ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεπουλιέται με τις θυγατρικές της

Η απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των 8 θυγατρικών της (ΚΑΕ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΟΠΗ, ΕΛΒΙΖ, ΑΤΕ LEASING), εκτός από τον εισπρακτικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα των εργαζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων

Την ώρα που οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Ελλάδας, βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ, καταγγέλλοντας μ' αυτό τον τρόπο την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωνε την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να ξεπουλήσει μέσα στο 2002, την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) και τις 8 κερδοφόρες θυγατρικές της επιχειρήσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μέσα στο 2002 το 50% των μετοχών της ΑΤΕ (προκειμένου να περιορίσει έτσι το ποσοστό συμμετοχής τους δημοσίου από 85% σήμερα στο 35%) καθώς επίσης και των 8 θυγατρικών της εταιριών (Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΟΠΗ, ΕΚΒΙΖ, ΑΤΕ ΛΙΖΙΝΓΚ), δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Εκτος από το στόχο να καλύψει (με τα χρήματα που θα εισπράξει) τις «μαύρες τρύπες» που προκαλεί η πολιτική της, με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να επιφέρει ένα νέο ισχυρό πλήγμα στα εργαζόμενα νοικοκυριά των αγροτοκτηνοτρόφων και να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης της αγροτικής γης και της κτηνοτροφίας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού και σχετική γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, η «αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ και η αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας», που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα επιδιωχτεί με:

  • Πρώτον, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την παράδοση της διοίκησης σε «στρατηγικό επενδυτή». Δηλαδή η κυβέρνηση θα πουλήσει μέσα στο 2002 το 50% των μετοχών της ΑΤΕ σε ιδιώτες, περιορίζοντας μ' αυτό τον τρόπο το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου μόλις στο 35%, από 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ που κατέχει σήμερα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για την επίτευξή του πιο πάνω στόχου», εντός του 2002: α) θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο της ΑΤΕ ύψους 100 δισ. δραχμών και τα ομόλογα θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές, τις οποίες κατέχει το δημόσιο και θα περάσουν στους ιδιώτες αγοραστές των ομολόγων. β) θα διατεθεί ένα πακέτο μετοχών της ΑΤΕ ίσο με 8% σε θεσμικούς επενδυτές, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις. γ) Θα διατεθεί επιπλέον ένα 10% των μετοχών της ΑΤΕ στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή στο Β' εξάμηνο του 2002. δ) «Θα αναζητηθεί στρατηγική συμμαχία με ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της εγχώριας ή της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς», στο οποίο θα παραδοθεί και η διοίκηση της τράπεζας για να ενισχύσει την κερδοφορία της, με την κατάργηση των όποιων κοινωνικών κριτηρίων έχουν απομείνει στη λειτουργία της ΑΤΕ.
  • Δεύτερον, την πώληση πακέτου μετοχών (δεν αναφέρθηκε ποσοστό) 5 θυγατρικών εταιριών της ΑΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Οι 5 θυγατρικές της ΑΤΕ - των οποίων θα πουληθεί μεγάλο πακέτο μετοχών τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο και θα παραδοθεί η διοίκησή τους στον έλεγχο των «νέων αφεντικών» - είναι: Τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και οι συνεταιριστικές βιομηχανίες ΑΓΝΟ (γαλακτοβιομηχανία), ΡΟΔΟΠΗ (γαλακτοβιομηχανία) και ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές).
  • Τρίτον, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των εταιριών ΔΩΔΩΝΗ (συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία), ΣΕΚΑΠ (συνεταιριστική καπνοβιομηχανία) και ΑΤΕ LEASING, με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο εντός του Α' εξαμήνου 2002.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΑΤΕ μαζί με τις 7 από τις 8 θυγατρικές της (δεν υπάρχουν στοιχεία για την ΑΓΝΟ) που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στον πλήρη έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, εμφάνισαν στους ισολογισμούς του έτους 2000 έσοδα από πωλήσεις 665,3 δισ. δραχμές και καθαρά κέρδη προ φόρων 101,5 δισ. δραχμές. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των κερδών που προωθεί η κυβέρνηση με την πώληση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της αλλά η παράδοση των αγροτοκτηνοτρόφων στο έλεος του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς στο εξής τα επιτόκια των αγροτικών δανείων, η ποσόστωση στη ζάχαρη, οι τιμές συγκέντρωσης του γάλακτος και καπνού καθώς και οι τιμές πώλησης των ζωοτροφών θα καθορίζονται με γνώμονα την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών.

Προσπαθώντας να χρυσώσουν το χάπι του ξεπουλήματος της ΑΤΕ, οι κυβερνώντες υποστηρίζουν πως με το 35% των μετοχών της τράπεζας που θα παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο, μετά την πώληση του 50% των μετοχών σε ιδιώτες, θα μπορεί (σ.σ. το Δημόσιο) «να καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές της Τράπεζας ιδιαίτερα στην κατεύθυνση υποστήριξης της ανάπτυξης της υπαίθρου»! Πρόκειται για ψέμα ολκής, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό, ότι κανείς ιδιώτης- που μάλιστα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της διοίκησης- δε θα δεχόταν να αγοράσει μια τράπεζα, διατηρώντας τα όποια κοινωνικά κριτήριά λειτουργίας εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη σε ισχύ στην ΑΤΕ. Προϊδεάζοντας μάλιστα, με διπλωματικό τρόπο, για την επικείμενη βίαια είσπραξη των απλήρωτων αγροτικών και συνεταιριστικών δανείων στην ΑΤΕ, το κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναφέρει ότι «θα επιδιωχτεί η μείωση του σημερινού επιπέδου του Χαρτοφυλακίου Μη Εκτοκιζόμενων Δανείων της Τράπεζας», το οποίο σήμερα διαχειρίζεται το σύστημα Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου» της τράπεζας.


ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Συλλαλητήριο σήμερα στα Γιάννενα έξω από τη γαλακτοβιομηχανία

Δραματική επικαιρότητα αποκτά το συλλαλητήριο που γίνεται σήμερα στις 11 πμ στα Γιάννενα έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Ο πολύμηνος αγώνας των κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αποκτά πλέον νέες διαστάσεις, μετά και τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της. Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν κατήγγειλε εδώ και πολλούς μήνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτοκτηνοτροφίας και το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Το κάλεσμα αγώνα τις προηγούμενες μέρες έφτασε μέχρι και το τελευταίο μαντρί. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής περιόδευσαν στα χωριά της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αγωνιστικό και εκρηκτικό, καθώς πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διατήρηση των ζώων τους, νωπές στις μνήμες τους είναι οι τελευταίες προσπάθειες κυβέρνησης και Αγροτικής Τράπεζας να ξεπουλήσουν τη «ΔΩΔΩΝΗ» στους ιδιώτες.

Ολοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι, καταλαβαίνουν σε τη δεινή θέση θα βρεθούν αν περάσει η «ΔΩΔΩΝΗ» στους ιδιώτες, όταν η τελευταία αποτελεί τον οδηγό στις τιμές του γάλατος κάθε χρόνο, ενώ για τους εργαζόμενους θα υπάρξει άμεση αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο. Και όλα αυτά στην Ηπειρο, στην πιο φτωχή περιοχή της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στηρίζει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία.

«Δε θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων μέσω του ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη τής κτηνοτροφίας στην περιοχή», τόνισε στο «Ρ» ο Παναγιώτης Αδαμαντίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της «ΔΩΔΩΝΗΣ», υπογραμμίζοντας: «Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει τους παραγωγούς και στόχος μας είναι στους παραγωγούς να παραμείνει. Το εργοστάσιο αυτό γιγαντώθηκε με των ιδρώτα των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η "ΔΩΔΩΝΗ" να λειτουργήσει σαν πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός».

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ» απαιτούν ανάμεσα στα άλλα:

  • Να σταματήσουν οι όποιες μεθοδεύσεις που οδηγούν τη «ΔΩΔΩΝΗ» στο χρηματιστήριο.
  • Να καταργηθούν οι ποσοτικοί περιορισμοί, τα πρόστιμα και τα τέλη συνυπευθυνότητας.
  • Να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και σε μας κάποιο κέρδος για να ζούμε ανθρώπινα.
  • Να ενισχυθούν προνομιακά οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ειδικά οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί.
  • Να παταχτεί η ασυδοσία των μεσαζόντων και εμπόρων.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθούν ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ