Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αίμα στους δρόμους της Κοτσαμπάμπα

Από τη μεγάλη διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα που ζητά την παραίτηση του αντιδραστικού κυβερνήτη

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα που ζητά την παραίτηση του αντιδραστικού κυβερνήτη
ΛΑ ΠΑΣ._

Αμεση παρέμβαση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, προκάλεσε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία της Κοτσαμπάμπα, όπου την Πέμπτη σε συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν αρκετοί από αληθινά πυρά.

Κατ' αρχήν ο Μοράλες με την επιστροφή από τη Νικαράγουα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κάλεσε άμεσα τη δικαστική εξουσία να διατάξει ενδελεχή έρευνα και παράλληλα διέταξε τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Αστυνομία να αναπτυχθούν ώστε να προστατεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τους κατοίκους της Κοτσαμπάμπα. «Τα γεγονότα της Πέμπτης πρέπει να διερευνηθούν, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη (...) είναι ανεπίτρεπτο άνθρωποι να επιτίθενται σε φτωχούς ανθρώπους, να τους κακοποιούν και να τους σκοτώνουν» θα δηλώσει ο Μοράλες προφανώς οργισμένος, σύμφωνα με το Telesur.

Οσο για τις συγκρούσεις, με όπλα, ξύλα και πέτρες, ξέσπασαν όταν υποστηρικτές του τοπικού κυβερνήτη Μανφρέντο Ρέγιες Βίγια μπήκαν στην πόλη η οποία από τη Δευτέρα βρίσκεται υπό κατάληψη από χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του για την καταστολή που διέταξε στις πρότερες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφασή του να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της επαρχίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρέγιες Βίγια, κατηγόρησε τον Μοράλες ως άμεσο υπεύθυνο των ταραχών επειδή, όπως είπε, δε ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν την κινητοποίησή τους: «Δεν έχω λόγους να παραιτηθώ. Ζητώ να γίνει σεβαστή η επιθυμία των ψηφοφόρων» δήλωσε υποκριτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ