ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη γύμνια της Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου

Από τη φωτιά στα μέσα Ιούνη στον Αγιο Θωμά Λάρισας
Από τη φωτιά στα μέσα Ιούνη στον Αγιο Θωμά Λάρισας
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μη χαθούν άλλες περιουσίες και φυσικός πλούτος, ανέδειξε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Τέγος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους παρουσιάστηκαν η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μια σειρά από υποδομές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, εξαιτίας της πολιτικής κόστους - οφέλους που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, ενώ κατατέθηκαν μια σειρά από διεκδικήσεις που χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας παραμένει εγκλωβισμένη στα δίχτυα της λογικής του κόστους - οφέλους

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η καύσιμη ύλη που μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμη και τη ζωή του λαού. Αποσπασματικά έργα καθαρισμού των δασών, χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρες ή ανύπαρκτες μελέτες, που δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των εκτάσεων στη χώρα μας. Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, ενώ παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική). Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή».

Ο Βασίλης Μεταξάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στα πυροσβεστικά κλιμάκια φανερώνει εγκληματικές ελλείψεις και κενά, τα οποία μπορεί να εκφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα με τραγικό τρόπο. Οι συνεχείς μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού για να καλύψουν τα σοβαρά κενά σε προσωπικό και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει αποδεκατίσει αρκετές υπηρεσίες. Οι πυροσβέστες της Θεσσαλίας γίνονται κυριολεκτικά "μπαλάκι" που πετιέται ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας αλλά και τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ολόκληρες μονάδες σε αριθμό έχουν μεταφερθεί και μεταφέρονται, μεγαλώνοντας τα κενά στους νομούς. Η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τέτοιες μετακινήσεις, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τον Βόλο».

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή δεν έχουν για προτεραιότητά τους την προστασία του λαού

Ο Νίκος Τέγος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας αγκαζέ με την κυβέρνηση εγκαινίασε πρόσφατα το επιχειρησιακό κέντρο πολιτικής προστασίας. Κρύβουν όμως τα εξής:

- Σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι στην Πολιτική Προστασία.

- Στην τελευταία πυρκαγιά στις παρυφές της Λάρισας, οι φοιτητές στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν ειδοποιήθηκαν με το 112.

- Η ζώνη περιαστικού πρασίνου στη συνοικία του Αγίου Θωμά, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Γεωργικής Σχολής είναι ακαθάριστη. (...)

Την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο για την πρόσληψη του αναγκαίων μέσων και προσωπικού, η περιφερειακή αρχή με τη συναίνεση όλων των άλλων παρατάξεων ψήφισαν να δοθούν 140 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις, με την υλοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου "Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή". Το ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει το 0,7% της συνολικής χρηματοδότησης στον θεματικό στόχο "Κλιματική Αλλαγή - Πρόληψη". Από τα παραπάνω δεν προκύπτουν απλώς ορισμένες τεχνικές καθυστερήσεις και αστοχίες, προκύπτουν διαφορετικές προτεραιότητες, επιλογές, αναδεικνύονται δυο διαφορετικές πολιτικές που συγκρούονται.

Επίσης, θέλουμε να αναφερθούμε στην τραγική κατάσταση των Δασικών Υπηρεσιών.

- Στο Δασαρχείο Λάρισας, από τα 150 άτομα που είχε, την τελευταία 20ετία έχουμε ραγδαία μείωση προσωπικού, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι 45 υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 2 δασολόγοι. Από τα 20 μηχανήματα που είχε για τον καθαρισμό δρόμων, μεταφοράς προσωπικού, σήμερα έχει μείνει μόνο με 2, εκ των οποίων το 1 να είναι εκτός λειτουργίας.

- Στη Μαγνησία: Στη Διεύθυνση Δασών, από τα 3 οχήματα που διαθέτει τα 2 είναι κατεστραμμένα από τις πλημμύρες και υπάρχουν μόνο 2 δασολόγοι. Η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των δασικών δρόμων είναι μόλις 15 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, χρήματα που δεν επαρκούν ούτε για καύσιμα.

- Στην Καρδίτσα: Με βάση το οργανόγραμμα, είναι κενές οι μισές θέσεις σε δασολόγους, ενώ αντίστοιχα η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των δασικών δρόμων είναι μόλις 11 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

- Στην Καλαμπάκα: Από το σύνολο του αναγκαίου προσωπικού που προβλέπεται, είναι κενές πάνω από τις μισές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να δυναμώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας:

1. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στην ΠΥ, στη ΔΥ, στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων.

2. Προμήθεια επαρκούς αριθμού οχημάτων ξηράς, πλωτών, εναέριων μέσων και των τεχνικών μέσων ΠΥ, Δασαρχείων, Λιμενικού, Περιφέρειας και δήμων της Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

3. Γενναία έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση αυτών των τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το ίδιο και από την πλευρά της Περιφέρειας.

4. Αμεσο καθαρισμό των χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζωνών περιαστικού πρασίνου και δασών.

5. Διάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών νερού σε δασικές περιοχές.

6. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας».

Λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση της Δυτικής Αττικής

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση και προστασία της Δυτικής Αττικής από πυρκαγιές για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου καθώς και την προστασία της υγείας των κατοίκων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά και Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και κάτοικοι στη Δυτική Αττική. Μόνο στον Ασπρόπυργο τις δύο τελευταίες βδομάδες του Ιουνίου έχουν προκληθεί 133 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης στην περιοχή.

Η πλειοψηφία αφορά πυρκαγιές σε εκτάσεις με μπάζα και σκουπίδια, σε παράνομες χωματερές, σε χώρους ανακύκλωσης και σκραπατζίδικα κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται κάθε τόσο η περιοχή σε πραγματικό "θάλαμο αερίων", με συνεχείς εκλύσεις τοξικών καπνών που θέτουν σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού της ευρύτερης περιοχής.

Οι φωτιές αυτές, ιδιαίτερα όσες έχουν να κάνουν με χώρους "ανακύκλωσης", μόνο "αθώες" δεν είναι. Επιβεβαιώνεται ότι οι μπίζνες με τα σκουπίδια, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αυτό που εκθέτει την υγεία του λαού και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων είναι πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς όλα αυτά συμβαίνουν στην ήδη έντονα επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη ρυπογόνα δραστηριότητα επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζεται και επεκτείνεται το έγκλημα της χωματερής της Φυλής, είναι σε ισχύ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για ολόκληρες περιοχές, ακόμα και δίπλα σε εργοστάσια και αποθήκες logistics, όπου δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί από τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας, εξαιτίας και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Ταυτόχρονα, υποστελεχωμένες παραμένουν και οι αντίστοιχες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής εδώ και χρόνια βλέπει να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο η περιοχή του και η ζωή του με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Να ζει με τον καρκίνο της "νόμιμης" και των παράνομων χωματερών, με τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, να βιώνει τις συχνές πυρκαγιές σε διάφορα εργοστάσια ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να ζει με τον κίνδυνο της πλημμύρας και της φωτιάς εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής. Βιώνει τις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Θριάσιο Νοσοκομείο, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση θωράκιση και προστασία της Δυτικής Αττικής από πυρκαγιές για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.

- Για τη στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα και με σύγχρονο εξοπλισμό.

- Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος».

Φωτιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές

Φωτιά ξέσπασε την Κυριακή στο Λαύριο, στην περιοχή Κάτω Ποσειδωνία, και ευτυχώς περιορίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την ίδια μέρα, λίγο πριν τη 1 μ.μ. εκδηλώθηκε φωτιά στη Νότια Χίο, στην περιοχή της Κώμης και συγκεκριμένα μεταξύ της Καλαμωτής και του παραλιακού οικισμού της Κώμης, όπου υπάρχουν μαστιχόδεντρα, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Η επιχείρηση κατάσβεσης έγινε μεταξύ του παραλιακού οικισμού της Κώμης και του αντίστοιχου οικισμού του Λιλικά, σε μια περιοχή που έχει πολλούς επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι μετά από προηγούμενη πυρκαγιά στο νησί και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονταν στην περιοχή Σιδηρούντα Χίου, στις 9/7 η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ σε σχόλιό της τόνιζε την ανάγκη να παρθούν «εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης, στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό».

Χτες Δευτέρα εκδηλώθηκαν φωτιές σε δασικές εκτάσεις στην Κέρκυρα, στην περιοχή Κουλούρα, και στα Ιωάννινα, στην περιοχή Σερζιανά, πάνω σε έναν λοφίσκο.

Στις φλόγες παραδόθηκε χτες το μεσημέρι και δασική έκταση στην περιοχή Κυριακή Σουφλίου στον Εβρο, μία από τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή μετά την περσινή τεράστια καταστροφική πυρκαγιά.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά χτες το μεσημέρι και στο Κιλκίς, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλιρρόη.

Στο μεταξύ, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή του Καταφυγίου Κορομηλιάς στον Ολυμπο.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στις Πρέσπες, στο Βροντερό.

Σε εξέλιξη, τέλος, ήταν φωτιά που ξέσπασε χτες στην Τζιά, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Λυγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ