ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος χωρίς τέλος

Αμέσως μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη κυριαρχεί και πάλι ο θρήνος. Η ζωή στο... απελευθερωμένο Ιράκ δεν έχει καμία αξία

Associated Press

Αμέσως μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη κυριαρχεί και πάλι ο θρήνος. Η ζωή στο... απελευθερωμένο Ιράκ δεν έχει καμία αξία
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο μακελειό στην ιρακινή πρωτεύουσα, με στόχο, πάλι, δύο ανοιχτές αγορές, μία σε σιιτική συνοικία και μία σε μεικτή. Από τις τελευταίες που λειτουργούσαν ακόμη με προσιτές τιμές για την πλειοψηφία των φτωχών Ιρακινών. Οι βομβιστικές επιθέσεις άφησαν πίσω τους, συνολικά, 76 νεκρούς και περισσότερους από 164 τραυματίες. Αλλόφρονες κάτοικοι αναζητούσαν συγγενείς και καταριούνταν την κυβέρνηση Μάλικι και την κατοχή που έχει οδηγήσει τα πράγματα στο χάος.

Θεωρητικώς, από χτες, ενισχύονται σταδιακά οι ιρακινές δυνάμεις εντός της Βαγδάτης, με στόχο το συντομότερο δυνατό να αρχίσουν ευρείες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις «που θα απαλλάξουν οριστικά την πρωτεύουσα από όλων των ειδών τους μαχητές». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέμενε ότι «αν δε γίνουν αυτές οι επιχειρήσεις, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα». Φυσικά, για τον δοσίλογο αχυράνθρωπο, το θέμα της κατοχής υποτιμάται σκόπιμα.

Νέα θανατική καταδίκη

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδικάστηκε και 4ος συγκατηγορούμενος του Σαντάμ, ο πρώην αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, για τη σφαγή 148 σιιτών στο Ντουτζάιλ, τη δεκαετία του '80. Πρωτοδίκως, είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Κατά της εκτέλεσής του έχουν ταχθεί ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυβερνήσεις (Παρίσι, Μόσχα) και ο ΟΗΕ, αφού η Λουίζ Αρμπορ, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει καταθέσει και σχετική προσφυγή στο ιρακινό Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας την ίδια τη δικαστική διαδικασία.

Ενώ όλοι προειδοποιούν ότι μια νέα εκτέλεση θα οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν νέο λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι «έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι 170 στρατιώτες τους σκοτώθηκαν από βόμβες ιρανικής κατασκευής που εισήχθησαν από Ιρανούς πράκτορες στη χώρα».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ G7
Στο επίκεντρο των πιέσεων η Κίνα

ΕΣΣΕΝ.--

Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομίας και των τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά οικονομικά ισχυροτέρων κρατών-G7, η Κίνα και συνολικά οι αγορές της Ασίας.

Οι υπουργοί Οικονομίας της G7, δηλαδή του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ουσιαστικά έθεσαν την οικονομική ατζέντα της Συνόδου της G8 που θα πραγματοποιηθεί στο Χέιλινγκνταμ του Μεκλεβούργου από τις 6 έως τις 8 Ιούνη φυσικά με φετινή προεδρεύουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στα παραλειπόμενα η απουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας που παρακολουθούσε κατά το παρελθόν, ενίοτε, τις εργασίες της Ομάδας καθώς η Ρωσία είναι μέλος της G8. Ομως φέτος, δεν ήταν παρούσα, «για πολιτικούς, αμιγώς, λόγους» όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Οι υπουργοί Οικονομικών ανανέωσαν την πολιτική τους για άσκηση πιέσεων προς την Κίνα για να «χαλάρωση των ελέγχων» στο νόμισμα της, το Γουάν. Μάλιστα, κατηγόρησαν την Κίνα ότι υποτιμά τεχνητά το νόμισμά της για να κάνει τα προϊόντα της φθηνότερα για τις εξαγωγές. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τις μακρο-οικονομικές προσαρμογές». Ανάλογες κατηγορίες απευθύνθηκαν και στην Ιαπωνία της οποίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι «η ισοτιμία του γεν αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας».

Στη σύνοδο συμμετείχαν ως παρατηρητές, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Νότιος Αφρική, ενώ ο προεδρεύων Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρεκ, δήλωσε ότι διάκειται ευνοϊκά στην επέκταση της Ομάδας των Επτά και σε κράτη που η οικονομία τους είναι της κατηγορίας των «αναδυομένων», όπως παραδείγματος χάρη είναι η Κίνα και η Ρωσία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολυεπίπεδη «σύσφιξη σχέσεων»

ΡΙΑΝΤ.-

Συμφωνίες στον τραπεζικό και πολιτιστικό τομέα αλλά και στους τομείς της πληροφορικής και των αερομεταφορών υπέγραψαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στο Ριάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ, για τις εξελίξεις σε Ιράκ και Μέση Ανατολή αλλά και για την προοπτική ανάληψης από ρωσικές εταιρείες των έργων επέκτασης του σαουδαραβικού σιδηροδρομικού δικτύου και το ενδεχόμενο πώλησης ρωσικών αμυντικών συστημάτων: 150 άρματα μάχης Τ-90, ελικόπτερα Mi-17 μεταφοράς προσωπικού.

Μετά τις φιλοφρονήσεις του Σαουδάραβα μονάρχη ότι ο Πούτιν είναι «άνθρωπος της ειρήνης και μπορεί να βοηθήσει την περιοχή», ο Ρώσος Πρόεδρος μετέβη στο Κατάρ και στη συνέχεια θα πάει και στην Ιορδανία. Κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλες τις χώρες του Κόλπου που θα επισκεφθεί ο Πούτιν είναι η ρωσική πρόταση για σύσταση ενός καρτέλ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, στα πρότυπα του ΟΠΕΚ. Η πρόταση έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά έχει γίνει σχετικά θετικά αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Νέος απεργιακός αγώνας

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Στους δρόμους ξαναβγήκαν από το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της δυτικοαφρικανικής Γουινέας μετά την αθέτηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα μεταξύ συνδικάτων και εκπροσώπων του δικτάτορα Λανσάνα Κόντε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης. Η Γενική Ενωση Εργαζομένων Γουινέας ανακοίνωσε το Σάββατο την έναρξη νέας γενικής απεργίας εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση του Προέδρου να διορίσει για πολλοστή φορά έναν «άνθρωπό του» (τον Γιουτζίν Καμάρα) στη θέση του πρωθυπουργού, αγνοώντας τη συμφωνία που είχε σταματήσει προσωρινά την πολυήμερη παλλαϊκή απεργία του περασμένου Γενάρη, με τίμημα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τα πυρά του στρατού και της αστυνομίας...

Το αίτημα των συνδικάτων συμπυκνώνεται πλέον στην οριστική παραίτηση του 72χρονου δικτάτορα που φέρεται πως βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη «για θεραπεία». Παράλληλα, μέσα στις περίπου 15 μέρες - που μεσολάβησαν από τον τερματισμό της πρώτης πολυήμερης γενικής απεργίας στις 28 Γενάρη ως την περασμένη Παρασκευή - ο δικτάτορας Κόντε φαίνεται πως πρόλαβε να φυγαδεύσει οικογένεια και φίλους σε χώρες του εξωτερικού και να προσλάβει μερικές εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Λιβερία και τη γειτονική Γουινέα - Μπισάου.Μάλιστα, χτες, αναφέρθηκε στάση στρατιωτικών στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του Κόνακρι, Αλφα Γιαγιά, που αντέδρασαν στην παρουσία ξένων μισθοφόρων και στρατιωτών στο στρατόπεδό τους...

Η κατάσταση πάντως που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας Κόνακρι, και της πόλης Κάνκαν περιγράφεται ως χαοτική καθώς ανάμεσα στους απεργούς κυκλοφορούν ομάδες «νεαρών εγκληματιών» (ή μήπως μισθοφόροι;) που προκαλούν καταστροφές και «περιπολούν» ένοπλοι στους δρόμους σε απόσταση λίγων μέτρων από τους εξίσου πάνοπλους και έτοιμους να χτυπήσουν στο ψαχνό στρατιώτες... Μέσα στο τελευταίο τριήμερο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 απεργοί διαδηλωτές και τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες. Επίσης, αναφέρθηκαν λεηλασίες σε κτίρια οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και κατοικίες ξένων διπλωματών με αποτέλεσμα να αρχίσει η εκκένωση ξένων διπλωματικών αποστολών και να σταματήσουν οι λιγοστές διεθνείς πτήσεις προς Κόνακρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ