Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Συλλαλητήριο σήμερα στα Γιάννενα έξω από τη γαλακτοβιομηχανία

Δραματική επικαιρότητα αποκτά το συλλαλητήριο που γίνεται σήμερα στις 11 πμ στα Γιάννενα έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Ο πολύμηνος αγώνας των κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αποκτά πλέον νέες διαστάσεις, μετά και τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της. Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν κατήγγειλε εδώ και πολλούς μήνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτοκτηνοτροφίας και το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Το κάλεσμα αγώνα τις προηγούμενες μέρες έφτασε μέχρι και το τελευταίο μαντρί. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής περιόδευσαν στα χωριά της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αγωνιστικό και εκρηκτικό, καθώς πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διατήρηση των ζώων τους, νωπές στις μνήμες τους είναι οι τελευταίες προσπάθειες κυβέρνησης και Αγροτικής Τράπεζας να ξεπουλήσουν τη «ΔΩΔΩΝΗ» στους ιδιώτες.

Ολοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι, καταλαβαίνουν σε τη δεινή θέση θα βρεθούν αν περάσει η «ΔΩΔΩΝΗ» στους ιδιώτες, όταν η τελευταία αποτελεί τον οδηγό στις τιμές του γάλατος κάθε χρόνο, ενώ για τους εργαζόμενους θα υπάρξει άμεση αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο. Και όλα αυτά στην Ηπειρο, στην πιο φτωχή περιοχή της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στηρίζει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία.

«Δε θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων μέσω του ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη τής κτηνοτροφίας στην περιοχή», τόνισε στο «Ρ» ο Παναγιώτης Αδαμαντίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της «ΔΩΔΩΝΗΣ», υπογραμμίζοντας: «Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει τους παραγωγούς και στόχος μας είναι στους παραγωγούς να παραμείνει. Το εργοστάσιο αυτό γιγαντώθηκε με των ιδρώτα των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η "ΔΩΔΩΝΗ" να λειτουργήσει σαν πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός».

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ» απαιτούν ανάμεσα στα άλλα:

  • Να σταματήσουν οι όποιες μεθοδεύσεις που οδηγούν τη «ΔΩΔΩΝΗ» στο χρηματιστήριο.
  • Να καταργηθούν οι ποσοτικοί περιορισμοί, τα πρόστιμα και τα τέλη συνυπευθυνότητας.
  • Να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και σε μας κάποιο κέρδος για να ζούμε ανθρώπινα.
  • Να ενισχυθούν προνομιακά οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ειδικά οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί.
  • Να παταχτεί η ασυδοσία των μεσαζόντων και εμπόρων.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθούν ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ