Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ: Προασπίζοντας πολέμους και επεμβάσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απολογούμενος εν πολλοίς για την «αμφιλεγόμενη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, υπερασπίστηκε με θέρμη την πολιτική των πολέμων, των επεμβάσεων και της κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τονίζοντας μάλιστα πως μετά την αποχώρησή του πρέπει να διατηρηθεί η βρετανική επιρροή στη διεθνή σκηνή με εμπλοκή σε πολέμους και ...«ειρηνευτικές αποστολές». Οσο για τη διχασμένη κοινή γνώμη, ο Μπλερ συμβουλεύει διαδόχους και αντιπάλους ότι «εναπόκειται στους πολιτικούς να εξασφαλίσουν συναίνεση».

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί να κρατήσει μια γενιά, όμως η υπαναχώρηση θα ήταν καταστροφική. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί με στρατιωτικά μέσα μόνο, πράγματι. Ομως, δεν μπορεί να ηττηθεί χωρίς αυτά», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε από τη ναυτική βάση του Πλίμουθ στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ο Μπλερ επισήμανε πως η Βρετανία και ο κόσμος αντιμετωπίζουν μία «νέα και διαφορετική» πρόκληση για την ασφάλεια μετά την 11η Σεπτέμβρη: Και η Βρετανία πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της «παγκόσμιας μάχης κατά της τρομοκρατίας ή να υπαναχωρήσει περιοριζόμενη σε ειρηνευτικό ρόλο. Τέλος, ο Μπλερ σημείωσε πως θέλει να δει μία «βρετανική εξωτερική πολιτική που διατηρεί ισχυρή τη συμμαχία με την Αμερική», σύμφωνα με το Ρόιτερς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ