Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αλήθειες και αλχημείες με τον προϋπολογισμό του ΟΓΑ

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού από το ΔΣ του ΟΓΑ, για το 2002 και το διθυραμβικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο διοικητής του Οργανισμού, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε πίσω από τα νούμερα με τα πολλά μηδενικά. Οποιος ανατρέξει στα νούμερα με τα πολλά μηδενικά, θα ανακαλύψει μια σκληρή πραγματικότητα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στην οποία τους έχει καταδικάσει η πολιτική της κυβέρνησης.

Υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, ότι με το νέο προϋπολογισμό θα διατεθούν 114,2 δισ. δραχμές επιπλέον από τον περυσινό. Δε λένε όμως, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την είσοδο στη σύνταξη, νέων συνταξιούχων της κύριας ασφάλισης και μόνο ένα μικρός μέρος αντιστοιχεί στο περίφημο πεντοχίλιαρο της ψευτοαύξησης. Η δε «αύξηση» στα οικογενειακά επιδόματα κατά 17,25 δισ. δραχμές θα προέλθει εξ ολοκλήρου από την επάνοδο όλων των επιδοματούχων που είχαν διακοπεί, λόγω του ύψους του εισοδήματός τους. Και, βέβαια, η «επάνοδος» αυτή δεν οφείλεται σε κάποια παροχή της κυβέρνησης, αλλά στον αγώνα των ίδιων των πολύτεκνων που με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος και παράνομα η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο δεν τον εφαρμόζει.

Η λεγόμενη αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Περίθαλψη κατά 5,8%, δε σημαίνει καμιά μα καμιά βελτίωση των παροχών. Προέρχεται αποκλειστικά από την εκκαθάριση καθυστερούμενων υποθέσεων προς τα νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τα φαρμακεία, τους ασφαλισμένους, αλλά και την αλόγιστη αύξηση των τιμών των φαρμάκων προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων. Σημειώνουμε μόνο, ότι ειδικά προς τους ασφαλισμένους, οι καθυστερήσεις πληρωμών διαρκούν 6-8 μήνες.

Οσο για το πλεόνασμα των 18,1 δισ. του προϋπολογισμού, πρόκειται για άλλη μια αλχημεία. Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ' ό,τι τα εμφανίζει η κυβέρνηση διότι: α) Η υποχρεωτική ασφάλιση, εκείνο το κομμάτι δηλαδή της σύνταξης που προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση και αποτελεί υποχρέωση του κράτους, είναι σημαντικά ελλειμματική τα τελευταία χρόνια και θα παραμείνει και το 2002. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν στο πέρασμα των χρόνων οι αγρότες έχουν με πολλούς τρόπους καταβάλλει τις δικές τους εισφορές. β) Αντίθετα, η κύρια ασφάλιση που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών θα είναι πλεονασματική, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' αυτό που αναφέρεται. Απλά και εδώ καλύπτουν το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τα χρήματα και τον ιδρώτα των αγροτών.

Βέβαια ο διοικητής του ΟΓΑ, «ξέχασε» να υπενθυμίσει στην ανακοίνωσή του, ότι θα συνεχιστεί η καθυστέρηση στη χορήγηση των συντάξεων, πάνω από ενάμιση χρόνο. Θα συνεχίσουν να καθυστερούν τις παροχές Υγείας πάνω από ένα χρόνο, η ασφάλιση νέων αγροτών τουλάχιστον ενάμιση και ότι από τους 700 υπαλλήλους του ΟΓΑ που ήταν πριν 10 χρόνια, έχουν απομείνει μόλις 400 για να εκτελέσουν το διπλάσιο έργο. Αντίθετα ενδιαφέρονται περισσότερο να μοιράζουν το έργο του ΟΓΑ σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες.

Σήμερα, η αγροτιά μας βρίσκεται και πάλι στο δρόμο του αγώνα. Σ' αυτό τον αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι στο πλάι τους.


Χρήστος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ