Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κριτική στο «σχέδιο Μπους»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για το «νέο σχέδιο Μπους για το Ιράκ» εντός και εκτός ΗΠΑ. Χθες, στο ζήτημα αναφέρθηκαν οι επικεφαλής της συμβουλευτικής διακομματικής επιτροπής Μπέικερ - Χάμιλτον, που τόνισαν ότι η αποστολή επιπλέον στρατιωτών δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτε. «Καταπέλτης» για το νέο σχέδιο είναι και το κύριο άρθρο των «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», όπου εκτιμάται ότι θα προκληθούν περισσότερα προβλήματα όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Πρόεδρος χαρακτηρίζεται «ιδεοληπτικά παγιδευμένος σε δίκτυο τύφλωσης και άρνησης» και το σχέδιο «δυναμική προς την απόλυτη καταστροφή».

Σε ηπιότερο ύφος κινείται και εκτενές άρθρο του γνωστού Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι στην «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου λίγο - πολύ προειδοποιείται ο Λευκός Οίκος ότι «περιορίζει τις επιλογές του και οδεύει σε καταστροφή». Παράλληλα, ενδελεχείς είναι και οι αναλύσεις που φιλοξενήθηκαν και χθες στον αραβικό Τύπο, όπου ομοφώνως εκτιμάται ότι το σχέδιο «είναι αναπόφευκτα αποτυχημένο, γιατί αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Ιρακινός σιίτης ακραίος ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι η αμερικανική παρουσία και όσο αυξάνεται, τόσο περισσότεροι θα γυρίζουν σε φέρετρα στις ΗΠΑ». Ο Χαβιέ Σολάνα εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός «για την αποτελεσματικότητα» του σχεδίου, όπως εμφανίζεται και η πλειοψηφία των Αμερικανών που τάσσεται κατά της αποστολής (68%).

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στελεχών της κυβέρνησης Μπους στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, με θέμα το Ιράκ. Χθες, το λόγο είχε ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, αν και υπεραμύνθηκε του «σχεδίου», παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αλλά ούτε έχει τεθεί κάποιο χρονικό όριο προκειμένου να κριθεί αν είναι επαρκής ή όχι η συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης που φέρεται να έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Χθες ξεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με χιλιάδες φιλειρηνιστών να απαιτούν την επιστροφή των στρατευμάτων από το Ιράκ.

Γκρίνια για τις συλλήψεις Ιρανών

Επιβεβαίωσε, χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πραγματοποίηση επιχείρησης κατά κτιρίου, στο Ιρμπίλ, όπου συνελήφθησαν 5 Ιρανοί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια και ότι υπήρχαν πληροφορίες «για αντι-ιρακινή και αντι-αμερικανική δράση».

Τους ισχυρισμούς αυτούς, όμως, διαψεύδει η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία ζήτησε την απελευθέρωσή τους, τονίζοντας ότι είχε ενημερωθεί για τη δραστηριοποίηση των 5 που «έστηναν» διπλωματική αποστολή στο Ιρμπίλ. Εκτός της Τεχεράνης, έντονα αντέδρασε και η Μόσχα, που μίλησε για «απολύτως απαράδεκτη» επιχείρηση και για «σοβαρή παραβίαση των Συμφωνιών της Γενεύης για το διπλωματικό προσωπικό» και ζήτησε «να απελευθερωθούν άμεσα οι 5, εκτός και αν ο αμερικανικός στρατός παρουσιάσει αναμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ