ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΜΠΛΕΡ - ΑΘΝΑΡ ΚΑΙ ΣΙΑ
Την ερχόμενη Τετάρτη όλοι στους δρόμους
  • Στις 11 το πρωί συγκέντρωση της νεολαίας και των εργαζομένων στο Σύνταγμα
  • Στις 5 το απόγευμα παλλαϊκή συγκέντρωση, επίσης, στο Σύνταγμα
  • Και στις δύο συγκεντρώσεις, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα ακολουθήσουν πορείες στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βρετανική και στην αμερικάνικη πρεσβεία

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, 16 του Απρίλη, για να υποδεχτεί ο ελληνικός λαός όπως αξίζει τους μακελάρηδες των λαών, διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ετσι:

-- Στις 11 π.μ. η νεολαία και οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Κατόπιν, πραγματοποιούν πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις πρεσβείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

-- Στις 5 μ.μ. η «Δράση» διοργανώνει παλλαϊκό συλλαλητήριο, επίσης στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσει και πάλι πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις δύο πρεσβείες. Εργαζόμενοι και νεολαία συγκεντρώνονται απευθείας μπροστά στην εξέδρα, ενώ οι συνοικιακές επιτροπές της «Δράσης» προσυγκεντρώνονται στις 4.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Επίσης, οι αντιστασιακοί με τα λάβαρά τους θα κάνουν προσυγκέντρωση, στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

-- Θα προηγηθεί την Τρίτη, 15 του Απρίλη, στις 6 μ.μ., μαζική πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Στις 16 του Απρίλη, μεσούντος του εγκλήματος σε βάρος του ιρακινού λαού, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η φιέστα των Ευρωπαίων ηγετών, με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ. Μια διεύρυνση που αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων και τους μόνους που συμφέρει είναι το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο και την αστική τάξη των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Θα έρθουν στη χώρα μας, στις 16 του Απρίλη, οι αρχιεγκληματίες Μπλερ και Αθνάρ, αλλά και άλλοι που παρέχουν βάσεις, εναέριο χώρο κι άλλες διευκολύνσεις, όπως κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Θα τους υποδεχτεί ο Σημίτης και η κυβέρνησή του, που παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στις ΗΠΑ-Αγγλία, με τη Σούδα, το Ακτιο, τα ΑΒΑΚΣ, τις φρεγάτες, για τη σφαγή του ιρακινού λαού.

Καμία υποχρέωση και κανένα σεβασμό δεν οφείλουν οι εργαζόμενοι, ο λαός απέναντί τους.

Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου αντίστασης ενάντια στον αιματοβαμμένο αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Η συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό έχει τη δύναμη να τους νικήσει».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση-διαδήλωση πραγματοποιεί η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» την ερχόμενη Τετάρτη, 16 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με την ευκαιρία της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Αθήνα.

Στη Λήμνο

Εξάλλου, σε αγωνιστική υποδοχή των αρχιεγκληματιών Μπλερ και Αθνάρ, αλλά και όλων των Ευρωπαίων ηγετών που στηρίζουν τον πόλεμο, καλεί το λαό της Λήμνου η Παλλημνιακή Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η οποία οργανώνει συλλαλητήριο την Τετάρτη 16 του Απρίλη και ώρα 7.30 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Η προκήρυξη-κάλεσμα του ΚΚΕ

«Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο να υψώσουν τη φωνή τους και με αγωνιστικές μαζικές κινητοποιήσεις να διαδηλώσουν ότι οι Μπλερ και Αθνάρ είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας», τονίζει το ΚΚΕ σε αγωνιστικό κάλεσμα προς τους εργαζόμενους.

Στην προκήρυξη-κάλεσμα του Κόμματος επισημαίνεται ότι την Ελλάδα θα βγάλει από τους άδικους πολέμους ο λαός της!

Καταγράφεται επίσης η συνενοχή των κυβερνήσεων της ΕΕ στο έγκλημα εναντίον του λαού του Ιράκ αφού:

-- Υπέγραψαν το λεγόμενο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ το 1999, που του επιτρέπει να επεκτείνει τη δράση του παντού! Και τώρα, τι υποκρισία! Κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι κάνουν προληπτικό πόλεμο!

-- Είναι οι ίδιοι, που το 2002 υπέγραψαν στην Πράγα το ΝΑΤΟικό δόγμα του προληπτικού πολέμου!

-- Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, με τις πλάτες της ΝΔ, έδωσε όλων των ειδών τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ και Βρετανία (βάσεις, λιμάνια, πιλότους, χώρους ανεφοδιασμού κ.ά.).

-- Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αγνόησαν τον ΟΗΕ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας! Τώρα τον θυμήθηκαν. Τον θέλουν τώρα, σαν Δούρειο Ιππο στο πλιάτσικο κατά του Ιράκ.

«Εδώ και σε κάθε χώρα, να συγκροτήσουμε μέτωπο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό για τη λαϊκή εξουσία. Μέτωπο σε κάθε χώρα και διεθνής συντονισμός της πάλης. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είμαστε με το λαό του Ιράκ».

Σε ασφυκτικό έλεγχο τα νέα κράτη - μέλη

Οι λαοί των νέων κρατών - μελών καλούνται να πληρώσουν ακριβά την ένταξη και την «άδεια παραμονής» στην ΕΕ. Οι αποφάσεις των δύο Συνόδων Κορυφής, των Βρυξελλών (24 και 25 Οκτώβρη 2002) και της Κοπεγχάγης (12 και 13 Δεκέμβρη 2002) επιβάλλουν τρεις «ρήτρες διασφάλισης» για να εξασφαλιστεί η απόλυτη προσαρμογή των νέων κρατών - μελών στο «κοινοτικό κεκτημένο».

Εκτός από τη γενική «ρήτρα οικονομικής διασφάλισης» που αφορά σε όλα τα κράτη - μέλη, παλιά και νέα, οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν για τα νέα κράτη - μέλη δύο επιπλέον ειδικές «ρήτρες διασφάλισης», η μια σχετικά με τη «λειτουργία της εσωτερικής αγοράς περιλαμβανομένων και όλων των τομεακών πολιτικών που αφορούν οικονομικές δραστηριότητες με διασυνοριακές συνέπειες» και η άλλη σχετικά με τον τομέα Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για την επιβολή ενός ασφυκτικού καθεστώτος ελέγχου και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής των χωρών αυτών. Κάθε «παρεκτροπή» θα εξετάζεται από τους «κηδεμόνες» και με βάση τις «ρήτρες» θα επιβάλλονται οι κυρώσεις χωρίς να είναι γνωστό τι περιλαμβάνει το «ποινολόγιο».

Το γεγονός ότι θα ισχύσουν ειδικά για τα νέα κράτη - μέλη οι δύο «ειδικές ρήτρες», αυτά τα κράτη κατατάσσονται εξαρχής σε μια δεύτερη κατηγορία μελών της ΕΕ.

Η αναφορά στους τομείς της Δικαιοσύνης και πιο πολύ των Εσωτερικών Υποθέσεων, δίνει τη δυνατότητα στο Διευθυντήριο της ΕΕ όχι μόνο να παρακολουθεί, αλλά και να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες αυτές. Πρόκειται για την αναγνώριση καθεστώτος «περιορισμένης κυριαρχίας». Τέλος, και ενώ στην αρχή οι «δεκαπέντε» είχαν υποσχεθεί ότι το καθεστώς των ρητρών θα ισχύσει για το διάστημα ως την οριστική ένταξη και για τα τρία χρόνια μετά την ένταξη, τώρα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της συνόδου των Βρυξελλών, «η διάρκεια αυτών των μέτρων θα μπορεί να παραταθεί πέραν της τριετίας»...

Η «διεύρυνση» υπό τη σκιά των ΗΠΑ

Η διπλή και σχεδόν ταυτόχρονη «διεύρυνση» του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκαλεί νέες σοβαρές αντιθέσεις και οξύνει τις ήδη υπάρχουσες στο «ευρωατλαντικό σύστημα», αλλά και εντός της ΕΕ. Οι θριαμβολογίες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης (Δεκέμβρης 2002) δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις πολλαπλές διαιρέσεις, οι οποίες «ταλαιπωρούν» την ΕΕ, που εκδηλώθηκαν εξαιτίας της επιδρομής στο Ιράκ, οξύνοντας τις ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ, κάτω και από την επίδραση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ, που παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Μέχρι να ανακύψει το θέμα Ιράκ, ο «ευρωατλαντισμός» που αποτυπώθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, συγκάλυπτε τις αντιθέσεις των ισχυρών της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η επιδρομή των Αμερικανοβρετανών στο Ιράκ προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό του «ευρωατλαντισμού», γεγονός που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση, στις αντιθέσεις που προαναφέραμε.

Ενα από τα πεδία αυτά είναι η ασφάλεια και η άμυνα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πέντε από τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ (Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Σλοβενία) εντάσσονται ταυτοχρόνως και στο ΝΑΤΟ, ενώ άλλα τρία κράτη (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία) είχαν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 1999, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα (Νοέμβρης 2002) οι Γαλλογερμανοί αρχιτέκτονες της «διεύρυνσης» της ΕΕ αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη, όταν διαπίστωσαν ότι οι ηγέτες των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο ένας μετά τον άλλο έσπευδαν να δώσουν διαπιστευτήρια υποταγής στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους. Γεγονός που εκφράστηκε πιο επίσημα με την επιστολή των «οκτώ» και την υποστήριξη της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ από τα νέα κράτη - μέλη.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση της Βρετανίας σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να βάλει κάτω από τη δική της «ομπρέλα» τα νέα κράτη - μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πρότεινε να διατεθεί το σύνολο σχεδόν των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης στα κράτη αυτά. Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέες ομαδοποιήσεις και νέες διενέξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ