Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη Γκουσίνσκι

ΜΟΣΧΑ.-

Δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στη σύλληψη του μεγιστάνα του Τύπου επιχειρηματία Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, εκτιμά ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά υποσχέθηκε να εξετάσει την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα. Ο αντιπρόεδρος της «Μέντια-Μοστ», Ιγκορ Μαλασένκο, κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στα ανεξάρτητα ΜΜΕ με σκοπό να τα καταστρέψει ή να τα θέσει υπό τον έλεγχό του».

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η εταιρία «Μέντια-Μοστ» του Γκουσίνσκι απλώς δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη της σε διάφορες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και στην κρατική εταιρία πετρελαίου «Gazprom». Επισήμανε ότι ο Γκουσίνσκι, έχοντας διπλή υπηκοότητα, δεν είναι «φορολογούμενος πολίτης της Ρωσίας, αλλά φορολογούμενος πολίτης του Γιβραλτάρ, πράγμα που του επιτρέπει να μην πληρώνει τους φόρους στη Ρωσία». Πρόσθεσε δε ότι, αν στην υπόθεση με τη σύλληψη του Γκουσίνσκι έχει παραβιαστεί ο νόμος, το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια και όχι στις προεδρικές δομές. Υπογράμμισε ότι ο Γκουσίνσκι δεν αντιμετωπίζεται «ως εκπρόσωπος των ΜΜΕ, αλλά ως επιχειρηματίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γκουσίνσκι, που συνελήφθη την Τρίτη, 13 Ιούνη, για κατάχρηση 10.000.000 δολαρίων και κατάχρηση εξουσίας, κρατείται επί του παρόντος στις φυλακές του Μπουτίρκι στη Μόσχα. Χτες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, μολονότι δεν του έχει απαγγελθεί επισήμως καμία κατηγορία. Στον όμιλο «Μέντια-Μοστ» ανήκει η εφημερίδα «Σεβόντνια», το περιοδικό «Ιτόγκι», το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ και ο ραδιοσταθμός «Εχο Μοσκβί».

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης για τη διερεύνηση ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Λισέικο, δήλωσε ότι η υπόθεση, για την οποία έχει συλληφθεί ο Γκουσίνσκι, διερευνάται περίπου δυο χρόνια και ότι αυτός έχει ήδη ανακριθεί σχετικά μ' αυτή την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ