Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητώντας τα κλεμμένα πυρηνικά μυστικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η υπόθεση της κλοπής ή της απώλειας των στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα βρίσκεται από την Τρίτη στα χέρια των ομοσπονδιακών πρακτόρων του FBI, που ανέλαβαν το «κυνηγητό» των υπευθύνων. Χτες ήρθαν και τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς έξι διοικητικά στελέχη του εργαστηρίου πυρηνικών ερευνών του Λος Αλαμος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ως υπαίτιοι της εξαφάνισης των δυο σκληρών δίσκων με άκρως απόρρητα στοιχεία, όπως έγραψαν χτες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αλλά και «Ουάσιγκτον Ποστ».

Πρόκειται για την υπόθεση που ήρθε στο φως την Κυριακή και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, όταν ανακαλύφθηκε ότι μία βαλίτσα που περιείχε τους δυο σκληρούς δίσκους με τα απόρρητα στοιχεία και απομακρύνθηκε από το υπόγειο από δυο υπαλλήλους του εργαστηρίου στις 7 Μάη, στη διάρκεια πυρκαγιάς που απειλούσε τις εγκαταστάσεις του Λος Αλαμος, έχει χαθεί.

Τα έξι διοικητικά στελέχη του εργαστηρίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χτες, ενώ άλλοι υπάλληλοι του εργαστηρίου υποβλήθηκαν σε τεστ αλήθειας από το FBI, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υπουργείου Ενέργειας που επικαλούνται οι εφημερίδες. Αν και οι υπεύθυνοι των ερευνών τονίζουν ότι πρόκειται για απώλεια δεν έχουν ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για περίπτωση κατασκοπίας, αν και σύμφωνα με το διευθυντή των πυρηνικών εργαστηρίων, Τζον Μπράουν, οι δισκέτες δεν περιέχουν «λεπτομερή σχέδια πυρηνικών όπλων». Πάντως, η «Ουάσιγκτον Ποστ» χαρακτηρίζει το όλο θέμα «πυρηνικό εφιάλτη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ