Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Yπογραφή πολύπλευρης συμφωνίας

Ανταλλαγή αντιγράφων μετά τις υπογραφές στη συμφωνία

Associated Press

Ανταλλαγή αντιγράφων μετά τις υπογραφές στη συμφωνία
ΠΙΟΝΓΚ - ΓΙΑΝΓΚ.-

Ευρέος φάσματος συμφωνία υπέγραψαν χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκ - Γιανγκ, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Κιμ Ντάε Γιονγκ στο πλαίσιο της τριήμερης διάσκεψης κορυφής που ολοκληρώνεται μέσα στο τρέχον 24ωρο.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμφωνία, που κατά πληροφορίες δεν αγγίζει τα ζέοντα ζητήματα της πολύχρονης παρουσίας αμερικανικών βάσεων στη Νότια Κορέα ή το πυρηνικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της ΛΔ Κορέας, καλύπτει τέσσερις τομείς: πρώτον, τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών όπου συμπεριλαμβάνεται όρος για επενδύσεις νοτιοκορεατικών εταιριών στη ΛΔ Κορέας, δεύτερον, την καταβολή προσπαθειών για τον περιορισμό της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, τρίτον, βήματα για την επανασύνδεση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που «χωρίστηκαν» λόγω του Κορεατικού Πολέμου και τέταρτον, σταδιακές προσπάθειες με τελικό στόχο την επανασύνδεση.

Στη διάρκεια εκδήλωσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο ηγέτες φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών και των αποτελεσμάτων της διάσκεψης κορυφής. Εντούτοις, αίσθηση προκάλεσαν οι δηκτικές αναφορές του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν την προσωπικότητά του πολλά δυτικά ΜΜΕ. «Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως εγώ ο "ερημίτης" έκανα την πρώτη μου δημόσια εμφάνιση την Τρίτη με την υποδοχή του Κιμ Ντάε Γιουνγκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκ - Γιανγκ. Ομως, εγώ στο παρελθόν, πραγματοποίησα επίσημες επισκέψεις στην Κίνα και στην Ινδονησία, αλλά και πολλές άλλες ανεπίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί αποκαλούμαι ερημίτης... Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία λένε πάντως, πως ο Πρόεδρος Κιμ με βοήθησε να βγω από την απομόνωση» σημείωσε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, ξεσπώντας σε γέλια...

Ωρες πριν την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών είχαν προηγηθεί συζητήσεις ανάμεσα σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, διερευνήθηκαν τρόποι για την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων σύνδεσης των δύο χωρών, την πραγματοποίηση μιας δεύτερης διάσκεψης κορυφής στη Σεούλ, τη δημιουργία «ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής» ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών με στόχο την αποτροπή κρίσεων στην περιοχή. Μάλιστα, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ αποδέχτηκε πρόταση να επισκεφθεί επίσημα τη Σεούλ «σε κατάλληλο χρόνο».

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Κορεατικής Χερσονήσου προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο εξωτερικό. Στη Μόσχα, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρετίζει την πρώτη κορεατική σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες». Οι ΗΠΑ εξέφρασαν και αυτές την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση κορυφής στην Πιονγκ - Γιανγκ υποστηρίζοντας πως μόνον και μόνον το γεγονός της συνάντησής τους αποτελεί «εξαιρετικό γεγονός»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ