Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Εντός ολίγου, επιστρέφουμε δριμύτεροι»!
  • Παναγροτικό ραντεβού στα Φάρσαλα την Τετάρτη 19 του Δεκέμβρη
  • Σε παλλαϊκά συλλαλητήρια μετατράπηκαν οι χτεσινές αγροτικές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών

Σε παλλαϊκά συλλαλητήρια μετατράπηκαν οι χτεσινές συγκεντρώσεις των αγροτών στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, καθώς προς συμπαράσταση των μαχητών της αγροτιάς κατέφτασαν εργαζόμενοι της πόλης, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και πολλοί μαθητές. Με τα χτεσινά συλλαλητήρια κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε η πετυχημένη τριήμερη αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία.

Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται, θα κλιμακωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και οι Θεσσαλοί ξωμάχοι έδωσαν χτες ραντεβού να ξανασυναντηθούν στους δρόμους της πάλης, σε χρόνο, στο χώρο και με τον τρόπο που θ' αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί, στην ερχόμενη Τετάρτη, 19 του Δεκέμβρη, στα Φάρσαλα.

Ολοι με τους αγρότες!

Με ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, που πήρε παλλαϊκό χαρακτήρα, καθώς συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες και νεολαίοι, οι αγρότες της Καρδίτσας προειδοποίησαν την κυβέρνηση για το «βαρύ» χειμώνα που την περιμένει. Οι μαθητές από τα σχολεία του νομού, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, έδιναν το χρώμα της νιότης στη συγκέντρωση, παίρνοντας το πιο σπουδαίο μάθημα από τους πατεράδες τους: Το μάθημα της αξιοπρέπειας.

«Δε θα αυτοκτονήσουμε, δε θα πούμε ποτέ "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"». Αυτά τα λόγια του Β. Μπούτα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα της χτεσινής συγκέντρωσης. «Τις καρδιές μας τις ζεσταίνετε εσείς, παιδιά μας, για σας συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σε σας θα παραδώσουμε τη "σκυτάλη". Είμαστε εδώ για το σήμερα, για το παρόν και για το μέλλον σας», υπογράμμισε ο Β. Μπούτας και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», κάνοντας την κυβέρνηση και τους κάθε λογής συνοδοιπόρους της να νιώσουν «άβολα»... «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης που έχουν κατακτηθεί από το κίνημά μας», κατέληξε ο Β. Μπούτας, ανανεώνοντας το αγωνιστικό «ραντεβού» για εκεί και τότε που θ' αποφασίσει η σύσκεψη της ερχόμενης βδομάδας στα Φάρσαλα.

Αριστερά: Στο πλευρό των πατεράδων τους οι νέοι και οι νέες των σχολείων της πόλης
Αριστερά: Στο πλευρό των πατεράδων τους οι νέοι και οι νέες των σχολείων της πόλης
Στη χτεσινή συγκέντρωση, απηύθυναν χαιρετισμό ο Νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Γούλας και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων. Συμμετείχαν και εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης το Επιμελητήριο των ΕΒΕ Καρδίτσας, η ΕΛΜΕ του νομού, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Ενώσεις Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΟΓΑ και πλήθος άλλων μαζικών λαϊκών φορέων.

Τα τρακτέρ στην πλατεία

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο ήχος από τις κόρνες των τρακτέρ ακούστηκε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Τα αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν και οι συγκεντρωμένοι αγρότες τόνιζαν - για ακόμη μια φορά - την αντίθεσή τους στην πολιτική που τους ξεριζώνει από τη γη τους. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους και τα άλλα στρώματα της πόλης, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι και φυσικά οι εργαζόμενοι, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τον ίδιο εχθρό.

Από νωρίς το πρωί, οι αγρότες, που τις προηγούμενες μέρες της κινητοποίησης είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από τη Λάρισα, ζέσταιναν τις μηχανές των τρακτέρ. Λίγο αργότερα η φάλαγγα άρχισε να κινείται με προορισμό την Κεντρική Πλατεία. Εκεί, παρατάχθηκαν στους γύρω δρόμους. Το τραγούδι «Ε, όχι δεν πουλάμε», από τα μεγάφωνα, έδινε τον τόνο, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε η συγκέντρωση. Ενας αγρότης πηγαίνει κοντά στα κανάλια και λέει: «Εσείς μας λέτε για τον "Big Brother", εμείς όμως φοράμε τρύπια παντελόνια» και δείχνει το μπατζάκι του παντελονιού του.

Παλλαϊκό χαρακτήρα πήραν τα χτεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία
Παλλαϊκό χαρακτήρα πήραν τα χτεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία
Χτες ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος κινητοποιήσεων, όχι όμως και ο αγώνας και οι Λαρισαίοι αγρότες έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για το επόμενο διάστημα. Κι όπως είπε και ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μιλώντας στη συγκέντρωση, «ο εχθρός μας μπορεί να είναι πολύ δυνατός, όμως δεν είναι ανίκητος». Και συνέχισε: «Από τις κινητοποιήσεις αυτές και τις προηγούμενες βγήκε για όλους ένα δίδαγμα: Οι αγρότες αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα αγωνίζονται μέχρι και την οριστική ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά μας και έχει εξανεμίσει το εισόδημά μας». Δεινά, που «συμβολικά» τα περιέγραψαν οι αγρότες όταν πήραν δυο τσουβάλια βαμβάκι και τα έκαψαν στην οδό Κύπρου, δίπλα από την πλατεία.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας κι άλλοι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

Λίγο πριν το τέλος της συγκέντρωσης, οι συγκεντρωμένοι ετοίμασαν μια «έκπληξη» για τον Κ. Λαλιώτη: Σαν απάντηση στο «σκληρό ροκ» του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τρία Τσιγγανόπουλα έπαιξαν παραδοσιακούς σκοπούς...

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Επίσης, εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων του νομού, ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας, εκπρόσωποι σπουδαστών των ΤΕΙ και πολλοί μαθητές κ.ά.

Εκλεισαν νέο ραντεβού

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου επί τρεις μέρες είχαν τοποθετήσει τα τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν, χτες το μεσημέρι, οι αγρότες των Τρικάλων. Μαζί τους κι άλλοι εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι και καθηγητές και μαθητές - η Β` τάξη του 2ου Γυμνασίου έκανε τρίωρη αποχή από τα μαθήματα για να συμπαρασταθούν οι μαθητές της στον αγώνα της αγροτιάς - για ν' αποδειχτεί στην πράξη ότι κοινός είναι ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων, αφού κοινά τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και χαιρέτισε ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών του νομού. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι αγρότες πήραν τα τρακτέρ κι έφυγαν οργανωμένα, αφού πρώτα φρόντισαν να δώσουν το νέο αγωνιστικό ραντεβού τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ