Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διπλωματική ένταση και διαψεύσεις

Από τη συνάντηση του Μπάσαρ Αλ Ασαντ με τον Ζ. Ζιράκ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μπάσαρ Αλ Ασαντ με τον Ζ. Ζιράκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στη Συρία και στη Γαλλία πριν καν αναλάβει, επισήμως, την προεδρία ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Τελευταία στιγμή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να απαλύνει τους τόνους, χωρίς, όμως, να καταστεί σαφές αν, τελικά, το πέτυχε.

Την ικανότητα του Μπάσαρ αλ Ασαντ, μοναδικού υποψηφίου για την ανάληψη της Προεδρίας στη Συρία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, να διατηρήσει «μια εξουσία με διάρκεια» φέρεται να αμφισβήτησε με δηλώσεις του, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη συριακή πρωτεύουσα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έκανε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ντανιέλ Βαγιάν, ο Βεντρίν «αναρωτήθηκε, επίσης, για το κατά πόσο είναι δυνατές οι επιθυμητές εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία του Μπάσαρ αλ Ασαντ».

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ η συριακή κυβέρνηση, χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, εξέφρασε τη βαθιά δυσφορία της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ έσπευσε να «αποσαφηνίσει» την κατάσταση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. Από την άλλη πλευρά, η συριακή κυβερνητική εφημερίδα «Τισρίν», σε μακροσκελές άρθρο της, εξαίρει τις ικανότητες και τα προσόντα του μέλλοντος Προέδρου για τον οποίον είναι βέβαιο ότι «θα συνεχίσει την πολιτική του πατέρα του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ