ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Yπογραφή πολύπλευρης συμφωνίας

Ανταλλαγή αντιγράφων μετά τις υπογραφές στη συμφωνία

Associated Press

Ανταλλαγή αντιγράφων μετά τις υπογραφές στη συμφωνία
ΠΙΟΝΓΚ - ΓΙΑΝΓΚ.-

Ευρέος φάσματος συμφωνία υπέγραψαν χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκ - Γιανγκ, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Κιμ Ντάε Γιονγκ στο πλαίσιο της τριήμερης διάσκεψης κορυφής που ολοκληρώνεται μέσα στο τρέχον 24ωρο.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμφωνία, που κατά πληροφορίες δεν αγγίζει τα ζέοντα ζητήματα της πολύχρονης παρουσίας αμερικανικών βάσεων στη Νότια Κορέα ή το πυρηνικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της ΛΔ Κορέας, καλύπτει τέσσερις τομείς: πρώτον, τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών όπου συμπεριλαμβάνεται όρος για επενδύσεις νοτιοκορεατικών εταιριών στη ΛΔ Κορέας, δεύτερον, την καταβολή προσπαθειών για τον περιορισμό της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, τρίτον, βήματα για την επανασύνδεση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που «χωρίστηκαν» λόγω του Κορεατικού Πολέμου και τέταρτον, σταδιακές προσπάθειες με τελικό στόχο την επανασύνδεση.

Στη διάρκεια εκδήλωσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο ηγέτες φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών και των αποτελεσμάτων της διάσκεψης κορυφής. Εντούτοις, αίσθηση προκάλεσαν οι δηκτικές αναφορές του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν την προσωπικότητά του πολλά δυτικά ΜΜΕ. «Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως εγώ ο "ερημίτης" έκανα την πρώτη μου δημόσια εμφάνιση την Τρίτη με την υποδοχή του Κιμ Ντάε Γιουνγκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκ - Γιανγκ. Ομως, εγώ στο παρελθόν, πραγματοποίησα επίσημες επισκέψεις στην Κίνα και στην Ινδονησία, αλλά και πολλές άλλες ανεπίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί αποκαλούμαι ερημίτης... Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία λένε πάντως, πως ο Πρόεδρος Κιμ με βοήθησε να βγω από την απομόνωση» σημείωσε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, ξεσπώντας σε γέλια...

Ωρες πριν την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών είχαν προηγηθεί συζητήσεις ανάμεσα σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, διερευνήθηκαν τρόποι για την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων σύνδεσης των δύο χωρών, την πραγματοποίηση μιας δεύτερης διάσκεψης κορυφής στη Σεούλ, τη δημιουργία «ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής» ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών με στόχο την αποτροπή κρίσεων στην περιοχή. Μάλιστα, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ αποδέχτηκε πρόταση να επισκεφθεί επίσημα τη Σεούλ «σε κατάλληλο χρόνο».

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Κορεατικής Χερσονήσου προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο εξωτερικό. Στη Μόσχα, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρετίζει την πρώτη κορεατική σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες». Οι ΗΠΑ εξέφρασαν και αυτές την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση κορυφής στην Πιονγκ - Γιανγκ υποστηρίζοντας πως μόνον και μόνον το γεγονός της συνάντησής τους αποτελεί «εξαιρετικό γεγονός»...

ΙΡΑΚ - ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Ανεπανόρθωτο το πλήγμα των κυρώσεων και στην εκπαίδευση

ΓΕΝΕΥΗ.-

Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ δεν καταδικάζουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας και των παιδιών της. Αυτό υποστήριξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια για το Ιράκ αξιωματούχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Ανούπαμα Ράο Σινγκ, αναφερόμενη στη, σχεδόν ολική, κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας εξαιτίας των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανούπαμα Ράο Σινγκ, μόνο 1 στα 3 παιδιά, 6 ετών, παρουσιάζεται, τελικά, στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, καθώς τα υπόλοιπα καλούνται μέσα από διάφορες μικροδουλιές να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους, που υποφέρουν από το εμπάργκο. Επικαλούμενη, δε, τα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Παιδείας, η Ράο Σινγκ τόνισε ότι 8.000 σχολικά κτίρια χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης για να μην είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των μικρών μαθητών και άλλα 5.000 σχολεία πρέπει να κατασκευαστούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Η κατάσταση, όπως τόνισε η αξιωματούχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, είναι ακόμα χειρότερη επειδή, πριν από την επιβολή των κυρώσεων το 1990, το Ιράκ έδινε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και δαπανούσε ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στην παιδεία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ράο Σινγκ ανέφερε το γεγονός ότι, πριν το 1990, το 90% των παιδιών πήγαινε σχολείο και ολοκλήρωνε, τουλάχιστον, τη στοιχειώδη υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ μόνο το 1988 χορηγήθηκαν 230 εκατομμύρια δολάρια στην παιδεία.

Επιλεκτικές και περιστασιακές οι επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με... σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Διεθνής Αμνηστία τις ένοπλες επεμβάσεις στο όνομα των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί; Επειδή, ισχυρίζεται η διεθνής Οργάνωση, «το να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην εθνοκάθαρση και τον καταιγισμό βομβών, αποτελεί δίλημμα που δε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!

Ετσι, υπ' αυτό το πρίσμα, η γνωστή μη κυβερνητική Οργάνωση, είδε με επιφυλάξεις τις ξένες επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ανατολικό Τιμόρ, ενώ αντίθετα κατήγγειλε με περισσή άνεση τις «μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Κίνα και το Ιράκ».

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει εμμέσως την υποκριτική στάση των δυτικών χωρών, οι οποίες διακηρύσσουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζουν την πώληση όπλων, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις όπλων προς τις- υπό τη Σαχάρα- αφρικανικές χώρες.

Παρατηρώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε Σομαλία, Αγγόλα ή Κοσσυφοπέδιο, η Διεθνής Αμνηστία παρατηρεί «οι ένοπλες επεμβάσεις αφήνουν συχνά πίσω τους καταστάσεις αβεβαιότητας και πληθυσμούς ανασφαλείς». Η ίδια έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον, επικριτικά σχόλια για την επέμβαση της Ρωσίας στην Τσετσενία, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία ενώ, τέλος, αναφέρει ότι πέρσι εκτελέστηκαν σε 31 χώρες της υφηλίου τουλάχιστον 1813 άτομα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύγκρουση Κούρδων - Αστυνομίας με 5 νεκρούς

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τέσσερις αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ένας Τούρκος χωροφύλακας σκοτώθηκαν χτες στο Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία.

Η μάχη έγινε σε τακτική περιπολία της Χωροφυλακής σε δασώδη περιοχή στο Ερζερούμ. Οταν η περιπολία συνάντησε τυχαία ομάδα ανταρτών του PKK, οι χωροφύλακες ζήτησαν από τους αντάρτες να παραδοθούν και μετά άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε το «Ανατολή».

Οι αντάρτες του PKK διέφυγαν σε δασώδεις περιοχές όπου συνεχίστηκαν συμπλοκές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι οι συγκρούσεις μεταξύ ανδρών του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού έχουν μειωθεί κατά πολύ από πέρυσι το Σεπτέμβρη, όταν ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα των Κούρδων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Κουσνέρ απαγόρευσε την επίσκεψη Μπερίσα «για λόγους ασφαλείας»

ΠΡΙΖΡΕΝ.-

Ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη στην περιοχή, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια».

Μάλιστα, ο υποδιοικητής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, Μάικ Ντέγκαν, δήλωσε πως μετά τη λήψη σχετικής γραπτής εντολής του Μπερνάρ Κουσνέρ διέταξε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στις μεθοριακές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σαλί Μπερίσα είχε αποφασίσει να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο μετά από πρόσκληση του «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου» του κοσσοβάρου Αλβανού ηγέτη, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Εκπρόσωπος του Ρουγκόβα εξέφρασε, αργότερα χτες, την έκπληξή του για την απόφαση του Κουσνέρ να απαγορεύσει την πρόσβαση του Σαλί Μπερίσα στο Κοσσυφοπέδιο για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σαλί Μπερίσα εγκατέλειψε την αλβανική μεθοριακή πόλη Κούκες νωρίς το μεσημέρι με κατεύθυνση τα Τίρανα.

ΗΠΑ
Μεγάλη απάτη με χρεόγραφα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η μαφία, πλήθος χρηματιστών και μπόλικες απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Γουόλ Στριτ, είναι το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο που απασχολεί από χτες τους Αμερικανούς πολίτες.

Η ιστορία τα έχει όλα. Πέντε οικογένειες της μαφίας προσπάθησαν να αλώσουν τη Γουόλ Στριτ. Εκτός της μαφίας εμπλέκονται στελέχη δύο αλυσίδων εστιατορίων και ένας μεγάλος κατάλογος με χρηματιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να αλώσουν τη Γουόλ Στριτ, στρεφόμενοι σε νέες δραστηριότητες, καθώς διώκονται από τις παραδοσιακές. «Ηρωες» που αποκάλυψαν από την απάτη - μαμούθ οι Αμερικανοί εισαγγελείς, ενώ ήδη ενάγονται 120 άτομα, για το ρόλο τους σε απάτες με μετοχές, εξαιτίας των οποίων σημειώθηκαν απώλειες άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχές πιστεύουν ότι οι εγκληματίες έχουν βάλει στόχο τη Γουόλ Στριτ γιατί έχουν εξοστρακιστεί από πολλές παραδοσιακές δραστηριότητες, καθώς και εξαιτίας της δραματικής αύξησης των τιμών των μετοχών, η οποία τους έπεισε ότι πρόκειται για εύκολο χρήμα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο έγκλημα εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε απάτες χρεογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ