ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Διαλύεται μέρα με τη μέρα το λαϊκό εισόδημα

Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο η ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που βιώνουν και πληρώνουν τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που βυθίζουν το επίπεδο διαβίωσής τους. Βασικές ανάγκες όπως η διατροφή, οι μετακινήσεις, οι ανάγκες του νοικοκυριού δύσκολα καλύπτονται, ενώ μια σειρά άλλες ζωτικές ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και τις μετακινήσεις, σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ παραμένει η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο Ενέργειας, συγκεκριμένα στα 319 ευρώ, παγιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες θα είναι ακόμα πιο «φουσκωμένοι».

Ιδια εικόνα και στα καύσιμα, με την τιμή της απλής αμόλυβδης στα 2,1 ευρώ, του ντίζελ κίνησης στα 1,99 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,61. Οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες στην επαρχία και στη νησιωτική Ελλάδα, και έρχονται να προστεθούν στην υπόλοιπη αλυσίδα ανατιμήσεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από βασικά αγαθά.

Ανησυχία προκαλούν επίσης οι τιμές των σιτηρών, που βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 1.000 δολάρια, στα 1.066 δολάρια χτες, καταγράφοντας αύξηση 36% τον τελευταίο μήνα, με τις σχετικές προβλέψεις να αναφέρουν ότι οι τιμές μπορεί να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, προκαλώντας ανάλογες αυξήσεις σε μια σειρά άλλα είδη διατροφής και πλήττοντας τα πιο χαμηλά εισοδήματα ανά τον κόσμο.

Αντίστοιχα, οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας βρίσκονταν χτες στα 110 ευρώ, παρουσιάζοντας μια σχετική μείωση τις τελευταίες μέρες αλλά παραμένοντας αυξημένες κατά 55% τον τελευταίο μήνα και κατά 516% συγκριτικά με πέρυσι. Οσο για τις τιμές του πετρελαίου, το μπρεντ κυμαίνεται περί τα 106 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 10 δολάρια, καταγράφοντας μια μικρή μείωση την τελευταία βδομάδα, που βέβαια δεν είχε αποτύπωση στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμα χειρότερες, η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα «στήριξης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα οποία αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνονται και μέτρα επιδότησης της βενζίνης, ίσως υπό τη μορφή κουπονιών, ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα όποια μέτρα δεν πρόκειται να ξεφεύγουν από το δοσμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ετοιμάζεται να προσφέρει «ψίχουλα» στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται βαρύτατα από το κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αρνούμενη να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών, όπως κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ή του ΦΠΑ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ
Μόνιμα χαράτσια στον λαό και μπαράζ μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Στη Βουλή αναμενόταν χτες αργά το βράδυ ή σήμερα να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα ανανεωμένα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που θα συνοδεύεται και από άλλες φορολογικές διατάξεις και ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και αυτές που προβλέπονται από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι νέοι «μειωμένοι» συντελεστές θα εφαρμόζονται επί των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από 1/1/2022. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις εμφανιζόμενες μειώσεις, το μόνιμο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία αναμένεται να εισφέρει στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 2,23 δισ. ευρώ, με σχετική μείωση ύψους 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ουσιαστικά, οι κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, με τη διαφορά ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στη συνολική αξία των ακινήτων - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά σε κάθε ξεχωριστό ακίνητο.

Επιπλέον, ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και μάλιστα με αυξημένο αφορολόγητο στα 400.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

- Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ, ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ., από 3,70 ευρώ που ίσχυε πριν.

- Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ., από 6 ευρώ το τ.μ.

- Με τη νέα κλίμακα θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τα 100.000 ευρώ, από 60.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοινώθηκαν πέρυσι και ισχύουν από 1/1/2022 δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο σύστημα, αλλά ακόμα και πάνω από 200% σε όσες εντάσσονται από φέτος. Αυτό θα συμπαρασύρει μια σειρά από άλλα χαράτσια, όπως φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία, «ανταποδοτικά» τέλη στους ΟΤΑ κ.ά.

Τέλος, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών λειτουργούν ως αυτόματος «κόφτης» στο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο επίδομα στέγασης, σε προβλεπόμενες εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ κ.ά., σε περίπτωση που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια.

Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων

Μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στην εγχώρια Βιομηχανία, που αφορά στον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, με εμπορεύματα που μεταβιβάζονται από το εξωτερικό σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Γενάρη κατέγραψε ετήσια αύξηση 31,8%. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλον βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Ειδικότερα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 31,8% τον Δεκέμβρη οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 47,3% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 6,9% από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια φτάνουν σε 77,2%.

«Κατευθυντήριες γραμμές» από το Γιούρογκρουπ

Παράλληλα, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είχε επίκεντρο την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης και του ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των φετινών κρατικών προϋπολογισμών αλλά και τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών για το 2023.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Π. Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι «η χειμερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 4% φέτος στην ΕΕ δεν είναι πλέον ρεαλιστική», σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν με μια «ισχυρή κοινή απάντηση».

Ουσιαστικά, προδιαγράφεται το νέο μπαράζ με τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων της ΕΕ. Ο Π. Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί αν η αντίδραση είναι άμεση, ισχυρή και κοινή.

Μάλιστα, αναφορικά με το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανονισμών στην ΕΕ σημείωσε ότι με το σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας δεν θα ήταν ρεαλιστικό ούτε και λογικό να επιστρέψουμε στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η εξαίρεση των πολεμικών και άλλων κρατικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ΕΕ, με φόντο τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοινώνουν κυβερνήσεις της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη δυνατότητα διόγκωσης τόσο των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του κρατικού χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές και άλλες δαπάνες, που επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση του αστικού κράτους

Συνέχεια στη μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού επιτελικού κράτους, στον αντιδραστικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, ώστε να είναι ακόμα πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της ΕΕ για να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι στόχοι του κεφαλαίου, αυτοί δηλαδή της «πράσινης μετάβασης» και του «ψηφιακού μετασχηματισμού», αποτελεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε καταρχάς στο λεγόμενο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (ΕΣΣΚΔ), για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, που αποτελεί ένα μέρος του νομοσχεδίου. Οπως σημείωσε, δεν εξυπηρετεί μόνο προπαγανδιστικούς σκοπούς αλλά και ουσιαστικούς. Ο πρώτος και κύριος είναι «να διευκολυνθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες των καπιταλιστών, με το βλέμμα στραμμένο στον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τις "πράσινες" μπίζνες». Γι' αυτό και το ΕΣΣΚΔ, το οποίο θα καταρτίζεται από την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας», υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της «Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού», έχει ως βάση αντιλαϊκές συστάσεις του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής Greco και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πώς θα γίνει η μοιρασιά και όχι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία άλλωστε είναι συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σχετικά με τα «θέματα ανθρώπινου δυναμικού» στη δημόσια διοίκηση, το νομοσχέδιο εισάγει διατάξεις που αφορούν «μοριοδότηση δομημένης συνέντευξης» για την επιλογή προϊσταμένων. Οπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη για την πρόσληψη αυτών που μπορούν να υπηρετήσουν αποφασιστικά τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Και μόνο το γεγονός ότι το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης περικλείει από την αποδοχή του Συντάγματος, της νομιμότητας, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων, αν συμμετέχει ο εργαζόμενος σε απεργίες, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, σχολείων, «παράνομες δημόσιες συναθροίσεις», τα λέει όλα.

Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ

Επιπλέον το νομοσχέδιο ενισχύει ακόμα περισσότερο τον αντιλαϊκό ρόλο των Οικονομικών Επιτροπών των δήμων, αφού «δίνεται η δυνατότητα η Επιτροπή να λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών, με απόφαση του 3/5 των μελών της». Αυτή η Οικονομική Επιτροπή μάλιστα θα μπορεί να αποφασίζει και να δεσμεύει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίζει τη δυνατότητα «διακανονισμού οφειλών» των δήμων και Περιφερειών με τους πιστωτές τους, σε περίπτωση αδυναμίας κατάρτισης ή αναμόρφωσης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι είναι «ζήτημα σοβαρό, που ανοίγει μια σειρά από κερκόπορτες για την επόμενη μέρα, με ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., ειδικά στους μικρούς δήμους, που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα χρηματοδότησης».

Σημαντική ρύθμιση που αφορά τους δήμους είναι και ότι αποσυνδέεται η πληρωμή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στον δήμο, με τη διαδικασία μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων. «Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση με στόχο τις fast track διαδικασίες για λογαριασμό των real estaste, την προσέλκυση επενδυτών με άξονα γη και κατοικία», ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης.

Με κορονοϊό ο Κυρ. Μητσοτάκης

Θετικός στον κορονοϊό είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ