

Associated Press

Ασταμάτητες είναι οι επιδρομές από τα μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ»
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Νέο δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» επανήλθε χτες στο θέμα της αποστολής και δράσης Αμερικανών κομάντος στη νότια Σομαλία, επισημαίνοντας ότι μία στρατιωτική μονάδα εισήλθε προσφάτως για να εξακριβώσει ποιοι και πόσοι σκοτώθηκαν στις τελευταίες, σφοδρές, αεροπορικές επιδρομές. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε απ' την εφημερίδα με την επίκληση ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων...

Το ίδιο 24ωρο, η «μεταβατική» κυβέρνηση του Σομαλού Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τρεις απ' τους εγκληματίες πολέμαρχους. Οι τελευταίοι ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα τους επειδή τάχα «μπούχτισαν» και να εντάξουν τους μισθοφόρους τους σε εκείνους της «μεταβατικής κυβέρνησης». Ωστόσο, μέσα στις τέσσερις ώρες που διάρκεσαν οι συνομιλίες του Γιουσούφ με ορισμένους απ' τους πολέμαρχους, ένοπλοι των τελευταίων αντάλλαξαν πυρά με φρουρούς του Προέδρου με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10. Ολα αυτά έξω απ' την προεδρική κατοικία «Βίλα Σομαλία» με αφορμή αντιπαράθεση των δύο πλευρών για το σημείο στάθμευσης ενός από τα τζιπ των πολέμαρχων...

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κένια, Μάικλ Ρανεμπέργκερ, έσπευσε να σημειώσει πως «η ταχεία ανάπτυξη αφρικανικής δύναμης σταθεροποίησης στη Σομαλία είναι ζωτικής σημασίας για την ευδοκίμηση των προσπαθειών σταθερότητας». Ωστόσο, η Ουγκάντα εξακολουθεί να παραμένει η μόνη αφρικανική χώρα που έχει προσφέρει 1.500 στους περίπου 8.000 Αφρικανούς κυανόκρανους που μελετάται να αναπτυχθούν στη Σομαλία με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Επιπλέον, η Ερυθραία παραμένει η μόνη ανατολικοαφρικανική χώρα που επισημαίνει πολλαπλούς κινδύνους από την εξαπόλυση των αμερικανικών επιδρομών. Χτες, ο Ερυθραίος Πρόεδρος Ισαΐας Αφουέρκι, ανακοίνωσε ότι η «αμερικανική εμπλοκή στη Σομαλία προκαλεί γενικότερη αναστάτωση με επικίνδυνες συνέπειες για το ευρύτερο Κέρας της Αφρικής».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κριτική στο «σχέδιο Μπους»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για το «νέο σχέδιο Μπους για το Ιράκ» εντός και εκτός ΗΠΑ. Χθες, στο ζήτημα αναφέρθηκαν οι επικεφαλής της συμβουλευτικής διακομματικής επιτροπής Μπέικερ - Χάμιλτον, που τόνισαν ότι η αποστολή επιπλέον στρατιωτών δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτε. «Καταπέλτης» για το νέο σχέδιο είναι και το κύριο άρθρο των «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», όπου εκτιμάται ότι θα προκληθούν περισσότερα προβλήματα όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Πρόεδρος χαρακτηρίζεται «ιδεοληπτικά παγιδευμένος σε δίκτυο τύφλωσης και άρνησης» και το σχέδιο «δυναμική προς την απόλυτη καταστροφή».

Σε ηπιότερο ύφος κινείται και εκτενές άρθρο του γνωστού Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι στην «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου λίγο - πολύ προειδοποιείται ο Λευκός Οίκος ότι «περιορίζει τις επιλογές του και οδεύει σε καταστροφή». Παράλληλα, ενδελεχείς είναι και οι αναλύσεις που φιλοξενήθηκαν και χθες στον αραβικό Τύπο, όπου ομοφώνως εκτιμάται ότι το σχέδιο «είναι αναπόφευκτα αποτυχημένο, γιατί αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Ιρακινός σιίτης ακραίος ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι η αμερικανική παρουσία και όσο αυξάνεται, τόσο περισσότεροι θα γυρίζουν σε φέρετρα στις ΗΠΑ». Ο Χαβιέ Σολάνα εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός «για την αποτελεσματικότητα» του σχεδίου, όπως εμφανίζεται και η πλειοψηφία των Αμερικανών που τάσσεται κατά της αποστολής (68%).

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στελεχών της κυβέρνησης Μπους στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, με θέμα το Ιράκ. Χθες, το λόγο είχε ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, αν και υπεραμύνθηκε του «σχεδίου», παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αλλά ούτε έχει τεθεί κάποιο χρονικό όριο προκειμένου να κριθεί αν είναι επαρκής ή όχι η συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης που φέρεται να έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Χθες ξεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με χιλιάδες φιλειρηνιστών να απαιτούν την επιστροφή των στρατευμάτων από το Ιράκ.

Γκρίνια για τις συλλήψεις Ιρανών

Επιβεβαίωσε, χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πραγματοποίηση επιχείρησης κατά κτιρίου, στο Ιρμπίλ, όπου συνελήφθησαν 5 Ιρανοί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια και ότι υπήρχαν πληροφορίες «για αντι-ιρακινή και αντι-αμερικανική δράση».

Τους ισχυρισμούς αυτούς, όμως, διαψεύδει η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία ζήτησε την απελευθέρωσή τους, τονίζοντας ότι είχε ενημερωθεί για τη δραστηριοποίηση των 5 που «έστηναν» διπλωματική αποστολή στο Ιρμπίλ. Εκτός της Τεχεράνης, έντονα αντέδρασε και η Μόσχα, που μίλησε για «απολύτως απαράδεκτη» επιχείρηση και για «σοβαρή παραβίαση των Συμφωνιών της Γενεύης για το διπλωματικό προσωπικό» και ζήτησε «να απελευθερωθούν άμεσα οι 5, εκτός και αν ο αμερικανικός στρατός παρουσιάσει αναμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος τους».

ΗΠΑ
Κραδαίνοντας τον «μπαμπούλα» της «Αλ Κάιντα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράκ είναι σε ένα «βίαιο και επισφαλές σταυροδρόμι», ενόσω η «Αλ Κάιντα» διευρύνει σημαντικά την παγκόσμια εμβέλειά της, προφανέστατα ανέγγιχτη από την απώλεια των ηγετών της σε μάχες. Οι Ταλιμπάν κορυφώνουν την εξέγερση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για κορυφαίους τρομοκράτες. Η «Χεζμπολάχ» είναι ένας αναδυόμενος κίνδυνος ενόσω το Ιράν ως περιφερειακή δύναμη απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της Μέσης Ανατολής.

Ολο αυτό το «τρομοκρατικό σκηνικό» στήθηκε από τον απερχόμενο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε, όπως το παρουσίασε καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, μία μέρα μετά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του Μπους για το Ιράκ.

Σύμφωνα με το BBC, ο Νεγκρεπόντε, ο οποίος πριν από μερικές μέρες διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε στην Επιτροπή της Γερουσίας ότι η «Αλ Κάιντα» φαίνεται να έχει αναπτύξει οργανωτικές δυνατότητες και σχέσεις πέρα από το Πακιστάν και από εκεί η οργάνωση ξαναχτίζει τη δύναμή της στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Ο Νεγκρεπόντε χαρακτήρισε την «Αλ Κάιντα» τη μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος κατονομάζει το Πακιστάν ως κέντρο του δικτύου της «Αλ Κάιντα».

Παράλληλα, ο Νεγκρεπόντε, σύμφωνα με το NBC, έκανε ειδική μνεία για τη «Χεζμπολάχ» και τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία που επικρατεί στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: «Ως αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης που ισχυροποιήθηκε και της εχθρότητάς της προς τις ΗΠΑ που αυξήθηκε εξαιτίας της στήριξής τους προς το Ισραήλ, αυξάνονται οι πιθανότητες για επιθέσεις ενάντια σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων». Επίσης, η «Ουάσιγκτον Ποστ» σημειώνει ότι ο Νεγκρεπόντε θεωρεί πως η στρατιωτική ισχύς της «Χεζμπολάχ» δε μειώθηκε «αφού ανανέωσε τον οπλισμό της με βοήθεια από το Ιράν και τη Συρία». Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Αμερικανός αξιωματούχος μεταφέρει το στόχο στο Ιράν που θεωρεί ότι εκτός από «πυρηνική απειλή που συνιστά μαζί με τη Βόρεια Κορέα (...) αποτελεί μεγαλύτερη απειλή εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής της σε όλη την περιοχή».

Τέλος, όσον αφορά σε άλλες απειλές η Σομαλία εξακολουθεί να αποτελεί μία «από τις κύριες πηγές ανησυχιών εξαιτίας της εμμονής της "Αλ Κάιντα" να εκμεταλλευτεί την αναταραχή».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ: Προασπίζοντας πολέμους και επεμβάσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απολογούμενος εν πολλοίς για την «αμφιλεγόμενη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, υπερασπίστηκε με θέρμη την πολιτική των πολέμων, των επεμβάσεων και της κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τονίζοντας μάλιστα πως μετά την αποχώρησή του πρέπει να διατηρηθεί η βρετανική επιρροή στη διεθνή σκηνή με εμπλοκή σε πολέμους και ...«ειρηνευτικές αποστολές». Οσο για τη διχασμένη κοινή γνώμη, ο Μπλερ συμβουλεύει διαδόχους και αντιπάλους ότι «εναπόκειται στους πολιτικούς να εξασφαλίσουν συναίνεση».

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί να κρατήσει μια γενιά, όμως η υπαναχώρηση θα ήταν καταστροφική. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί με στρατιωτικά μέσα μόνο, πράγματι. Ομως, δεν μπορεί να ηττηθεί χωρίς αυτά», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε από τη ναυτική βάση του Πλίμουθ στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ο Μπλερ επισήμανε πως η Βρετανία και ο κόσμος αντιμετωπίζουν μία «νέα και διαφορετική» πρόκληση για την ασφάλεια μετά την 11η Σεπτέμβρη: Και η Βρετανία πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της «παγκόσμιας μάχης κατά της τρομοκρατίας ή να υπαναχωρήσει περιοριζόμενη σε ειρηνευτικό ρόλο. Τέλος, ο Μπλερ σημείωσε πως θέλει να δει μία «βρετανική εξωτερική πολιτική που διατηρεί ισχυρή τη συμμαχία με την Αμερική», σύμφωνα με το Ρόιτερς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ